A fost baronul Nopcea homosexual? Controversele unui personaj de poveste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baronul Nopcea, în Albania. SURSA: nopcsa.ro
Baronul Nopcea, în Albania. SURSA: nopcsa.ro

Ultimul descendent al uneia dintre cele mai vechi familii nobiliare care au stăpânit în Transilvania, baronul Franz Nopcea, s-a stins din viaţă în 1933. Povestea savantului aventurier s-a încheiat tragic: Nopcea şi-a împuşcat prietenul în compania căruia îşi petrecuse aproape jumătate din cei 56 de ani de viaţă şi apoi s-a sinucis.

La opt decenii de la moartea baronului Franz Nopcea, hunedoreanul Dacian Muntean a cercetat cea mai mare parte a notelor şi jurnalelor lăsate posterităţii de savantul născut în Ţara Haţegului şi a pornit chiar pe urmele acestuia în Albania, încercând să îi facă ştiută povestea fascinantă.

Controversele unui personaj istoric
Franz Nopcea a stăpânit un castel în Ţara Haţegului, înconjurat de un domeniu întins. A fost om de ştiinţă, aventurier, diplomat, fotograf, spion, descoperitor al fosilelor de dinozauri pitici, a deţinut titluri nobiliare şi academice, însă una dintre cele mai mari controverse legate de viaţa lui a rămas relaţia sa cu Baiazid Doda. Povestea baronului Nopcea e dezvăluită de Dacian Muntean în cartea „Aventurile şi călătoriile Baronului Nopcsa”, care va fi lansată la sfârşitul acestei săptămâni, în Deva. Chiar dacă Nopcea a rămas în istorie ca fiind homosexual, autorul cărţii susţine că, în cercetările lui, nu a găsit argumente care să dovedească acest lucru.

„În urma studiilor despre viaţa baronului Nopcea, nu pot afirma dacă el a fost sau nu homosexual. În perioada în care a preluat conducerea Institutului Geologic din Budapesta şi a încercat reformarea acestuia, colegii şi subordonaţii săi au lansat aceste zvonuri şi discuţii despre înclinaţiile lui sexuale nepotrivite, pentru a-l discredita. Se foloseau de faptul că acesta purta haine colorate, uneori stridente, că nu prea acorda atenţie vestimentaţiei sale şi că era în permanenţă însoţit de albanezul Baiazid”, a povestit cercetătorul.

Şi unchiul său, Vasile Nopcea, vechi comite al Hunedoarei, a rămas în istorie cunoscut ca baronul Faţă Neagră, după ce pe seama lui au fost create legende potrivit cărora el ar fi condus bande de jefuitori care atacau transporturile de aur din minele Apusenilor, către Viena.

nopcea

Ziua fatală
Ultimele clipe din viaţa baronului Franz Nopcea s-au consumat într-un hotel din Viena, în care acesta şi prietenul său Baiazid (foto), care îl fusese partener pentru aproape trei decenii au fost găsiţi morţi. În 26 aprilie 1933, un ziar vienez anunţa tragedia astfel: „Dramă sângeroasă, petrecută ieri în Strada Singer. Baronul Franz Nopcsa, care locuia la etajul al treilea al casei de la numărul 12, şi-a împuşcat în apartament secretarul său de o viaţă, albanezul de 45 de ani Baiazid Elmas Doda, după care, la masa de lucru, s-a sinucis cu un glonţ tras direct în gură. Autopsia a arătat că secretarul are două plăgi împuşcate aproape în acelaşi loc al capului, în zona temporală stângă, iar gloanţele au străpuns craniul dintr-o parte în alta, astfel încât proiectilele au rămas în pernă după ce au ieşit din craniu. Nopcsa pare să fi pregătit fapta cu grijă”.  

Şi-a ucis partenerul şi s-a împuşcat
Scrisoarea de adio găsită asupra savantului explica tragedia: „Motivul sinuciderii mele este sistemul meu nervos, care se află la capăt. Motivul pentru care l-am ucis pe bunul prieten şi secretar al meu, domnul Baiazid Elmas Doda, în timpul somnului lui, fără ca el să aibă vreo bănuială a ceea ce se va întâmpla, a fost acelacă nu am vrut să îl las în urmă bolnav, în mizerie şi sărăcie, pentru că ar fi suferit mult”. Baronul Nopcea a murit la vârsta de 56 de ani, sărăcit şi bolnav. Trupul său a fost incinerat. Castelul său din Săcel (foto) este în prezent o ruină, dar va intra într-un proiect de restaurare. Povestea controversată a baronului care a trăit la poalele Retezatului este, consideră Dacian Muntean, unul din numeroasele motive pentru care zona Haţegului merită vizitată.

nopcea
nopcea

Vă recomandăm şi:

Incredibila poveste a lui Franz Nopcea: savantul excentric până la ultimul glonţ

Ultimul baron din clanul Nopcea (Noapte) s-a născut în Deva în 1877 şi a stăpânit, până spre sfârşitul vieţii, mai multe conace din Ţara Haţegului. Aventurierul Franz Nopcea a fost nepot al celebrului „Faţă Neagră”, un nobil ardelean bogat, subiect al unei legende potrivit căreia noaptea se deghiza şi devenea jefuitor la drumul mare.

FOTO Povestea celei mai vechi biserici de piatră din ţară: Biserica Densuş, ridicată pe locul unui templu păgân al romanilor

În biserica din Densuş, slujbele se ţin neîntrerupt de şapte secole. Zidurile lăcaşului de cult au fost construite din rămăşiţele fostului oraş Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

FOTO Un castel al nobililor din Ţara Haţegului a devenit un monument al groazei şi nepăsării

Castelul Nalaţ-Fay de la marginea oraşului Haţeg s-a transformat în ultimii ani într-o ruină menită să îi sperie pe turiştii care ajung în Ţara Haţegului.


 

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite