Iaşi: Andrei Alexiuc, ieşeanul care imită toba la perfecţie (PORTRET)
0Cu ajutorul corzilor vocale, al buzelor şi al limbii se transformă într-un instrument uman de percuţie. Andrei este unul dintre puţinii ieşeni care ştiu de beatbox.
Cultura hip-hop, pornită din cartierele afro-americane, îşi are proprii „misionari“ şi la Iaşi. Beatbox-ul este considerat al cincilea element al acestei culturi urbane, după muzica rap, DJing, graffiti şi breakdance. De altfel, separate nici nu prea merg: unde este o piesă, este un DJ, unde este un ritm, un dansator şi, cel mai adesea, un zid îmbrăcat în graffiti.
Înlocuieşte fără efort platanele la petreceri
Andrei Alexiuc s-a „specializat“ în reproducerea vocală a instrumentelor de percuţie. „E vorba de sunete de tobe, de platane, dar pot scoate cam orice negativ folosindu-mi buzele, limba, vocea şi chiar mâinile. Multă lume îmi spune: «Uite, te ascultăm pe tine, nu mai avem nevoie de casetofon»“, explică băiatul.
Pe lângă aceste accesorii, Andrei foloseşte şi instrumente compatibile cu sunetele pe care vrea să le scoată – muzicuţa e adesea o soluţie. Povestea lui „urbană“ a început acum trei ani. „A fost o întâmplare. Eram cu nişte prieteni şi unul dintre ei a început să facă beatbox. L-am rugat să-mi explice ce e şi cum se face“, îşi aminteşte ieşeanul.
A pornit în căutare de informaţii noi pe internet pentru că în Iaşi erau foarte puţini practicanţi. De atunci, a exersat constant. În drum spre casă, pe străzile pustii, după cum i se potriveşte hip-hop-ului, oriunde ştia că nu deranjează, îşi încerca noua abilitate. După trei luni, a avut primul spectacol, la un bal al bobocilor. „Chiar dacă nu eram încă foarte bun, lumea a fost interesată. Era ceva nou“, explică tânărul.
Timp de câteva luni, până în ianuarie 2008, a apărut pe scenă alături de trupa The Next Effect, la care completa partea lor de dans cu câteva minute de ritmuri de bass. Nu lipsea nici de la petrecerile hip-hop, unde atrăgea uşor privirile şi urechile celor prezenţi. De peste un an şi jumătate este membru al trupei Quasar Dance. A participat împreună cu dansatorii trupei la spectacole sau competiţii în Sibiu, Alba Iulia, Botoşani. „Am un moment al meu, de cinci-şapte minute. Dacă vreau, pot aduce şi un instrumentist care să mă acompanieze“, mai spune ieşeanul.
Vrea să organizeze o convenţie de beatbox
La Sibiu, spre exemplu, a combinat beatbox-ul cu o chitară, voce şi coregrafie, iar asta i-a adus un onorabil loc II şi simpatia publicului.
Pentru că îl deranjează anonimatul în care tinde să rămână beatbox-ul în Iaşi, în ţară intenţionează să organizeze o întâlnire a „specialiştilor“. „Din câte ştiu, nu a avut loc o convenţie de gen şi mi-ar plăcea să se desfăşoare în Iaşi. Dar e destul de scump, e complicat“, recunoaşte Andrei, fără a renunţa însă la proiect.
Profil
Născut: 11 ianuarie 1991, Iaşi.
Studii: Elev în clasa a XI-a la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Iaşi.
Familie: Locuieşte cu părinţii, are un frate.
Întrebări şi răspunsuri
Unde ai avut cel mai numeros public?
La festivalul de la Sibiu au fost foarte multe persoane şi, mai mult decât atât, ştiau ce înseamnă hip-hop. Acolo am fost foarte apreciaţi şi am făcut şi un spectacol reuşit.
Ai avut ocazia să devii, la rândul tău, profesor de beatbox?
Câţiva tineri care participă la cursurile de breakdance de la Quasar mi-au cerut să le arăt câteva elemente. Mi-ar plăcea ca mult mai multă lume să ştie ce înseamnă beatbox, dar încă nu pot să-mi asum statutul de profesor.
Ce-i place
„Să trăiesc viaţa din plin, ca şi cum ar fi ultima zi, să nu-mi fac planuri, să fie pace“, spune Andrei. Beatboxerul ascultă multă muzică raggae.
Ce nu-i place
„În general, lumea în care trăim, conflictele, indiferent de nivelul la care se produc. Mă enervează la culme persoanele care încearcă să pară ceea ce nu sunt“, încheie Andrei.