VIDEO Planuri după demolarea clădirii fantomă: Parcul Corvin va fi transformat într-un parc al copiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clădirea cu două etaje construită în Parcul Corvin a fost demolată, iar zona va fi reamenajată şi transformată într-un parc al copiilor.

Parcul Corvin din Hunedoara va fi reamenajat, după ce clădirea „fantomă”, care ocupa aproape 1.000 de metri pătraţi a fost demolată.

GALERIE FOTO

Deocamdată, terenul ocupat în trecut de construcţia cu două etaje a rămas acoperit cu pământ. Zona va fi transformată într-un parc al copiilor, susţin reprezentanţii Primăriei Hunedoara.

Parcul Corvin, întins pe aproape 35.000 de metri pătraţi, a fost înfiinţat în anii ’50, când au fost ridicate primele blocuri din cartierul O. M. (Oraşul Muncitoresc) al Hunedoarei.

Atunci, în noul cartier mii de apartamente au fost construite într-un ritm alert pentru familiile muncitorilor veniţi din toată ţara să lucreze în combinatul metalurgic şi la construcţia oraşului.  

Cel mai atractiv loc din zonă era Restaurantul Corvin, înfiinţat şi el în anii ’50, cu o terasă întinsă ridicată deasupra parcului. Aici, în vara anului 1962, ar fi luat prânzul Nikita Hruşciov, liderul politic al Uniunii Sovietice din acea vreme, aflat în vizită la Hunedoara. Nikita Hruşciov  a vizitat centrul industrial, a văzut Castelul Corvinilor, a cinat la Restaurantul Corvin şi a ţinut un discurs celor peste 30.000 de oameni care s-au strâns pe stadionul Hunedoarei.

La mijlocul anilor 2.000, municipalitatea a cedat Parcul Corvin unui privat, căruia i-a permis să ridice în mijlocul lui o clădire cu două etaje, care urma să fie folosită ca restaurant şi pizzerie. Timp de mai mulţi ani, investiţiile în reamenajarea parcului au lipsit, în timp ce construcţia nu a mai fost dată în folosinţă. În urma unui proces, primăria şi-a recuperat parcul şi a primit acceptul demolării clădirii, care a avut loc în luna noiembrie.

În Hunedoara celălalt „parc al copiilor”, pe care în trecut, administraţia locală l-a dat în grija unui om de afaceri, a rămas de mai mulţi ani într-o stare precară.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum arăta vacanţa unor turişti americani în România din 1989: „Oamenii stau cu încăpăţânare la cozi. Locurile de muncă le sunt garantate fie că zâmbesc sau nu” 

Povestea primului cartier de blocuri din Hunedoara, spusă de spionii americani în anii '50: locuinţele construite în trei ani pentru 20.000 de muncitori

Gheorghe Gheorghiu-Dej, omul care a stalinizat România, în rapoartele SUA: „Idealistul abuziv, fanatic al sovieticilor”

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite