Preţul incompetenţei. Primăria şi Consiliul Judeţean Iaşi au plătit amenzi de 2,17 milioane de euro pentru nereguli în proiectele cu bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin opt proiecte de infrastructură desfăşurate în ultima perioadă în Iaşi au fost implementate cu deficienţe birocratice grave, motiv pentru care ministerele de resort au sancţionat autorităţile locale cu sume uriaşe.

Verificările efectuate de inspectori ai Ministerului Dezvoltării Regionale şi ai Ministerului Mediului au scos la iveală faptul că atât Primăria Iaşi, cât şi Consiliul Judeţean Iaşi, n-au respectat legislaţia în vigoare privitoare la achiziţiile publice şi la organizarea licitaţiilor la multe dintre proiectele pe fonduri UE derulate în Iaşi.

Din acest motiv, din bugetele municipalităţii şi ale CJ Iaşi au fost plătite către Guvern opt amenzi, totalizând peste 9,5 milioane de lei. Cele mai mari sancţiuni le-a avut de suportat Primăria Iaşi, care a fost sancţionată de Ministerul Dezvoltării Regionale cu 2.826.826 lei pentru nereguli constatate în derularea proiectului "dezvoltare reţea rutieră în zona culturală, istorică şi turistică". Municipalitatea a mai suportat şi o amendă de 2.740.099 lei pentru nereguli la achiziţii în privinţa şantierului pentru pasajul Octav Băncilă, legătura rutieră aeriană construită acum între cartierele Dacia şi Păcurari.

Tot Primăria Iaşi a mai avut de suportat "o corecţie" de 647.242 lei pentru deficienţe la licitaţia privind "asistenţa tehnică pentru managementul proiectului şi publicitate", desfăşurată în cadrul proiectului de modernizare a sistemului de termoficare din oraş.

Şi oficialii de la Consiliul Judeţean au fost găsiţi cu probleme la cinci proiecte şi au fost amendaţi, în total, cu 3.344.955 lei. Deficienţele au fost constatate la proiectele privind reabilitarea DJ 208, construirea unui centru social din Galata, refacerea şcolilor speciale şi asfaltarea drumului Iaşi - Vaslui, precum şi la un proiect de modernizare a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare în Holboca, desfăşurat de ApaVital, societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean.

Responsabilii celor două instituţii spun că toate amenzile au fost atacate în instanţă şi că, cel mai probabil, vor fi suportate de la bugetul de stat. Aceasta în condiţiile unei Ordonanţe de Urgenţă aprobate pe 2 august, care prevede expres acest lucru.

„A existat o contradicţie la Bucureşti. Noi când am publicat condiţiile de licitaţie, ni s-a dat aviz favorabil din partea autorităţilor de resort”, a explicat, pentru ziarul Evenimentul, Sebastian Buraga, purtător de cuvânt al Primăriei Iaşi.

Şi cei de la Consiliul Judeţean sunt convinşi că-şi vor recupera amenzile plătite. „CJ a contestat toate corecţiile, iar în cazul a trei avem decizii definitive, alte două sunt pe rol. Se fac demersuri pentru recuperarea banilor conform ordonanţei noi aprobate de Guvern, dar încă nu au fost publicate normele metodologice ale actului normativ”, a precizat Răzvan Timofciuc, purtător de cuvânt la CJ Iaşi.

Pe aceeaşi temă:

Primul loc la proiecte UE, ultimul loc la bani gratis cheltuiţi de Primăria Iaşi

Bugetul Iaşiului, salvat de proiectele europene întârziate

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite