Lecţiile despre fericire ale duhovnicilor români. „A fi fericit înseamnă a-l face fericit pe celălalt. Fă bine, aşteaptă răul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un suflet curat, virtuţile şi altruismul sunt câteva dintre ingredientele fericirii, potrivit celor mai cunoscuţi duhovnici ai românilor.

Virtutea este adevărata fericire, scrie cuviosul Filothei Zervakos: „Adevărata fericire nu constă din demnităţi nici din odihna trupului. Adevărata fericire este virtutea. Cei ce luptă pentru a dobândi virtuţile sunt cu adevărat fericiţi”.

Fericirea este înşelătoare, afirma Nifon, mitropolitul Ţării Româneşti: „Fiul meu, să nu te încrezi în fericirea pământească, în slava şi strălucirea acestei lumi, căci toate cele de pe pământ sunt mai înşelătoare ca visele”.

A fi fericit înseamnă a-l face fericit pe celălalt, este un citat atribuit lui Arsenie Boca. „Să nu laşi nici pe fratele tău să se culce întristat împotriva ta, nici tu să nu te culci scârbit împotriva lui, ci mergi şi te împacă cu fratele tău”, afirma Arsenie Boca. „Fă bine şi aşteaptă rău”, adăuga duhovnicul.
Mai fericiţi sunt cei ce oferă, afirma preotul Nicolae Steinhardt. „Numai creştin fiind mă vizitează - în pofida oricărei raţiuni - fericirea. Numai datorită creştinismului nu umblu crispat, jignit, pe străzile diurne, nocturne ale oraşului - şi nu ajung să fiu şi eu unul dintre acele cadavre pe care le poartă vii apa curgătoare a vieţii. Şi nu mă număr printre cei care n-au înţeles că mai fericit este a da decât a lua”, scria călugărul.

Banii nu aduc fericirea, afirma Nicolae Steinhardt. „Banii care vin spre noi ne pot face aroganţi şi zgârciţi, cum succesul ne poate răsturna în abisul înfricoşător al patimilor sufleteşti. Succesele nu ne sunt date spre a ne înfoia în pene, ca în mantiile statuilor, ci pentru a le transforma în dragoste, în dezvoltare şi în dăruire pentru cei din jur", scria autorul „Jurnalului Fericirii”.

Lecţiile de viaţă ale duhovnicilor
Viaţa trăită simplu aduce mai multe bucurii, afirma duhovnicul Paisie Aghioritul. „Simplificaţi-vă viaţa ca să se îndepărteze stresul", scria acesta.

Nimic nu poate înlocui lipsa iubirii, dar iubirea înlocuieşte toate neajunsurile, a fost un citat atribuit duhovnicului Arsenie Boca. „Iubirea nu are marginile omului, nici spaţiul, nici timpul. Nu piere niciodată, e puternică, încât străbate dincolo de mormânt şi ajunge pe cel iubit. Străpunge iadul, care nu-i poate sta împreună şi străbate cerul”, afirma Arsenie Boca.

„Dacă vrei cu bucurie să petreci la bătrâneţe ai de grijă totdeauna să-ţi pui frâu la tinereţe”, a scris poetul Traian Dorz.

Curăţenia sufletească aduce fericirea, afirma poetul Valeriu Gafencu. „De veţi trăi în curăţenie sufletească, va veni ziua când veţi auzi în voi, glasul conştiinţei, al adevărului, îndemnându-vă să săvârşiţi numai fapte bune şi iubite de Dumnezeu! Atunci veţi trăi suprema fericire. Altfel, viaţa vă va apare ca un calvar fără sens", scria Valeriu Gafencu.

„Sunt oameni păcătoşi care n-au necazuri”, scria Arsenie Boca. „Aceştia sunt cei de care zice David că: <<N-au nici o suferinţă până la moarte şi sunt plini de sănătate; cu oamenii la ostenele nu iau parte şi nu sunt supuşi la bătăi ca şi ceilalţi oameni. Râd de toată lumea şi grăiesc de sus. Iată, necredincioşii huzuresc în lumea aceasta şi-şi adună bogăţii>>. Nu fericiţi, aşadar, pe cei ce n-au necazuri în lumea aceasta. Căci, cunoscându-i Dumnezeu că n-au minte să-i înţeleagă căile, nu le mai rânduieşte o îndreptare prin încercări în lumea aceasta, ci osânda în cealaltă”, afirma duhovnicul în Cărarea Împărăţiei.


Vă recomandăm şi:

Fotografii unice de la înmormântarea părintelui Arsenie Boca au fost publicate în premieră după 25 de ani

Două fotografii rare care înfăţişează înmormântarea părintelui Arsenie Boca la Mănăstirea Prislop (Hunedoara) au fost publicate în premieră, la 25 de ani de moartea duhovnicului.

Zece învăţături ale părintelui Arsenie Boca despre ispită: "Avem sămânţa ei în noi din cauza poftei trupeşti în care am fost zămisliţi"

Au trecut mai bine de 25 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca, iar între timp duhovnicul a devenit un adevărat fenomen al ortodoxiei. Pelerinaje impresionante au loc în fiecare sfârşit de săptămână la mănăstirea Prislop, unde se află locul său de veci, iar învăţăturile sale au ajuns la fel cunoscute ca personalitatea sa. Unele dintre ele au menirea să îi ajute pe oameni să nu cadă pradă ispitelor.

Zece profeţii ale părintelui Arsenie Boca: moartea Ceauşeştilor, vărsarea de sânge de la Revoluţie, cutremure şi năpaste

Arsenie Boca, duhovnicul intrat în rândul marilor personalităţi ale ortodoxiei româneşti, ar fi prevestit că preşedintele comunist Nicolae Ceauşescu va muri în ziua de Crăciun a anului 1989. Profeţiile părintelui sunt susţinute de foştii săi apropiaţi şi de cei care l-au cunoscut, iar li se adaugă alte prorociri despre sfârşitul comunismului, războaie şi viitorul României.

Părintele Arsenie Boca şi cele zece mari învăţături despre taina rugăciunii. Care era cea mai cunoscută rugăciune pe care o rostea dimineaţa Sfântul Ardealului

Părintele Arsenie Boca a lăsat posterităţii o moştenire spirituală impresionantă, iar vorbele sale despre credinţă, rugăciune şi milostenie sunt preţuite de milioane de români, dovadă fiind mulţimile de pelerini care vin să să se roage la mormântul său de la Mănăstirea Prislop. Cea mai cunoscută rugăciune a părintelui este cea pe care acesta obişnuia să o rostească dimineaţa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite