Investiţii fără rost ale Primăriei Piteşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pieţele renovate sunt doar câteva dintre cheltuielile nejustificate ale administraţiei locale. Printre construcţiile care nu s-au bucurat de entuziasmul cetăţenilor se numără piaţa Smârdan şi Piaţa Ceair.

Printre investiţiile făcute în interesul locuitorilor de-a lungul anilor de Primăria Piteşti s-au strecurat şi obiective care nu şi-au atins scopul nici la câţiva ani după inaugurare. O parte dintre ele s-au dovedit a fi făcute fără cap, acest lucru fiind recunoscut chiar şi de edilii oraşului. Banii folosiţi la ridicarea acestor obiective au fost bineînţeles publici, din buzunarul contribuabililor.


Una dintre aceste investiţii care a fost inaugurată cu mare fast în anul 2007, dar nici până acum nu este folosită în întregime, este Piaţa Smârdan. Clădirea cu două etaje nu a fost foarte atractivă pentru comercianţi, acest lucru putând fi văzut cu ochiul liber de cei care vin la cumpărături aici. Doar parterul este ocupat în întregime de vânzătorii de legume, carne şi lactate, iar etajul I este ocupat parţial, de doar doi comercianţi, în timp ce etajul II este gol în întregime. Motivul? Aceeaşi criză economică pe care se dă vina pentru tot ce nu merge bine. Nici măcar societăţile aflate în subordinea Consiliului Local nu vor să ocupe spaţiul gol.


Criza e de vină

“Din cauza crizei. Momentan sunt ocupate decât parterul şi etajul I. Clădirea are două etaje. Oamenii nu mai vin să investească. Toţi gâfâie. Şi în celelalte pieţe au început să aibă problem comercianţii. Anul trecut am redus chiriile de două ori cu câte 10% de fiecare dată şi tot degeaba. La etajul II s-a venit cu o soluţie să-şi facă cei de la Apă Canal birouri prin contract de cesiune de la noi, dar au zis că renunţă la idea asta că au găsit altă locaţie mai bună”, spune Romeo Becheanu, directorul de la Pieţe.


Chiria în Piaţa Smârdan este, în medie, de 90 de lei pe metrul pătrat la parter şi 25 de lei pe metrul pătrat la primul etaj.  Din punctual de vedere al gradului de ocupare Piaţa Smârdan stă cel mai prost din oraş, cu un grad de 12%.  Cel mai bine la acest capitol se situează pieţele mici, de cartier, precum Trivale, Traian şi Prundu, care sunt ocupate 100%.  În piaţa Războieni mai este un singur loc liber, gradul de ocupare fiind de 95%, iar în piaţa Găvana gradul este de 90%. Un procent vizibil mai mic îl are Piaţa Ceair, cea mai mare din oraş, care este ocupată doar 49% din capacitatea totală. 


Piaţa Ceair, inaugurată între 2004 şi 2006, are etajul I ocupat doar de un supermarket. Nivelul superior al pieţei se deschide doar în preajma Paştelui când începe comercializarea cărnii de miel, iar vânzătorii vin în număr mare.


Aici chiria este mai mică, în funcţie de corpuri. Media preţului plătit de comercianţi diferă de la hală la hală şi este cuprinsă între 20 de lei pe metrul pătrat, în corpurile vechi, 65 de lei pe metrul pătrat la carne şi 75 de lei pe metrul pătrat la fructe şi legume.


Nici cu o chirie atât de mică, comercianţii nu reuşesc să-şi plătească la timp dările către Administraţia Pieţelor, aceştia întâmpinând dificultăţi în plata facturilor din cauza lipsei de clienţi.


Nu rataţi Adevărul de Seară de mâine pentru a afla ce alte investiţii făcute de Primăria Piteşti nu s-au bucurat de interesul piteştenilor!

Piteşti

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite