Fost director în Ministerul Pădurilor, soţia şi cumnatul, corupţie în familie. Şpăgi uriaşe, pedeapsă modică
0Gheorghe şi Elena Tuluc, plus cumnatul Cătălin Trăistariu, au semnat cu procurorii acorduri de recunoaştere a vinovăţiei pentru mite de 1,3 milioane de lei, adică aproximativ 380.000 de euro. În compensaţie, ei au primit pedepse cu suspendare.
Magistraţii Tribunalului Neamţ s-au pronunţat, pe 15 iulie 2020, după ce au fost sesizaţi de DNA în privinţa a trei acorduri de recunoaştere a vinovăţiei într-un dosar de luare de mită şi complicitate la această faptă, protagonişti fiind un acuzat din Roman, sora acestuia şi soţul ei.
Procurorii l-au trimis în judecată pe Gheorghe Tuluc, din Sibiu, la data faptelor consultant în Ministerul Apelor, Pădurilor şi Mediului, care a mai deţinut funcţia de consilier superior şi director general adjunct în instituţia menţionată, pentru că ar primit mită în valoare de 1,3 milioane lei (adică aproximativ 380.000 de euro).
Alături de el au mai fost inculpate alte două persoane fizice, dar despre care DNA nu a suflat o vorbă despre cine ar fi, ele fiind soţia, Elena Tuluc şi fratele ei, Cătălin Trăistaru, din Roman, care a lucrat la acelaşi minister.
Toţi inculpaţi s-au târguit cu procurorii, semnând acorduri de recunoaştere a vinovăţiei şi au obţinut pedepse fără executare, care trebuiau să fie consfinţite de instanţă.
Şi acum două zile, judecătorii nemţeni s-au pronunţat pentru Elena Tuluc şi Cătălin Trăistaru, în timp ce Gheorghe Tuluc are termen luna viitoare. În ce-l priveşte pe Trăistaru, instanţa l-a găsit vinovat
complicitate la luare de mită.
Pe scurt, l-ar fi ajutat pe cumnatul Tuluc să obţină ca mită 373.900 de lei. Prin firma romaşcanului, care cunoştea faptul că încheierea contractelor, emiterea facturilor şi plata s-au efectuat fără contraprestaţia stipulată în documente. Pentru toată această „trudă“ pentru cumnat, a fost tratat cu clemenţă şi a primit 2 ani şi 2 luni de închisoare, fără executare.
„Admite acordul de recunoaştere a vinovăţiei (...), încheiat cu inculpatul Trăistaru Cătălin-Daniel. Condamnă inculpatul la pedeapsa de 2 ani şi 2 luni închisoare şi 3 ani pedeapsă complementară a interzicerii drepturilor (...) pentru comiterea infracţiunii de complicitate la luare de mită în formă
continuată (...) cu aplicarea art. 41 alin. 2 Cod penal din1969 (2 acte materiale), art. 5 alin. 1 Noul Cod penal şi art.480 alin.4 Cod procedură penală (ajutorul acordat cumnatului său, Tuluc Gheorghe,
să primească de la reprezentanţii SC Rokura SRL suma totală de 373.900 lei)“, conform Tribunalului.
Familia Tuluc are ceva „stare“
Sora lui Trăistaru, Elena Tuluc, a beneficiat şi ea de clemenţă pentru ajutorul acordat soţului în a primi o mită de 320.000 de lei de la firma Repcon Oradea, 250.000 de lei de la Apasco şi 373.900 de lei de la Rokura.
A fost găsită vinovată de complicitate la luare de mită şi a primit 2 ani şi 4 luni de detenţie cu suspendarea executării sub supraveghere pe o perioadă de 5 ani. Este posibil, ca admiterea acestor pedepse negociate de acuzaţi cu procurorii DNA să fi fost acceptate de magistraţii Tribunalului Neamţ pentru că a fost achitat prejudiciul.
Iar în ceea ce priveşte familia Tuluc, nu se poate spune că era „lipită“ pământului“. Conform unei declaraţii de avere din 2018, Tuluc avea, împreună cu soţia, Elena, terenuri agricole - circa 55.000
de metri pătraţi, o livadă - 57.000 mp, un apartament de 63 de metri pătraţi şi o vilă imensă de 618 mp şi două autoturisme, un Hyndai Santa Fe şi un Wolswagen.
Mai deţinea aproximativ 180.000 de acţiuni la o bancă, OMV Petrom şi la SIF-urile Banat, Moldova,
Muntenia şi Oltenia şi bijuterii de 10.000 de euro. Împrumuturile la bănci, două la număr, totalizau 180.000 de lei şi sunt scadente în acest an.
Gheorghe Tuluc a fost viceprimar al municipiului Sibiu şi condus filiala judeţeneană a formaţiunii al cărui lider era cândva Dan Voiculescu - Partidul Conservator. Director general adjunct în minister
a fost până prin 2018, în vremea guvernării pesediste.
În dosar, anchetatorii anticorupţie îl acuză pe Gheorghe Tuluc de trei infracţiuni de luare de mită în formă continuată, în timp ce soţia şi cumnatul au fost inculpaţi pentru complicitate la mită.
Mita a totalizat nu mai puţin de 1.293.900 lei
„În perioada 2011-2012, în contextul realizării proiectelor Acumulare nepermanentă Corbeşti, jud. Bihor, Creşterea siguranţei în exploatare a barajului şi lacului de acumulare Dridu, judeţul Ialomiţa şi Servicii pentru pregătirea şi execuţia designului sistemului de monitorizare, verificare, procurare, pregătire, instalare, activare şi testare pentru 2 locaţii Sinaia şi Săcele, inculpatul Tuluc Gheorghe ar fi primit de la trei oameni de afaceri suma totală de 1.293.900 lei, în legătură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu“, se arătă într-un comunicat al DNA.
Procurorii au susţinut că atribuţiile consultantului din minister vizau verificarea şi promovarea documentaţiilor tehnico-economice ale obiectivelor de investiţii ce erau finanţate din bugetul de stat sau credite externe şi supervizarea calitativă şi cantitativă a lucrărilor realizate.
Gheorghe Tuluc a favorizat societatea „unuia dintre oamenii de afaceri cu ocazia organizării unei licitaţii, în sensul că i-a pus la dispoziţie caietul de sarcini anterior publicării anunţului de participare“.
Sumele de bani ar fi fost primite prin intermediul unor firme controlate de rude ale inculpatului (printre care şi soţia şi cumnatul) în baza unor contracte fictive de consultanţă şi asistenţă tehnică în construcţii sau închirieri utilaje, încheiate cu oamenii de afaceri.
În cazul fostului director din minister s-a propus o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 6 ani şi interzicerea pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a unor drepturi.
Acestea sunt de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit inculpatul pentru săvârşirea infracţiunilor.
Rămâne de văzut ce va decide Tribunalul Neamţ în cazul său, termenul de judecată fiind luna viitoare.
Pe aceeaşi temă:
Intervenţie a salvamontiştilor din Sibiu pentru salvarea unui turist rămas blocat într-o zonă abruptă din apropierea Vârfului Negoiu
Dezertare din tabăra PSD, la Neamţ. Motivul: un controversat ex-ministru a fost pus cap de listă pentru Senat