Cum a fost achitată o româncă dată în judecată pentru clonarea contului de Facebook al unei prietene. Motivul pentru care n-a putut fi condamnată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilizatoare de Facebook FOTO Adevărul
Utilizatoare de Facebook FOTO Adevărul

O femeie de Piatra Neamţ şi-a acţionat în instanţă fosta perietenă şi i-a cerut daune morale de 50.000 de euro pentru că i-ar fi clonat contul Facebook ca s-o denigreze, dar a pierdut procesul.

Femeia care a făcut plângerea şi cea vizată de plângere, ambele din Piatra Neamţ, au avut o relaţie de prietenie care s-a deteriorat după ce a doua a împrumutat-o pe prima cu 54 de mii de euro, împrumut garantat cu un apartament, scos ulterior la licitaţie, între părţi existând în prezent mai multe litigii civile.În septembrie 2012, reclamanta a aflat de la o cunoştinţă că mai există un cont cu numele şi fotografia sa în care apar tot felul de relatări despre viaţa sa. Şi-a dat seama că altcineva a deschis în numele ei un cont de Facebook, folosindu-se de datele sale  personale, postând o fotografie de profil pe care a recunoscut-o ca fiind făcută de pârâtă în perioada în care erau prietene. 

Postările conţineau lăude cu pretinse relaţii „în lumea interlopă a justiţiei” care ar fi ajutat-o să câştige un dosar având ca obiect o contestaţie la executare împotriva pârâtei, afirmaţiile prezentând-o pe reclamantă ca pe o persoană de o conduită morală îndoielnică, ce îşi înşeală prietenii împrumutând diferite sume de bani de la ei pe care mai apoi ar refuza să le restituie. Postările făceau trimiteri inclusiv la viaţa ei personală, afirmându-se că „am pierdut un copil dar am câştigat o casă (respectiv imobilul supus executării silite”.

Femeia şi-a acţionat fosta prietenă în instanţă şi i-a cerut daune morale de 50.000 de euro , dar a pierdut procesul. 

Între timp, contul a fost închis. Decizia definitivă prin care reclamanta a pierdut procesul după ce experiza n-a putut identifica persoana din spatele contului fals. Soluţia a rămas definitivă în septembrie 2018, prontr-o decizie a Curţii de Apel Bacău.

"În fapt, s-a motivat de către reclamantă că pârâta a deschis un cont de Facebook pe numele reclamantei, postând date denigratoare despre aceasta. Întrucât reclamanta nu a reuşit să probeze, conform art. 249 Cod procedură civilă, identitatea dintre persoana care a efectuat postările denigratoare şi persoana pârâtei, instanţa a respins acţiunea în pretenţii, ca nefondată", explică avocatul Raluca Cîrstea legal-land.ro.

"Facebook nu permite aflarea adreselor de IP ale utilizatorilor care efectuează acţiuni pe o pagină de Facebook"

De precizat că, anterior, instanţa de Fond, Tribunalul Piatra Neamţ, a dispus efectuarea unei expertize informatice pentru dovedirea în cauză a aspectului esenţial legat de identitatea persoanei care a creat contul şi care este autorul mesajelor considerate defăimătoare. 

"Prin lucrarea tehnică dispusă, expertul a arătat că Facebook nu permite aflarea adreselor de IP (corespondentul unei adrese fizice pentru un calculator conectat la internet, ştiind adresa IP se poate afla şi locaţia de unde este conectat calculatorul la internet) ale utilizatorilor care efectuează acţiuni pe o pagină de Facebook. Excepţie fac doar acei utilizatori care îşi activează singuri serviciile de localizare şi îşi deconspiră singuri locaţia de unde efectuează acţiunea pe pagina de Facebook", se arată în extras din considerentele hotărârii, citat de www.rolli.ro.

Deşi contul Facebook duplicat, clonă („scamm”) a fost definit de expert a fi un cont sau o pagină Facebook creat(ă) de o persoană rău intenţionată, cu scopul de a fura pe Facebook identitatea unei alte persoane posesoare a unui cont, copiind numele, fotografiile de profil şi alte fotografii disponibile şi apoi infiltrându-se în lista de prieteni a contului original copiat, pentru a trimite mesaje sau a desfăşura acţiuni rău-voitoare, autorul contului a scăpat basma curată,

"Deoarece nu a putut obţine datele cerute de la Facebook România , a arătat expertul că nu a putut face investigaţii suplimentare, apreciind expertul ca foarte puţin probabil, ca după 3-4 ani, informaţiile referitoare la contul e____.g____.77 să mai existe, dacă acest cont a fost închis definitiv (…)" se mai arată în  extrasul din considerentele hotărârii, citat de www.rolli.ro.

Piatra Neamţ



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite