Bani europeni blocaţi în datorii istorice româneşti în Valea Jiului
0Datoriile operatorului de apă din Valea Jiului blochează un proiect european de 40 de milioane de euro. Autorităţile publice hunedorene au fost somate să plăteacă debite de 28 de milioane de lei pentru a nu pierde finanţarea europeană
Consiliul judeţean Hunedoara a fost înştiinţat de către Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile că situaţia financiară critică a operatorului local de apă din Valea Jiului, Apa Serv Petroşani, compromite finanţarea proiectului de reabilitarea a reţelei de apă din zonă. Practic, autorităţile locale ar trebui să găsească ultra-urgent 28 de milioane de lei ca să plătească datoriile istorice care grevează în prezent pe operatorul de apă din Valea Jiului. Potrivit lui Mircea Moloţ, preşedintele Consiliului judeţean Hunedoara, existenţa acestor datorii face ca Apa Serv Petroşani să devină neeligibil pentru a implementa proiectul european care este de o importanţă vitală pentru protecţia mediului şi calitatea apei în sudul judeţului Hunedoara. Pe de altă parte, oficialul a spus că plata datoriilor istorice ale Apa Serv SA nu vor putea fi plătite niciodată, iar cine crede altceva dă dovadă de imaturitate. “Datoriile istorice nu se mai pot recupera. Din suma totală datorată, peste 50 la sută reprezintă penalităţi pentru neplată. Pentru a nu pierde banii europeni, ar fi nevoie de ajutorul autorităţilor centrale care să stingă obligaţiile financiare pe care Apa Serv le-a acumulat în ultimii ani la bugetul de stat. Sau, mai simplu, s-ar putea înlocui Apa Serv Petroşani, cu Apa Prod Deva, ca gestionar eligibil al serviciilor de apă în Valea Jiului, caz în care promovarea proiectului ar continua în parametrii stabiliţi”, spune Mircea Moloţ. O delegaţie de consilieri judeţeni se va deplasa astăzi în Valea Jiului pentru o ultimă încercare de a găsi împreună cu primarii din zonă o cale de a nu pierde finanţarea europeană.
De ce e important proiectul?
Proiectul Operaţional Sectorial (POS) Mediu pentru Valea Jiului prevede alocarea a circa 40 de milioane de lei pentru reabilitarea reţelei de apă şi canalizare din localităţile Văii Jiului. În plus, este prevăzută implementarea unui sistem de tratare a apei epurate şi a nămolului rezultat din exploatarea zăcămintelor de cărbune din zonă.