Piteşti: UPDATE: Cinci ţepari au ajuns după gratii
0Una dintre inculpate a fost pusă în libertate. Cei cinci suspecţi vor petrece următoarele 29 de zile după gratii, fiind acuzaţi de bancrută frauduloasă, evaziune fiscal, fals şi uz de fals.
Douăsprezece persoane sunt anchetate în cazul cetăţenilor care au fraudat bugetul de stat şi firme cu peste 4 milioane de lei, după ce au cesionat societăţi comerciale cu mari datorii şi le-au golit activele. În urma audierilor, procurorii DIICOT au decis să reţină şase dintre acestea pe care le-au trimis ieri, în jurul orei 17.00, judecătorilor Tribunalului Argeş cu propunere de mandate de arestare pentru 29 de zile.
Printre suspecţi se numără şi două femei, Emilia Maria Mateescu şi Mirela Brâncoveanu, implicate în acest dosar. Una dintre ele este director economic la o societate, iar cealalată funcţionar public, ambele din Ploieşti. Cele două, împreună cu Costache Cojocaru, Vali Tincu, Pasquale Culicigno şi Naim Serhan au fost aduşi cu duba poliţiei din arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Argeş. În timp ce urcau scările Tribunalului, una dintre doamne nu şi-a pierdut simţul umorului, deşi riscă ani grei de închisoare. Una dintre învinuite, în timp ce era pozată de reprezentanţii mass-mediei, le-a spus acestora: “Dacă vreţi, vă şi zâmbesc!”
Una dintre inculpate, eliberată
Deşi la ora 19.00 a expirat prima ordonanţă de reţinere, emisă pe numele lui Costache Cojocaru, audierile au continuat mult timp după aceea, astfel că în jurul orei 21.00, judecătorii au dat sentinţa. Cinci din cele şase persoane propuse pentru mandate de arestare vor rămâne în spatele gratiilor până pe 15 iulie, iar Mirela Daniela Brâncoveanu a fost eliberată de magistraţi.
Surse din cadrul anchetei ne-au declarat că au indicii conform cărora ar fi implicaţi şi angajaţi ai unor instituţii publice în acest dosar. Instituţiile publice implicate în cesiunea firmelor sunt Registrul Comerţului şi Tribunalul.
Cum se realizează cesiunea
Adunarea Generală a societăţii care vrea să fie oferită spre cesiune întocmeşte un proces verbal în care hotărăşte cesionare. Se face apoi un contract de cesiune între ambele părţi, prin care se schimbă asociaţii, care se autentifică la notar sau la avocatul asociat pe lângă Camera de comerţ, iar actele se depun la Oficiul pentru Registrul Comerţului, care verifică dacă a fost respectată procedura, iar apoi un judecător de la Tribunal verifică legalitatea actelor. În baza unei ordonanţe de urgenţă, verificarea din urmă poate fi făcută şi de angajaţii Registrului Comerţului, după ce numărul dosarelor de cesionare a crescut foarte mult.
“Mergem pe ideea că omul e de bună credinţă”
La dosar se depun copii după actele de identitate, cazierul juridic, contractual de cesiune şi specimenele de semnătură. “Se verifică dacă persoana respectivă mai este asociat unic şi la alte societăţi pentru că nu are voie decât la o singură societate. Mergem pe ideea că omul e de bună credinţă, nu se verifică identitatea pentru că nu avem o bază de date pentru aşa ceva. Actele trec prin mai multe mâini şi se verifică dacă sunt cele cerute de lege. Dacă nu le ai la dosar, nu trece dosarul.”, ne-a explicat Iulia Maria Marinescu, director la Oficiul Registrului Comerţului Argeş.
Administratorul celor 46 de firme cesionate prin care s-a fraudat bugetul de stat cu peste 2.5 milioane de euro, Pasquale Culicigno are înregistrată la Registruml Colmerţului Argeş o singură firmă, Garden Business Italia, iar pe numele fals folosit de acesta, Alberto Nicolai nu figurează nicio societate comercială în Argeş.