Cine sunt cei opt stăpâni ai Finanţelor din România. Şeful pe Moldova, cercetat de DNA într-un dosar de stopaj la sursă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finanţele publice reprezintă unul dintre cele mai râvnite direcţii în algoritmul politic FOTO: Adevărul
Finanţele publice reprezintă unul dintre cele mai râvnite direcţii în algoritmul politic FOTO: Adevărul

Ioan Grigoriu, noul şef al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (Moldova), structură gândită şi înfiinţată în cadrul planului de reorganizare teritorială a României, a fost cercetat de procurorii DNA într-un dosar de stopaj la sursă cu o pagubă de 40 de milioane de lei adusă statului.

Ioan Grigoriu a fost numit, în 2 august, şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Iaşi (Moldova), care va coordona Fiscurile din judeţele Iaşi, Vaslui, Suceava, Botoşani, Neamţ şi Bacău. Numele lui Grigoriu se leagă de o anchetă pornită în 2011 la CET Iaşi, furnizorul local de apă caldă şi căldură, al cărui director, Dorin Ivana, a fost învinuit de stopaj la sursă.

Procurorii au descoperit că statul a fost prejudiciat cu 40 de milioane de lei, prin neplata la buget a contribuţiilor sociale ale angajaţilor, în perioada 2008 - 2011. Grigoriu a reprezentat statul în Consiliul de Administraţie al CET, în perioada în care a avut loc evaziunea fiscală, şi a fost învinuit de procurori că n-a notificat instituţiile de control de pe poziţia de director adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Iaşi, funcţie pe care o ocupa simultan. Acum, dosarul a fost tras pe linie moartă de DNA Iaşi.

RELAŢII CU MARII DATORNICI

Trecutul lui Ioan Grigoriu, susţinut de PSD la şefia noii Direcţii Regionale de Finanţe Iaşi, este încărcat de controverse. Ex-adjunctul de la Finanţe a ocupat, în paralel cu slujba la stat, între  2000 şi 2003, şi funcţii de cenzor sau de auditor la peste 20 de societăţi cu grave probleme financiare. Coloşi industriali din Iaşi, precum Fortus (fostul combinat de utilaj greu), Nicolina sau Moldomobila, aflaţi în insolvenţă sau în faliment, au fost auditaţi de firme ale soţiei lui Grigoriu.

Se estimează că societăţile la care Duţica Grigoriu a avut contracte de inspecţie fiscală au datorii cumulate către stat de circa 600 de milioane de lei. Din această sumă, Fiscul a recuperat o parte infimă.

Un caz de notorietate s-a petrecut la mijlocul anilor 2000, la societatea Fortus, aflată în topul restanţelor la stat, cu creanţe totale de 250 de milioane de lei. Deşi toate conturile societăţii erau blocate, Fiscul a ridicat poprirea pentru efectuarea unor plăţi. Printre acestea, s-a numărat şi o plată către societatea GECAF, administrată de soţia adjunctului de la Finanţe.

Proaspătul cel mai influent finanţist din Moldova, Ioan Grigoriu (foto stânga, sursa Evenimentul), este zgârcit în declaraţii: „Fiecare răspunde pentru faptele sale. Soţia mea ţine contabilitatea la firme şi eu nu mă amestec în treaba ei“.

Ioan Grigoriu

Grigoriu ocupă funcţii de conducere la nivelul structurilor de control fiscal din Iaşi de peste 15 ani. Între 1996 şi 2001, a fost comisar-şef al Gărzii Financiare Iaşi, iar din 2001 şi până când a fost numit şef la Finanţele Regionale, a fost adjunct la Fiscul din Iaşi, cu excepţia perioadei 2009 - 2011, când a fost transferat la Direcţia Vamală Iaşi.

CE SUNT DIRECŢIILE FISCALE REGIONALE  

La nivel naţional, au fost înfiinţate opt Direcţii Generale Regionale a Finanţelor Publice, prin Hotărârea de Guvern 520/2013, publicată în 30 iulie şi care vizează „Organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală“. Cele opt oraşe în care vor funcţiona noile instituţii sunt: Iaşi, Galaţi, Ploieşti, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov şi Bucureşti. Noile foruri vor coordona activitatea fostelor direcţii judeţene de finanţe, iar fiecăruia dintre cele opt centre îi sunt subordonate între patru şi şase judeţe.

Directorii au fost numiţi provizoriu, prin ordin al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), iar funcţiile vor fi ocupate prin concurs la o dată ulterioară. Celelalte direcţii, devenite „administraţii fiscale judeţene“, şi-au pierdut personalitatea juridică, iar singurul ordonator de credite este direcţia regională.

„Organizatoric, structura de administrare fiscală existentă la nivel judeţean nu se modifică substanţial, întrucât administraţia finanţelor publice aflată în municipiul reşedinţă de judeţ va prelua o mare parte din atribuţiile vechii direcţii generale a finanţelor publice judeţene“, au explicat guvernanţii.

Tot prin HG 520/2013 au fost înfiinţate şi opt „direcţii regionale antifraudă fiscală“, în oraşele Suceava, Constanţa, Alexandria, Târgu-Jiu, Deva, Oradea, Sibiu şi Bucureşti. Inspectorii acestor direcţii vor avea atribuţii de control la nivel regional. Direcţiile antifraudă au fuzionat   cu Autoritarea Naţională a Vămilor şi au preluat activitatea Gărzii Financiare, instituţie care a fost desfiinţată.

CEILALŢI ŞAPTE ŞEFI REGIONALI

Mirela Călugăreanu
– şefa Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bucureşti şi Ilfov.

Conform surselor „Adevărul”, Costică Onica va coordona Direcţia Regională a Finanţelor Publice Galaţi (Sud-Est), care are în subordine judeţele: Galaţi, Constanţa, Tulcea, Buzău, Vrancea, Brăila. Onica este, în prezent, şeful Fiscului din Galaţi, iar, în februarie 2013, a fost cercetat penal într-un dosar în care unei firme din judeţ i-au fost şterse datoriile la stat.

Mihai Costin, fostul şef al Fiscului din Cluj, a fost numit, de săptămâna trecută, directorul Direcţiei Regionale a Finanţelor Cluj (Nord-Vest). Instituţia acoperă judeţele: Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Bihor, Sălaj.

Lucian Voinescu a fost numit şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Braşov (Centru).  Instituţia acoperă judeţele: Braşov, Alba, Mureş, Sibiu, Covasna şi Harghita.

Mircea Pîrvuleţu, ex-director interimar al Fiscului din Dolj, a fost numit director general al Direcţiei Regionale a Finanţelor Publice Craiova (Oltenia), care are în subordine judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt şi Vâlcea.

Lucian Heiuş, ex-directorul Fiscului din Hunedoara, va coordona, de la Timişoara, activitatea Direcţiei Regionale a Finanţelor Timiş (Vest), care acoperă judeţele: Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara.

Sursele „Adevărul“ susţin că şeful Direcţiei Regionale a Finanţelor Ploieşti (Muntenia) va fi Petre Cristian Daniel, în prezent director al Fiscului din Prahova. Acesta va superviza Finanţele din judeţele: Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman.

Vă mai recomandăm:

În aşteptarea noii organigrame, salariaţii de la Direcţia de Finanţe Vrancea dau în clocot

Finanţele din judeţul Timiş sunt blocate. Angajaţii nu vor să îşi reia munca nici după discuţiile de la Bucureşti

Revoltă la Direcţia de Finanţe Constanţa. Angajaţii se tem că odată cu regionalizarea ANAF îşi vor pierde locurile de muncă

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite