Problemele ArcelorMittal Hunedoara. Şefii combinatului siderurgic au cerut sprijinul Prefecturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul siderurgic Hunedoara.
Combinatul siderurgic Hunedoara.

Probleme la ArcelorMittal Hunedoara. Şefii combinatului siderurgic au cerut intervenţia Prefecturii judeţului Hunedoara.

Managerii combinatului Arcelor Mittal Hunedoara, Amit Dasgupta şi Pawar Dayananda-Rao, s-au plâns prefectului judeţului Hunedoara de problemele cu care se confruntă compania în Hunedoara, în principal legate de costurile de producţie şi cele de transport pe calea ferată a pieselor fabricate la Hunedoara.

Concedieri la cel mai mare producător de oţel din lume, cu trei unităţi în România

„Conducerea companiei a prezentat situaţia actuală a societăţii comerciale şi a cerut sprijinul prefectului judeţului Hunedoara pentru medierea unor întâlniri cu reprezentanţi ai unor companii şi agenţii ale statului în vederea rezolvării unor situaţii care ţin de activitatea economică desfăşurată la Hunedoara. Acum, ArcelorMittal (Hunedoara) are 600 de angajaţi şi 200 de subcontractori. Unităţile active sunt oţelăria şi laminorul, iar producţia constă în europrofile şi materie primă pentru ţevi”, se arată într-un comunicat transmis de Prefectura judeţului Hunedoara.

O altă situaţie prezentată de reprezentanţii ArcelorMittal a fost cea a Popicăriei din Hunedoara, la administrarea căreia aceştia ar vrea să renunţe.


Combinatul siderurgic. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

combinathd combinat hunedoara foto daniel guta adevarul

Situaţia globală a companiei

Concernul ArcelorMittal deţine în România unităţi de producţie la Iaşi, Roman şi Hunedoara, iar în întreaga lume are aproximativ 190.000 de angajaţi. Reprezentanţii Arcelor Mittal, citaţi de Reuters, au anunţat că vor implementa în următorii doi ani un program de reducere a costurilor cu un miliard de dolari. Acesta include sporirea productivităţii, scăderea numărului de furnizori şi reducerea cu o cincime a personalului de birou. Lakshmi Mittal, CEO-ul companiei, a declarat că în trimestrul patru din 2020 condiţiile de pe piaţă s-au îmbunătăţit şi compania estimează acum o creştere a cererii de oţel de 4,5 - 5,5% în 2021. Profitul de bază aproape s-a dublat în trimestrul patru din 2020, la 1,73 miliarde de dolari, în timp ce analiştii se aşteptau la 1,47 miliard de dolari, informează Reuters.


Combinatul siderurgic. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

combinathd combinat hunedoara foto daniel guta adevarul

Povestea combinatului siderurgic

Uzinele de fier ale Hunedoarei transformate în anii ´50 în combinat siderurgic au o istorie de peste 130 de ani. Au fost înfiinţate în 1884, în acelaşi an în care a fost inaugurată şi, linia de cale ferată Hunedoara – Simeria. Industria metalurgică a Hunedoarei s-a dezvoltat continuu în următoaele decenii, beneficiind de bogatele resurse de fier din Ghelari şi Teliuc, de materii prime din Ţinutul Pădurenilor şi de conexiunea cu bazinul carbonifer al Văii Jiului. 

La începutul anilor 1970, Hunedoara avea 80.000 de locuitori, iar fiecare familie avea cel puţin un membru care lucra în cadrul combinatului. Complexul siderurgic, cu circa 20.000 de salariaţi era considerat unul dintre cele mai performante centre industriale din ţară, având o producţie de peste 5,5 milioane de tone de oţel. 

Oţelul, laminatele şi celelalte materiale produse în combinat ajungeau în unităţile de producţie ale Ministerului Industriei Metalurgice, în industria constructoare de maşini şi în construcţii, iar circa 13 la sută din produsele siderurgice erau exportate. Combinatul avea contracte de livrări în 35 de ţări, cele mai importante fiind cu R.F. Germania, Franţa, Suedia, Marea Britanie, URSS şi R. S. Cehoslovacia.

 Declinul combinatului a început în anii 1990, iar la mijlocul anilor 2000 a avut loc ultimul mare val de disponibilizări, peste 5.000 de oameni rămânând fără serviciu. Din 2003, Mittal Steel a achiziţionat compania de la statul român, iar din 2006, vechiul combinat a intrat în patrimoniul ArcelorMittal şi mai are în prezent circa 600 de salariaţi.

Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Victoria, combinatul dispărut cu totul în câţiva ani. Ce s-a ales de colosul industrial cu o istorie de 150 de ani

Secretele celui mai mare combinat din România anilor '50, dezvăluite de spionii CIA: cum era păzit colosul industrial

FOTO Povestea unor tragedii ascunse: cum mureau siderurgiştii pe şantierele combinatului din Hunedoara

FOTO Uzinele Hunedoarei, văzute din turnul castelului în urmă cu 70 de ani. Ce a rămas din ele în şapte decenii

FOTO „Supermuncitorii” din deceniile trecute: cum erau imortalizate chipurile oţelarilor şi ale minerilor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite