Universitatea „Dunărea de Jos” a dat în judecată zeci de doctoranzi. Instituţia academică are de recuperat sute de mii de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
UDJG a dat în judecată zeci de doctoranzi. foto: Diana Deleanu
UDJG a dat în judecată zeci de doctoranzi. foto: Diana Deleanu

12 doctoranzi care au primit burse din bani europeni şi nu şi-au dat doctoratul au fost daţi în judecată de Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Instituţia încearcă, astfel, să-şi recupereze paguba, de câteva sute de mii de lei, după ce cheltuielile făcute cu doctoranzii nu au mai fost decontate de Uniunea Europeană. Alţi 23 de studenţi au fost de acord să restituie banii eşalonat.

În 2007, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galaţi a reuşit să acceseze trei proiecte europene în valoare de aproximativ nouă milioane de euro pentru finanţarea studiilor doctorale. 165 de studenţi de la opt facultăţi au primit burse generoase, cuprinse între 1800 şi 2200 de lei pe luna, între anii 2008 şi 2013.Nu sunt singurele beneficii oferite tinerilor în cadrul acestui proiect.

Conform prof. univ. inf. Lucian Georgescu, doctoranzii au mai beneficiat de cazare, transport şi burse generoase pe timpul stagiilor internationale la care au participat. Aceste stagii puteau dura între o luna şi opt luni. La asta se mai adaugă cheltuielile cu toate conferinţele naţionale şi internaţionale la care au participat, un laptop şi cheltuielile cu publicarea doctoratului. Nu au lipsit nici premii pentru cei mai buni dintre ei, cu sume cuprinse între 1000 şi 3000 de lei.

Pentru a putea intra în program, studenţii au semnat un contract prin care au fost de acord ca la finalul studiilor să îşi susţină teza de doctorat. În caz contrar, ei erau obligaţi să dea înapoi toţi banii cheltuiţi cu pregătirea lor. Universitatea creditează, adică plăteşte banii pentru burse, duce la organismul intermediar dovada plăţii burselor şi organismul intermediar după o analiză a tuturor actelor, rambursează banii universităţii. În acest caz au exista doctoranzi care au semnat contractele dar nu şi-au finalizat tezele. Pentru ei, universitatea nu şi-a mai primit banii înapoi. Iar acest lucru s-a încadrat la pierderi, iar o instituţie publică nu are voie să aibă pierderi, ne-a explicat prof. univ. dr. inf. Lucian Georgescu, managerul proiectului. 

În total, au fost 35 de studenţi care din diverse motive nu şi-au dat doctoratul. Ca să îşi recupereze banii, mai întâi Universitatea i-a chemat pe aceştia la mediere. În cadrul medierii, 22 dintre doctoranzi au fost de acord cu restituirea eşalonata a sumelor.

Restul au fost daţi în judecată. Cei care au ajuns în instanţă, regretă acum că s-au implicat în acest proiect. Era şi o presiune foarte mare asupra noastră pentru că pe măsura sumei pe care o primeam trebuia să dăm rezultate foarte multe şi pe bandă rulantă, nu conta concediu, Crăciun, nu conta, noi nu aveam aşa ceva, nu aveam zile libere, ne-a mărturisit o studentă. 

Printre cei care au ajuns în instanţă, sunt şi studente care au rămas însărcinate pe perioada contractului. Eu nu zis că acel contractul pe care l-am semnat nu stipuleză faptul că dacă nu se termină teza în trei ani, doctorandul are obligaţia să returneze suma burselor integrale. Dar există şi situaţii de caz fortuit, cum a fost şi cazul meu când a trebuit să întrerup pentru creştere copil, ne-a explicat una dintre beneficiarele proiectului. 

În prezent, tânara trebuie să returneze aproximativ 60.000 de lei, după doi de ani de studiu. Ea speră ca instanţa să îi dea câştig de cauză, pentru că nu are cum să returneze banii. Universitatea nu a dorit să precizeze suma totală pe care o are de recuperat, dar studenţii au de plătit sume cuprinse între 20.000 şi 90.000 de lei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite