Pentru cei care vor să ajungă învingători, la Oradea s-a lansat "Școala" de lideri
0Tinerii din Oradea care vor să învețe cum se ține un discurs sau pur și simplu vor să-și dezvolte personalitatea și să scape de inhibiții s-au înscris în clubul Toastmasters. De la manageri de vânzări la studenți, orădenii cred că prin exercițiile propuse pot învăța cum să se impună în orice situație.
La prima vedere, Toastmasters este un fel de școală pentru lideri. O școală în care ți se vând ponturi despre cum să fii un bun orator și cum să ții discurs în public, fără să te bâlbâi sau să te încurci. În realitate, Toastmasters se adresează tuturor celor care sunt interesați de dezvoltare personală iar experiența are aplicabilitate în orice domeniu din viață sau din carieră. "Pornim de la conceptul că experiența o acumulezi acasă. Aici înveți să te exprimi" explică coordonatorul Eugen Antal. "Ceea ce facem noi aici este să învățăm să transmitem o stare, un mesaj, atât verbal cât și prin mesajul non-verbal. Practic în momentul în care reușești să stăpânești această artă a oratoriei, reușești să-ți transformi și colegii sau șefii, de exemplu, în parteneri, pentru că produci prin ceea ce faci, în interiorul lor, o schimbare benefică. Cu o atitudine potrivită poți lua un interviu de anagajare, poți să-ți educi copilul, sau poți să-ți impui punctul de vedere", susține Antal.
Cei înscriși învață oratoria printr-o serie de exerciții. Ei sunt speakeri și evaluatori prin rotație. Își pregătesc discursuri de maxim cinci minute pe o temă la alegere pe care le susțin în fața colegilor. Ei trebuie să nu depășească timpul acordat, să aibă cât ami puține pauze și bâlbe și să vorbească corect gramatical. "Este important că mereu au feedback de la colegi și astfel află ce stare au transmis sau cum s-au făcut înțeleși de ceilalți" explică Eugen. El atrage atenția că ne aflăm mereu în dezvoltare. "Eu personal am început cu 18 greșeli și am ajuns la șase", spune Eugen.
Participanții susțin și discursuri improvizate pe loc, pe o temă trasă la sorți, fac exerciții de mimică sau citesc texte încercând să transmită o stare dată, de la supărare la râs.
Arta de convinge
Orărdenii înscriși în toastmaters consideră că au nevoie de o bună comunicare în viaȚa lor. "În viața de zi cu zi vorbesc mult și în public și la telefon. În trei luni de zile de când particip la exerciții am devenit mai responsabil cu ceea ce spun și am învățat să vorbesc scurt și la obiectl", spune Sergiu Fanea, unul dintre participanți.
Ioana Ștef este una dintre orădencele membre de șase luni. Deși este traducător autorizat, Ioana a considerat că astfel s-ar putea dezvolta ca om. "Eu nu am o problemă cu vorbitul în public, dar am vrut să mă perfecționez. Lucrez pentru o firmă franceză și chiar dacă ce am eu de făcut vizează mai mult mediul online, atunci când trebuie să-mi susțin un punct de vedere sau un proiect, o fac în cadrul unei videoconferinșe cu șefii", spune Ioana. "Ce am învățat eu foarte important a fost că trebuie să-mi organizez ideile, să am un început, un conținut și o concluzie atunci când vorbesc. Trebuie să-mi canalizez energia pentru a cere ceva în mod organizat. De obicei, când vorbeam, foloseam multe cuvinte și eram precipitată. Acum am reușit să elimin aceste defecte", explică Ioana. "Primele efecte s-au văzut atunci când am reușit să-mi conving șeful să-mi accepte punctul de vedere, pentru că am învățat să argumentez. Acum mă pregătesc pentru un nou pas pentru care mă simt pregătită. La sfârșiul acestei luni vreau să cer o mărire de salariu și îmi organizez discursul pentru asta", susține orădeanca.
Ioana spune că a inspirat-o citatul lui Andy Szekely: "Nu poți să fii un lider bun dacă nu ești liber. Nu poți fi liber, dacă nu știi să te exprimi".
Ponturi pentru viitorii oratori
Eugen Antal a dezvăluit pentru cititorii Adevărul câteva ponturi pentru cei care vor să țină un discurs în public. "În primul rând trebuie să-și cronometreze "ă"-urile și pauzele din timpul discursului. În al doilea rând trebuie să-și numere bâlbele și să-și evalueze greșelile gramaticale care atrag întotdeauna atenția. Apoi trebuie să stăpânească limbajul non verbal", explică Eugen." Marele secret pentru a-și învinge timiditatea este să iasă în față și să vorbească, altfel nu vor scăpa de ea", mai spune el. De altfel, specialiștii atrag atenția că trebuie să ții 100 de discursuri în public (indiferent din cine e format auditoriul) pentru a putea apoi să ai un discurs bun.