Giurgiuvenii îşi unesc destinele sfidând criza
0Pentru o nuntă ca la carte, trebuie să scoţi din buzunar peste 25.000 de lei. Criza nu îi sperie pe giurgiuvenii care vor să îşi întemeieze o familie. Chiar dacă au renunţat la o parte din fastul din anii precedenţi, oamenii ţin morţiş să îşi unească destinele atât în faţa Stării Civile cât şi în faţa Domnului.
Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Giurgiu prin vocea directorului executiv Carmen Ciobanu, susţine că Serviciul de Stare Civilă a organizat până acum 66 de cununii, şi că pentru următoarea săptămână sunt programate alte 12 cupluri.
Chiar dacă o parte dintre acestea amână pentru moment şi căsătoria în faţa lui Dumnezeu, majoritatea şi-au pregătit deja în cele mai mici detalii nunta propriu-zisă.
Primul pas este legat de garderobă. Rochiile de tip vintage, clasice cu dantelă şi crinolină le-au înnebunit pe miresele giurgiuvene. Este preferat în continuare albul, iar preţurile acestora variază între 500 şi 2.000 de lei.
Agenda restaurantelor este plină
Cei care nu şi-au programat din timp nunta, riscă să nu mai găsească locuri la restaurantele din oraş pentru acest an.
Mariana Olteanu, administratorul restaurantului „Mioriţa”, susţine că până la sfârşitul anului nu se mai pot face rezervări pentru că toate zilele în care se pot face nunţi au fost ocupate.
„Până acum avem programate 22 de nunţi. Am început să rezervăm şi pentru anul viitor” spune Mariana Olteanu. Aceasta susţine că se percepe un avans de 1.000 de lei pentru sala mare a restaurantului, restul banilor urmând să fie achitaţi în momentul nunţii.
„Noi ne ocupăm doar de meniul clienţilor, care este la alegere. Un meniu care include patru feluri de mâncare ajunge la 120 de lei de persoană. De restul se ocupă firmele specializate” a mai spus administratorul restaurantului.
Urmează consultarea unor firme specializate în organizarea de nunţi. Acestea pun la dispoziţia mirilor pachete speciale, ocupându-se de la invitaţii de nuntă până la aranjamentele pentru local şi decorarea meselor, preţul variind între 700 şi 1.800 de lei.
Pentru muzică, fotografii şi înregistrarea nunţii, trebuie scoşi din buzunar alţi bani. O formaţie poate fi închiriată cu cel puţin 2.000 de lei iar pentru o filmare trebuie să ai pregătiţi măcar 1.500 de lei.
În fine, nu trebuie uitat nici serviciul religios oficiat de preoţi în ziua nunţii.
Georgian Tudor, preotul paroh al Bisericii Buna Vestire susţine că preţul pentru oficierea cununiei religioase este de 400 de lei. „Am stabilit un tarif mai mic pentru că tinerii nu au posibilităţi materiale şi ne-am gândit să le venim în sprijin. În preţ intră plata preoţilor, a cântăreţilor din strană şi a femeii de serviciu. Totul se face pe chitanţă” afirmă aceştia.