Reţeaua care transforma hârtii falsificate în terenuri de valoare. Acuzaţiile de corupţie vizează un avocat important din UNBR

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Avocata Doina Stupariu, ieşind din sediul DNA Iaşi FOTO Adevărul
Avocata Doina Stupariu, ieşind din sediul DNA Iaşi FOTO Adevărul

Mai multe persoane sunt cercetate de DNA Iaşi într-un dosar de fraude imobiliare. Printre persoanele acuzate se numără şi prodecanul Baroului Iaşi, Doina Stupariu, dar şi notari sau angajaţi de la Cadastru. Patru judecători au fost la rândul lor cercetaţi în acest dosar. Cercetările sunt aproape de final, precizează surse juridice.

Prodecanul Baroului Iaşi, Doina Stupariu, un avocat cu funcţie importantă şi în cadrul Uniunii Naţionale a Barourilor din România (UNBR), este pusă sub învinuire de procurorii anticorupţie ieşeni într-un dosar ce vizează o reţea ce ar fi transformat simple hârtii, falsificate, în terenuri de mare valoare din zona Copoului.
 
Avocatei Stupariu i-au fost aduse deja la cunoştinţă acuzaţiile, surse juridice distincte precizând că dosarul în care este implicată s-ar putea finaliza în perioada următoare, rechizitoriul urmând astfel a fi înaintat instanţei.

Acuzaţiile lui Stupariu

Acuzaţia pentru care Stupariu este cercetată în prezent de DNA Iaşi este de complicitate la abuz în serviciu. Ea a fost atrasă în acest dosar de acţiunile întreprinse de un fost client de-al său, Mihai Mitrică, un personaj cunoscut în Iaşi ca fiind părtaş la mai multe „tunuri“ imobiliare. Prodecanul ieşean ar fi comis faptele în anii 2007-2009, alături de o altă avocată din Iaşi, stagiară la acea vreme la cabinetul său, pusă şi ea sub învinuire în acelaşi dosar.

„În calitate de avocaţi ai suspectului Mitrică Mihai, în baza contractelor de asistenţă juridică încheiate cu acesta au iniţiat/ susţinut (n.r. - avocata Stupariu şi colaboratoarea sa) cu rea credinţă, în baza unor înscrisuri false ce le-au fost puse de suspect la dispoziţie, mai multe cauze civile având ca obiect ieşirea din indiviziune cu privire la suprafeţele de 1.530,72 metri pătraţi şi 1.200 metri pătraţi amplasate în Iaşi, străzile Şipoţel numărul 23 şi, respectiv, Cazărmilor numărul 53“, se arată într-un document al DNA.

În aceeaşi sursă se arată că, în urma demersurilor ce ar fi fost efectuate de către Stupariu, s-au obţinut sentinţe civile prin care judecătorii ar fi consfinţit tranzacţii ale celor două terenuri pentru persoanele implicate în reţea. Iniţial, judecătoarea care a dat cele două sentinţe, Giorgiana-Claudia Mocanu, a fost şi ea luată în vizor de ancheta DNA, însă procurorii au concluzionat că aceasta a acţionat „fără vinovăţie“ şi au dispus scoaterea sa de sub urmărire penală.

Cum a lucrat reţeaua

Din informaţiile obţinute de către reporterii noştri, sentinţele ce ar fi fost obţinute - spun procurori - prin acte false, de Mihai Mitrică, reprezentat de cabinetul Doinei Stupariu, ar fi dus la o avalanşă de alte ilegalităţi, finalizată prin înstrăinarea celor două terenuri. În această avalanşă au fost prinşi şi alţi funcţionari publici, cum ar fi notarii Iulia Păduraru sau Bogdan Florea, ce ar fi autentificat, se arată în documentele DNA, o serie de acte fără a verifica autenticitatea acestora. Personaje importante în această reţea sunt şi alte două nume cunoscute în mediul infracţional ieşean, Bogdan Răduc şi Emanuel Osoianu, cercetaţi şi ei în acest dosar.

În baza sentinţelor obţinute, Răduc şi Osoianu, precum şi Mihai Mitrică şi Marcela Vidraşciuc „i-au determinat pe notarii publici ce au perfectat actele notariale (cu sau fără vinovăţie), magistraţii judecători investiţi cu soluţionarea plângerilor împotriva încheierilor de respingere a cererilor de înscriere în cartea funciară (fără vinovăţie, dar în exercitarea atribuţiunilor de serviciu) şi, respectiv, reprezentanţi ai Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Iaşi - fără vinovăţie dar în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, să întocmească actele notariale şi, respectiv, să dispună atribuirea numărului cadastral şi intabularea ilegală a suprafeţelor de 1.530,72 metri pătraţi şi 1.200 de metri pătraţi“, după cum precizează procurorii.

Aceştia arată că terenurile aparţineau, de fapt, Primăriei Iaşi, aceasta fiind prejudiciată cu suma de 267.166 de euro. Documentul cheie ce a stat la baza obţinerii celor două terenuri, împărţite ulterior în mai multe loturi, ar fi fost un certificat de moştenitor falsificat, întocmit la data de 19 martie 1971 pe numele unui anume Constantin Scripca. Ulterior, totul a decurs ca o suveică în care ar fi fost implicaţi, cred procurori, notari, avocaţi şi angajaţi de la Ca¬dastru.

Un procuror şi un medic, victime

Doina Stupariu a fost contactată ieri de reporterii „Adevărul“, însă a refuzat să formuleze un punct de vedere referitor la ancheta DNA. În timpul discuţiei, aceasta ne-a „sfătuit“ să mai „aşteptăm“ cu publicarea acestui articol, rezultând din discuţie că se consideră nevinovată şi că procurorii nu o pot trimite în judecată pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu.

Infracţiunile pe care procurorii cred că cei implicaţi le-ar fi comis au afectat în mod direct două persoane de notorietate din oraş. Unul dintre terenurile defalcate din cele două loturi a fost vândut procurorului DIICOT Viorel Postică, pe 27 ianuarie 2010, acesta plătind în schimb 35.000 de euro. La rândul său, medicul Eudoxiu-Mihnea Hurmuzache, fost şef al DSP dar şi candidat din partea PNL la Senat, a plătit la rândul său 55.000 de euro pentru o altă bucată de teren. Şi alte persoane au calitatea de părţi vătămate în acest dosar, înregistrat la DNA cu numărul 120/P/2010.

La solicitarea „Adevărul“, DNA a remis un răspuns oficial în care a precizat că dosarul amintit este în continuare în lucru. „Dosarul la care faceţi referire este în lucru pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi, iar, în acest moment, informaţii referitoare la stadiul anchetei nu pot fi oferite“, au răspuns reprezentanţii DNA.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite