În Argeş se caută soluţii pentru transferarea pacienţilor Covid-19 în alte judeţe. „Suntem în topul judeţelor afectate. Situaţia e încă problematică“
0Judeţul Arges a ajuns la 793 de cazuri COVID-19, în creştere cu 23 faţă de luni. Mai mult, s-au înregistrat două noi decese, numărul morţilor ajungând la 41 de persoane, iar Spitalul Orăşenesc Mioveni cere soluţii urgente pentru continuarea activităţii în secţia bolnavi COVID-19.
Spitalul Orăşenesc Mioveni (care tratează, în corpul vechi, bolnavi COVID-19) a tras un semnal de alarmă, anunţând că, pe fondul expirării detaşării medicilor trimişi în unitate în starea de urgenţă, în lipsa unor măsuri urgente, care să prelugească detaşările de personal sau să aducă alţi medici la acest spital, din 6 iulie, activitatea compartimentului ATI al unităţii devine incertă.
De altfel, şi secţia de infecţioase poate intra în colaps, chiar mai devreme, căci la 1 iulie expiră detaşările personalului adus aici.
"Numai în stare de urgenţă se poate rezolva imediat problema medicilor. În condiţiile stării de alertă, trebuie să îşi dea acordul. Aici este problema", spune prefectul Emanuel Soare.
Conducerea spitalului a cerut fie asigurarea unei noi garnituri de personal, fie transferarea pacienţilor COVID-19.
"Insistăm asupra convingerii medicilor să îsi prelungească detaşarea Căutăm permanent locuri libere în spitale. Vor urma cele de pneumo. Transferăm asimptomaticii în centrul de izolare şi tratament. Când rămânem fără locuri, prin CJCCI obţinem acordul CNCCI şi transferăm în alte judeţe", anunţa, în weekend, Emanuel Soare.
Oricum, Spitalului Mioveni şi celelalte unităţi COVID-19 din judeţ se sunt aproape pline. Chiar astăzi, prefectul a a atras atenţia că ne confruntăm cu o creştere a cazurilor de infectări cu noul coronavirus, care riscă să depăşească capacitatea de spitalizare din judeţ.
“Sperăm să nu ajungem în situaţia să nu mai avem unde interna. Capacitatea de spitalizare este de aproximativ 450 de locuri pentru pacienţii COVID şi suspecţi. Ne apropiem de limita capacităţii de spitalizare. Se vor elibera multe locuri prin externarea asimptomaticilor, după 10 zile de spitalizare. Vom extinde capacitatea de spitalizare. Sunt depistate cazuri noi şi pentru că testăm mult. În Argeş capacitatea maximă de testare este de 5-600 de teste/zi. Acum, în medie, se fac aproximativ 350 de teste zilnic”, a spus prefectul Emanuel Soare.
În acelaşi timp, instituţiile cu atribuţii de control vor merge în continuare, în tot judeţul, pentru a se asigura că regulile sunt respectate.
“Trebuie să fim foarte atenţi, de două săptămâni am mobilizat toate instituţiile cu atribuţii pentru verificarea respectării măsurilor de prevenire a răspândirii noului coronavirus. Din păcate, aceste acţiuni s-au soldat cu o serie de amenzi. Nu a fost un obiectiv în sine să dăm amenzi. Urmărim ca cetăţenii să conştientizeze pericolul şi să le ridicăm gradul de atenţie. Verificarea respectării măsurilor se face permanent, insistăm în continuare pe o mobilizare la maxim a întregului personal cu atribuţii de control. Regulile în vigoare sunt simple, dar eficiente: trebuie să purtăm masca, să păstrăm distanţa fizică şi să evităm aglomerările. Dacă respectăm aceste reguli, sunt sigur că numărul de cazuri va scădea şi vom putea implementa noi măsuri de relaxare. Numai împreună putem gestiona această situaţie. Nu putem trimite un agent pentru fiecare argeşean, să-l controleze. Dacă cetăţenii înţeleg să colaboreze, avem o şansă să ne revenim şi să ne pregătim pentru eventualitatatea sosirii unui al doilea val. Dacă ne asigurăm sănătatea, avem şi premizele unei relansări economice”, a declarat prefectul Emanuel Soare.
Peste 13.000 de teste făcute până acum
În judeţul Argeş s-au efectuat până acum pste 13.000 de teste COVID, în cele trei laboratoare Real Time PCR puse în funcţiune (la Spitalul Orăşenesc Mioveni, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti şi la Spitalul Municipal Câmpulung).