Salba de hidrocentrale construite pe Strei a transformat complet înfăţişarea râului legendar VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Canalul de derivaţie de la Bretea. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Canalul de derivaţie de la Bretea. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Trei hidroecentrale au fost construite după 1990 pe legendarul râu Strei şi au adus transformări mari înfăţişării sale.

Râul Strei izvorăşte din Munţii Şureanu, având izvoarele în apropiere de faimoasele cetăţi dacice. Numit Sargeţia în Antichitate, apele sale au fost locul unde regele Decebal şi-ar fi îngropat comorile uriaşe, o parte descoperite de romani, altele scoase la iveală în secolul al XVI-lea.

GALERI FOTO CU RÂUL STREI

Barajul Gura Apelor din Retezat, după 35 de ani. Colosul la care românii au muncit peste un deceniu VIDEO

Marea catastrofă din Retezat: viiturile au ucis 14 oameni în 1999, dar barajul Gura Apelor a salvat comunitatea de la o tragedie mult mai mare

Cum s-a lucrat în anii '70-'80 la tunelurile uriaşe din Retezat: „Zeci de kilometri de galerii dăltuiţi în granitul munţilor“

După 1990, râul năvalnic care traversează Ţara Haţegului şi se varsă, la 90 de kilometri de izvoarele sale, în Râul Mureş a trecut prin mari transformări, pe cursul inferior. Între Haţeg şi Călan au fost construite trei hidrocentrale, iar construcţia altor patru a fost plănuită în ultimii ani, însă proiectele nu au mai fost realizate.


Canal de derivaţie al Centralei Plopi. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

raul strei la bretea si plopi foto daniel guta adevarul

Prima centrală de pe Strei a fost amenajată la Subcetate, la mijlocul anilor 2000. A fost echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12,215 MW şi o energie de proiect de 26,28 Gwh, iar amenajarea sa mai cuprinde un lac de acumulare devenit cu timpul un habitat ideal pentru nenumărate specii de păsări sălbatice.


Centrala Plopi. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

raul strei la bretea si plopi foto daniel guta adevarul

În ultimul deceniu, în apropiere de Haţeg, alte două hidrocentrale au fost inaugurate pe Strei, iar întregul peisaj din jurul râului legendar a luat o cu totul altă înfăţişare.

În 2013 a fost inaugurată centrala de la Plopi, echipată cu două turbine Kaplan, cu o putere instalată de 12 MW şi o energie medie multianuală de 27,42 Gwh.


Turbine Kaplan. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

raul strei la bretea si plopi foto daniel guta adevarul

În 2019, după o investiţie de aproape 50 de milioane de euro şi şase ani de la începerea lucrărilor, Hidroelectrica a recepţionat centrala de la Bretea Streiului, dotată cu două turbine Kaplan, având o putere instalată de 6,282 MW fiecare, care aduc în sistemul energetic naţional un plus de aproximativ 33 Gwh/an.


Vechea albie. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

raul strei la bretea si plopi foto daniel guta adevarul

Canalele de fugă ale hidrocentralelor se întind pe mai mulţi kilometri, paralel cu vechea albie a râului şi formează la vărsarea lor în Strei mici delte, cu o faună şi o floră bogate. Aici şi-au găsit locul nenumărate berze, lebede, raţe sălbatice şi cormorani, atrase de bogăţia piscicolă a apelor. Canalele de derivaţie au o adâncime de 7 – 8 metri, iar scăldatul în ele este interzis, după ce aici au avut loc tragedii.


Amenajări pe Strei. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL

raul strei la bretea si plopi foto daniel guta adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

Secretele Porţilor de Fier, megaproiectul anilor '70: barajul uriaş de pe Dunăre, cel mai periculos loc şi insula scufundată

VIDEO Lacul Gura Apelor din Retezat. Priveliştile impresionante de pe barajul grandios construit în inima munţilor, cel mai mare din Europa anilor '80

Marile lacuri de acumulare din România care au înghiţit sate întregi. Ce drame ascund barajele Bicaz şi Porţile de Fier

VIDEO Hidrocentrală nouă pe râul Strei. A costat 50 de milioane de euro şi a fost realizată de companii româneşti

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite