Iaşi: „Dacă se dărâmă, eu îmi iau viaţa!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Bursuc şi Steliana Năsuiescu stau în azil de aproape două decenii. Amândoi sunt singuri şi se luptă zi de zi cu bolile care le-au invadat trupurile îmbătrânite.

Clădirea azilului „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena" a fost pierdută în instanţă anul trecut de către Primăria Iaşi. În maximum patru ani, căminul va trebui mutat în altă parte.

Florin Bursuc are acum 77 de ani. „Dacă o fi să se dărâme şi să nu avem unde pleca, eu îmi iau viaţa că altceva nu pot să fac", spune bătrânul cu amărăciune, în timp ce încearcă cu mâna aproape paralizată să-şi sublinieze decizia cu un gest. Nu a avut cine să vadă de el. De mai bine de 13 ani, stă la „Sfinţii Constantin şi Elena". „De soţie am divorţat demult pentru că era rea. Nici nu mai ştiu de ce m-am însurat. Nu am copii pentru că ea nu a vrut să facă, de teamă să nu se îngraşe", spune bătrânul.

Trei surori, două cămine

Când se simte mai bine, iese pe afară. Nu a legat în tot acest timp însă prietenii pentru că îi are pe Shakespeare şi pe Goethe, iar la cămin nu a găsit pe nimeni care să-i împărtăşească pasiunile. Steliana Năsuiescu, este o altă locatară a căminului de bătrâni, în vârstă de 76 de ani. Mai are două surori care au decis ca şi ea să-şi trăiască restul vieţii la cămin. „Ele stau la căminul de bătrâni din Copou. Dacă or să-l demoleze pe cel în care stau eu, poate o să merg la ele acolo", spune plină de speranţă Steliana Năsuiescu.

Ieşeanca a lucrat ca infirmieră la maternitatea Cuza Vodă din Iaşi. Când s-a îmbolnăvit de artrită, a renunţat la garsonieră şi a venit la „Sfinţii Constantin şi Elena". „Nu am copii să mă viziteze, dar mi-am făcut prieteni aici şi reuşesc să mă simt bine", a spus bătrâna.

Pe lângă cei 150 de pensionari existenţi deja în cămin, alţi 90 aşteaptă să fie primiţi. „Sperăm ca Primăria să nu ne lase. Sunt atâţia bătrâni aici încât se va găsi o soluţie şi pentru ei", a spus Elisabeta Gheorghe, directorul căminului.

Clădirea în care locuiesc bătrâni singuri şi terenul aferent au fost pierdute în instanţă anul trecut. Practic, în următorii patru ani, căminul trebuie mutat într-o altă zonă. Demersuri pentru construirea unui alt imobil în locul căminului au fost deja demarate de o societate comercială şi, cu toate acestea, autorităţile locale nu au pregătit niciun proiect pentru ca bătrânii să fie îngrijiţi corespunzător într-un alt spaţiu.

Concret, societatea One Line Concept & Consulting SRL a primit deja avizul Ministerului Culturii pentru un proiect care vizează „construire imobil cu parcare subterană, spaţii comerciale şi spaţii rezidenţiale prin demolare cămin de bătrâni" în acea zonă.

Cu toată că se discută despre demolarea clădirii care adăposteşte 150 de suflete, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Comunitară (DAC), care administrează această instituţie, par rupţi de realitate. „Noi nu am auzit de demolarea căminului. Ştim că terenul a fost revendicat de comunitatea evreiască, dar nu s-a pus niciodată problema să lăsăm 150 de oameni pe drumuri. În cinci ani de la momentul retrocedării, trebuie să găsim soluţii", a precizat Ionel Calapod, directorul DAC.

La acea dată, s-a oferit ca soluţie mansardarea Căminului de bătrâni din Copou, care în prezent are o capacitate de aproape 250 de locuri şi care ar mai fi câştigat în jur de 100 de paturi. „Cu noile reglementări nu mai putem mansarda, ci doar izola termic clădirea. Doream să atragem fonduri europene pentru asta", a explicat Calapod. Acesta nu a putut preciza ce fonduri sunt necesare pentru noua clădire şi de unde vor fi asigurate sumele.

Căminul din Copou nu mai poate fi extinsAutorităţile locale au anunţat încă din anii trecuţi că imobilul în care funcţionează căminul de bătrâni ar trebui mutat.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite