Podoabe din mâini de copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O sută de copii argeşeni au unde să se recreeze şi să înveţe lucruri utile în această vară. Până pe 2 iulie se desfăşoară, la Muzeul Goleşti, cea de-a cincea ediţie a taberei de confecţionat podoabe

Coordonatorul atelierului este creatorul popular Virginia Linul, originară din Bistriţa-Năsăud. Pentru a-i învăţa pe copii cum să creeeze minuni de toate formele şi culorile, profesoara a venit în Argeş cu 15 kilograme de mărgele, peste 4 kilometri  de aţă şi 400 de ace subţiri.

„Sunt foarte încântată de receptivitatea taberei. Anul acesta înregistrăm un record. 100 de copii înseamnă foarte mult, eu am mai fost cu aceste cursuri în mai multe zone ale ţării, dar atâţia copii nu au fost niciodată. Asta mă duce cu gândul că în Argeş, tradiţiile rămân pe mâini bune”, spune creatorul popular.

Elevii sunt de la şcoli din Piteşti, Ştefăneşti, Goleşti, Râncăciov, Vrăneşti, Văleni şi Călineşti. Oana Căpăţână a fost încântată de ceea ce a învăţat anul trecut la acest atelier popular şi s-a gândit să repete experienţa.

„Mă mândresc că am ajuns să fac un colier din mărgeluţe în doar 2 ore. Îmi place tradiţia şi în acest an vreau să învăţ să fac un model mai dificil, cu trandafiri”, spune Oana.

La cursuri ia parte şi o bătrână de 70 de ani
Lângă ea, stă şi Adriana Barbu, de 10 ani, care acum a luat contact prima dată cu tabăra de podoabe de la Goleşti. A venit cu bunica ei, de 70 de ani, care este la fel de pasionată ca şi micuţa de creaţiile populare.

„Mie de mică mi-au plăcut tradiţiile. Am 12 copii şi 11 nepoţi şi de nimeni nu s-a prins pasiunea asta ca de Adriana. Vin cu ea că îmi place să privesc şi să îi dau şi eu idei. Dacă aş mai fi fost de vârsta ei, ce-aş mai fi lucrat şi eu la tabără! Acum nu mă mai ajută ochii”, spune tanti Elena Bălan.

Dar nu numai fetele sunt interesate să aprofundeze tainele podoabelor şi meşteşugurilor populare. Bogdan Georgescu mânuieşte cu spor acul mic şi subţire.

„Am început să fac un lănţişor pe care o să înşir mărgeluţe foarte mici. Dacă o să-mi iasă aşa cum vreau, poate o să-l dau mămicii mele, cred că s-ar bucura”, spune micuţul.

După cele două săptămâni în care se vor strădui să confecţioneze lănţişoare, brăţări, inele şi gentuţe, copiii vor fi premiaţi. Autorii celor mai reuşite creaţii vor primi diplome şi dulciuri de la sponsori, iar restul vor fi recompensaţi cu diplome de participare. Aproape toate lucrările vor fi expuse în incinta muzeului, pentru a putea fi admirate de vizitatori, iar cei care doresc le pot lua acasă.

„Noi expunem majoritatea lucrurilor făcute de copii, chiar dacă unele sunt mai stângace. Important e ca ei să le vadă în expoziţie şi să se bucure de ceea ce au realizat”, spune Cristina Boţoghină, coordonator al taberei, din partea Complexului Goleşti. 

Piteşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite