Iaşi: Constantin Corduneanu Are o colecţie ştiinţifică de zeci de mii de fluturi (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaşi: Constantin Corduneanu Are o colecţie ştiinţifică de zeci de mii de fluturi (PORTRET)
Iaşi: Constantin Corduneanu Are o colecţie ştiinţifică de zeci de mii de fluturi (PORTRET)

Unul dintre puţinii specialişti în lepidoptere din Moldova este licenţiat, de fapt, în construcţii de maşini şi informatică.

Natura îl fascinează dintotdeauna. Tatăl său a lucrat ca inginer silvic, aşa că drumeţiile nu i-au fost străine. De fapt, copilăria sa a fost una cât se poate de „verde“ şi apropiată de ştiinţele naturii. „Cunosc mai toate pădurile din judeţul Botoşani, din Moldova“, spune el, aducându-şi aminte de vremurile în care abia descoperea insectele care aveau să-i devină obiect de studiu, fluturii.

Autodidact în studiul fluturilor
Deşi la terminarea liceului pasiunea îi era deja clară, a hotărât să nu studieze biologia sau altceva care l-ar fi transformat, la absolvire, în profesor. „Şansele de a fi apoi repartizat în oraş erau foarte mici“, spune Constantin Corduneanu, care a ales Facultatea de Mecanică, secţia Tehnologia Construcţiei de Maşini de la Iaşi. În toţi aceşti ani nu a uitat de fluturi: în fiecare vacanţă a plecat la „vânătoare“ de noi specii, noi exemplare. De pe atunci a studiat şi a pus bazele colecţiei sale ştiinţifice de lepidoptere. „Notam toţi indicii. Am zeci de caiete cu notiţe din deplasări. Atunci colecţionam fluturi de zi“. După absolvire, în 1986, s-a întors în Botoşaniul copilăriei, unde a reuşit să obţină repartiţia la fabrica Integrata de In. După patru ani, a devenit profesor la liceul „înrudit“ cu fabrica, „Dimitrie Negreanu“, unde a predat discipline de specialitate. Şi nu i-a ieşit deloc rău. Ani la rând a avut olimpici la fazele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor de meserii. Olimpicii de la desen tehnic aveau să devină interesaţi şi de „goana“ ştiinţifică după lepidoptere.

A mutat fluturii în garsonieră
Din 1990 este membru al Societăţii Lepidopterologice din România. Atunci s-au pus, la Cluj-Napoca, bazele unei organizaţii pliate perfect pe marea sa pasiune.


A susţinut zeci de comunicări şi a publicat lucrări despre speciile de fluturi descoperite în zona Moldovei, pe care o cunoaşte destul de bine. Numai în judeţul Botoşani a înregistrat peste 150 de specii noi. Şi, ce-i drept, puţine persoane îi împărtăşesc interesul în regiune. „Muzeele de ştiinţe ale naturii nu au secţii pentru lepidoptere, specialişti cu atât mai puţin“, spune profesorul. Fondator al Asociaţiei pentru Dezvoltare Durabilă OPTIM, Constantin Corduneanu este un cercetător complet, un perfecţionist. De-a lungul timpului, a vorbit despre insectele sale preferate în faţa unui public divers, la conferinţe internaţionale, la şcoală.


Din lunga listă de realizări a profesorului, cea mai importantă parte o reprezintă colecţia de zeci de mii de  fluturi. „Am 10.000 de exemplare în cutii şi încă pe atât nepreparate. O parte sunt prinşi de mine, iar pe alţii i-am obţinut din schimburi, cel mai adesea cu lepidopterologi francezi“. Cutiile sale, mici vitrine cu aripi colorate şi nu numai, se înmulţesc de la an la an. De altfel, de curând, au câştigat propria garsonieră.

Profil

Născut. 21 mai 1961, Dorohoi, Botoşani.
Studii. A absolvit cursuri postuniversitare la Facultatea de Informatică, Universitatea „Al. I Cuza“, Iaşi.
Familie. Căsătorit, are un copil.

Întrebări şi răspunsuri

Aţi avut elevi cărora le-aţi transmis pasiunea?
Bineînţeles. Am avut elevi care mergeau cu mine şi care studiau cu acelaşi interes, am publicat lucrări împreună. De altfel, păstrăm legătura mereu, căci sunt studenţi la Iaşi.
Este adevărat că aţi avut o lucrare de licenţă cel puţin specială la Informatică?
Recunosc, am legat-o direct de domeniul care mă interesează. Era, de fapt, o bază de date pentru evidenţa lepidopterelor, foarte utilă pentru mine. Profesorii, convinşi că e primul proiect de acest gen, mi-au apreciat originalitatea.

Ce-i place

„Apreciez lucrurile bine făcute şi îmi place să fac bine ceea ce fac. Mă fascinează primăvara, când toată natura
«reînvie». Îmi plac locurile sălbatice, în care omul nu şi-a făcut încă simţită prezenţa“, spune profesorul.

Ce nu-i place

„Lipsa de respect faţă de oameni şi faţă de natură. Faptul că înşelătoria şi minciuna s-au generalizat şi tind să devină un lucru obişnuit, iar bunul simţ şi respectul par să se demodeze“, adaugă lepidopterologul Constantin Corduneanu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite