FOTO Cum s-a schimbat Piaţa Victoriei din Deva în ultimele decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piaţa Victoriei înfăţişată într-o ilustrată veche.
Piaţa Victoriei înfăţişată într-o ilustrată veche.

Piaţa Victoriei din municipiul Deva a trecut prin schimbări importante în ultimele decenii, din punct de vedere arhitectural şi peisagistic. Cele mai importante dintre ele au fost construirea fântânii arteziene muzicale, care ocupă zona din faţa Centrului cultural Drăgan Muntean şi reamenajerea zonei pietonale şi a bulevardelor.

În ultimii ani, Piaţa Victoriei din Deva a devenit unul dintre locurile cele mai vizitate ale municipiului.

Din 2012, piaţa a fost reamenajată şi dotată cu o fântână arteziană muzicală, construită în cadrul unui proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, susţinut din fonduri de la Uniunea Europeană.

De-alungul timpului, Piaţa Victoriei a suferit numeroase modificări din punct de vedere architectural şi peisagistic. Amenajările au început în anii 1960, o dată cu ridicarea cartierului de blocuri din zona centrală.

În prezent, piaţa este unul dintre locurile preferate de întâlnire pentru deveni şi de organizare a adunărilor publice.

piata victoriei deva
piata victoriei deva
piata victoriei deva
piata victoriei deva
piata victoriei deva

Vă recomandăm şi:

FOTO Cele mai frumoase ilustrate retro cu oraşele şi staţiunile Hunedoarei. Imagini rare de vacanţă, în anii 1960

Judeţul Hunedoara a excelat dintotdeauna la capitolul atracţii turistice. Ca mărturii ale modului în care erau prezentate acestea, în anii 1960 şi 1970, stau o serie de ilustrate ce prezintă cele mai frumoase locuri din zona Hunedoarei.

FOTO Cele mai vechi ilustrate din Hunedoara şi Deva: ce oraş era mai frumos în urmă cu un secol?

Castelul Corvinilor şi cetatea medievală a Devei au fost monumentele cele mai des înfăţişate în primele ilustrate trimise de călătorii care ajungeau în cele două orăşele. Cele mai vechi cărţi poştale, în serie, din Hunedoara şi din Deva datează de la sfârşitul secolului al nouăsprezecelea.

FOTO Castelul Corvinilor înainte de incendiul care l-a mistuit în 1854

O gravură veche de aproape 200 de ani care înfăţişează Castelul Corvinilor a rămas una dintre puţinele mărturii asupra imaginii celui mai important monument din Hunedoara, la începutul secolului al nouăsprezecelea. Tabloul a fost reprodus în ilustraţii care sunt scoase la vânzare pe Internet.

O carte poştală de poveste: cum era descris ţinutul Hunedoarei în anii 1950

O mică Sinaie. Astfel erau descrise Valea Govâjdiei şi satele din împrejurimile Hunedoarei în anii 1950. O mărturie rămasă peste ani poate fi găsită în rândurile aşternute pe o carte poştală trimisă în 1955, de la Govăjdia, de doi turişti care s-au aventurat în ţinutul Hunedoarei.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite