Video Clădire unică în România, în stare critică. Imaginile aeriene arată dezastrul care a cuprins monumentul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Furnalul de la Govăjdia. ADEVĂRUL
Furnalul de la Govăjdia. ADEVĂRUL

Furnalul de la Govâjdia se numără printre cele mai preţioase vestigii industriale din România, însă în ultimii ani a fost lăsat pradă ruinării.

Furnalul de la Govâjdia şi-a încetat activitatea în jurul anului 1924, iar de atunci a rămas în conservare şi a rămas una dintre atracţiile turistice din împrejurimile Hunedoarei.

GALERIE FOTO - FURNALUL

VIDEO - FURNALUL DE LA GOVÂJDIA

Monumentul istoric unic în România datează de la începutul secolului al XIX-lea, iar cuptorul şi clădirea sa principală s-au păstrat de-a lungul timpului.

Blocul-fantomă din valea ruinelor. Cum arată acum fostul mare centru industrial de lângă Hunedoara VIDEO

Podul uitat de pe calea ferată din Ţinutul Pădurenilor. S-a păstrat 120 de ani, deşi linia a fost distrusă VIDEO

Transformarea uimitoare a celei mai vechi cariere de talc din România, la două decenii de la închidere VIDEO

Până în anii 2000, localnicii din Hunedoara puteau circula cu „mocăniţa” pe calea ferată care lega oraşul de minele din Ţinutul Pădurenilor, iar zona din vecinătatea vechiului furnal era loc de popas şi de agrement pentru hunedoreni la sfârşit de săptămână. La furnal se intersectează văile Nădrabului şi Runcului, iar traseele drumeţilor continuă spre satele pitoreşti ale Ghelari (apoi Poieniţa Voinii, Bunila, Alun, Vadu Dobrii), Govâjdia, Lelese (Cerişor, Sohodol) şi Runcu Mare, traversând pădurile întinse pe zeci de kilometri.


Furnalul de Govâjdia. ADEVĂRUL

Calea ferată a pădurenilor a fost dezafectată în urmă cu două decenii, însă autorităţile locale şi judeţene au anunţat că atât ea, cât şi monumentul istoric cel mai reprezentativ de pe traseul acesteia, vor fi reabilitate şi transformate în atracţii turistice.


 

furnalul de la govajdia foto daniel guta adevarul

Între timp, traseul fostelor mocăniţe mai este promovat şi, uneori îngrijit, cu ajutorul voluntarilor din Hunedoara care speră că în viitor va putea fi folosit de turişti. Clădirea furnalului şi cuptorul acesteia au ajuns într-o stare avansată de degradare, fiind lăsat în grija nimănui. Bucăţi de cărămidă şi tencuială se desprind la fiecare atingere mai apăsată din pereţii Furnalului de la Govâjdia. 

Cărămizile şi tencuiala se desprind din zidurile sale la cea mai mică atingere, din cauza vechimii construcţiei, cuprinsă de mucegai şi umezeală. Cuptorul a devenit o groapă de gunoi, iar printre crăpăturile sale cresc buruienile. 

O suprafaţă mare din acoperiş lipseşte, fiind smulsă de vânt şi distrusă de furtuni. Hornul cuptorului a rămas şi el fără învelitoare, iar apele pluviale băltesc în interior. Rugina a cuprins şi a distrus parţial piesele de fier rămase în structura furnalului, iar în curtea acestuia, o fostă clădire administativă s-a prăbuşit complet.


Furnalul de la Govăjdia. ADEVĂRUL

furnalul de la govajdia foto daniel guta adevarul

Autorităţile din Ghelari au încercat de-a lungul timpului să acceseze fonduri pentru reabilitarea monumentului, însă nu au reuşit. În ultimii trei ani, furnalul a fost înscris pe lista celor aproape 100 de monumente istorice, cuprinse în Programul Naţional de Restaurare, derulat de Institutul Naţional al Patrimoniului. Furnalul de la Govăjdia are nevoie de lucrări de restaurare şi consolidare, însă a rămas pe lista de aşteptare, nefiind alocate fonduri pentru realizarea lor.


Furnalul de la Govâjdia. ADEVĂRUL

furnalul de la govajdia foto daniel guta adevarul

Furnalul vechi de două secole

Furnalul de la Govăjdia a fost construit între anii 1806 şi 1810 pe amplasamentul unui fost atelier de fier din Evul Mediu. La sfârşitul secolului al XIX-lea, furnalul, alimentat cu minereu de fier de la vechile mine din Munţii Poiana Ruscă, producea anual peste 8.000 de tone de fontă cenuşie.


Furnalul din Govăjdia. Fotos: Schoch Fryges. 1905. Fortepan.hu

Exponatele realizate aici au fost prezentate la Expoziţia Universală de la Paris, din 1889, pentru care a fost ridicat Turnul Eiffel, iar o legendă plăcută localnicilor spune că piese din fontă fabricate la Govăjdia au fost folosite la construcţia turnului-simbol al Franţei.

Furnalul şi-a încetat funcţionarea la începutul secolului al XX-lea, odată cu dezvoltarea Uzinelor de fier de la Hunedoara, devenite principalul producător de fontă din Imperiul Austro-Ungar.

Cuptorul său uriaş s-a păstrat intact şi le oferă vizitatorilor săi o mărturie vie despre industria fierului din urmă cu două secole. Deşi are nevoie de reabilitare, monumentul istoric a fost, însă, ignorat de autorităţi, în ultimele decenii.

Monumentul istoric este unic în România şi reprezintă unul dintre cele mai vechi furnale cu turnare în flux continuu de producţie care pot fi vizitate în Europa.

furnalul govajdia ilustrate de epoca fortepan

Vă recomandăm să citiţi şi:

Aici a fost „muntele de cupru“ descoperit în ţinutul aurului. Cariera Valea Arsului din Metaliferi VIDEO

Povestea carierei de bauxită de la poalele Fundăturii Ponorului. Cum arată locul ascuns în Munţii Şureanu VIDEO 

Blestemul minelor de uraniu. Cum au trăit românii în coloniile miniere secrete controlate de sovietici VIDEO

Cât de bogată a fost Hunedoara în ultimii ani ai Imperiului Austro-Ungar. Aurul, fierul şi cărbunele au transformat-o într-un „El Dorado“ pentru străini

Blestemul Calvariei, locul enigmatic din Munţii Metaliferi din care au fost scoase tone de aur FOTO VIDEO

Tainele celui mai frumos monument din Săcărâmb, ridicat în secolul al XIX-lea din fontă de la Govăjdia

Blestemul Calvariei, locul enigmatic din Munţii Metaliferi din care au fost scoase tone de aur FOTO VIDEO

VIDEO „Blocurile fantomă“ ridicate de comunişti în munţi. Ce soartă a avut cel mai ciudat cartier muncitoresc

Cum arată fosta mină Barza, închisă în urmă cu 15 ani. De aici au fost scoase zeci de tone de aur VIDEO

Porţile spre adâncuri de la Ghelari. Locul emblematic al uriaşei mine din ţinutul fierului VIDEO

Coloşii Văii Jiului, prefăcuţi în ruine. Cum au dispărut definitiv minele Petrila, Paroşeni şi Uricani FOTO

Prăbuşirea celui mai mic oraş din Hunedoara. Sunt 15 ani de la închiderea minei de cărbune vechi din 1880 VIDEO

Priveliştea sumbră a fostelor mine de fier de la Teliuc. Coloşii de beton în ruină de lângă Hunedoara VIDEO

Lacul care nu s-a oprit din creştere. A fost creat într-o carieră minieră şi a ajuns la dimensiuni uriaşe VIDEO

Locuri pline de secrete pe Lacul Cinciş: Casa Albă a lui Ceauşescu, barajul uriaş şi bisericile de sub ape VIDEO 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite