Românii şi frica de psiholog. Specialist: „Nu am fost educaţi să ne îngrijim de suflet şi de psihic în aceeaşi măsură ca şi de corpul nostru fizic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grijile cotidiene, stresul şi neajunsurile ne pot doborî dacă ajungem să ne simţim singuri şi neînţeleşi. Psihologul este cel care în astfel de situaţii ne poate ajuta să ne vindecăm mintea şi să găsim puterea de a merge înainte. Specialiştii spun însă că românii sunt reticenţi atunci când vine vorba despre consiliere, cea mai mare temere a lor fiind aceea de a fi judecaţi şi neacceptaţi de cei din jur.

Vizita la psiholog nu trebuie privită cu ochi răi, căci este de fapt o necesitate. Emoţiile dureroase, despărţirile, anxietatea, pierderea job-ului, a unei persoane dragi sau chiar a casei – toate acestea ne marchează negativ existenţa şi ne modifică total comportamentul social şi emoţional. Un terapeut bun va şti să ne readucă întotdeauna pe linia de plutire şi să ne arate o altă perspectivă a evenimentelor din viaţa noastă. Românii însă continuă să nege importanţa psihoterapiei, pentru mulţi acesta fiind încă un subiect tabu.

„Totul vine din frica de a fi judecaţi de ceilalţi, din teama de a fi consideraţi nebuni deoarece au apelat la un psiholog. Există la unele persoane credinţa că doar cei nebuni apelează la şedinţe de consiliere sau psihoterapie şi nu doresc ca cei din jur să-i perceapă în acest fel. Aceştia pun mai presus părerea celorlaţi decât ceea ce şi-ar dori ei”, ne-a explicat Valentina Băjan, psiholog.

Emoţiile negative atrag după sine şi probleme de sănătate. Neîmplinirile, experienţele care ne fac furioşi, temători şi care ne întristează sunt probleme pe care nu trebuie să le ocolim şi nici să le izolăm. 

„Necunoaşterea beneficiilor psihoterapiei, a modului cum le poate fi influenţată pozitiv viaţa îi ţin pe oameni departe de cabinetele de psihoterapie. Suntem atât de obişnuiţi să trăim în scenariul nostru de viaţă, încât nu ştim că ne poate fi mai uşor dacă am aborda altfel dificultăţile prin care trecem şi alegem acelaşi drum. Credinţa că este o dovadă de slăbiciune să ceară ajutor, iarăşi este un motiv pentru care românii amână sau refuză să meargă la psiholog. Unele persoane consideră că ar trebui să-şi rezolve singuri problemele, dar, de multe ori, a solicita ajutorul cuiva poate fi o dovadă de curaj şi putere”, a spus Valentina Băjan, psiholog.

O problemă de percepţie

„Nu am fost educaţi în sensul de a preţui şi a ne îngriji de suflet şi psihic în aceeaşi măsură ca şi de corpul nostru fizic. Oamenii încă mai fac confuzii între psiholog şi psihiatru. Puţină lume ştie care este diferenţa dintre cele două specialităţi. Psihologul face preventive, psihoeducaţie prin consiliere, tratează prin psihoterapie, pe când medical psihiatru tratează medicamentos. Sunt situaţii când se impune tratamentul concomitent, psihoterapie şi medicaţie”, a explicat Valentina Băjan, psiholog.

Potrivit studiilor, femeile au tendinţa de a fi mult mai atente la stările lor emoţionale şi tot ele sunt primele care apelează la ajutorul unui psihoterapeut. Bărbaţii însă, deoarece sunt temători, răspund uneori mai puternic la fluctuaţiile emoţionale şi mentale.

Şi copiii au nevoie de psiholog

Atunci când părinţii sunt depăşiţi de comportamentul bizar al copilului sau nu pot descifra problemele care au dus către reacţii de neînţeles, aceştia trebuie să ia în calcul consilierea psihologică. Această terapie restructurează maniera în care gândim şi ne ajută să schimbăm în bine comportamentul copilului, pentru că şi emoţiile celor mici sunt influenţate de numeroşi factori care le pot răpi uneori din starea de bine. Plecarea unui părinte în străinătate, sau mai rău, a amândurora, mutarea dintr-o casă în alta, schimarea oraşului de reşedinţă, divorţul părinţilor sau pierderea animalului de companie sunt doar câţiva factori de stres care îl determină pe copil să îşi schimbe comportamentul.

„Venim cu copilul la psiholog atunci când observăm anumite probleme emoţionale, de comportament, de adaptare. Este bine să verificăm modul în care el a perceput anumite experienţe pentru a ne asigura că acestea au fost depăşite cu succes”, a explicat Valentina Băjan, psiholog.

De asemenea, dacă micuţul tău are insomnie, întârzieri în dezvoltarea vorbirii, episoade de tristeţe şi izolare, un comportament agresiv, iar interesul pentru activităţi care înainte îi făceau plăcere a scăzut, este bine să mergi cu el la psiholog. Foarte important este să îi explicaţi copilului că psihologul este prietenos şi că nu îi va face injecţii sau control medical. Avantajul consilierii este acela de a reda echilibrul şi armonia familiei, necesar în evoluţia şi funcţionarea acesteia.

Teama lipsei de confidenţialitate

Nu trebuie să te temi de întâlnirea cu medicul psiholog. Acesta este ca un prieten care te va ajuta să te dezvolţi psihic armonios şi tot ce veţi discuta va fi strict confidenţial.

„Nu se cunoaşte faptul că psihologul are ca şi normă etică şi deontologică, păstrarea confidenţialităţii. Amânarea consultării unui psiholog poate uneori transforma, amplifica simptomele, le patologizează şi ulterior, prezentarea se face la psihiatru, unde, din cauza severităţii simptomelor, tratamentul este de tip medicamentos. Uneori, în combinaţie cu psihoterapia, drumul recuperării şi al vindecării este mai lung şi mai anevoios”, a explicat pentru „Adevărul”, Valentina Băjan, psiholog.

Costurile terapiei, o problemă în România

„La noi în ţară, costurile susţinerii unei şedinţe de psihoterapie sunt decontate doar în puţine situaţii şi astfel nu se încurajează partea de prevenţie a bolilor psihice prin psihoeducaţie şi igienă mentală. Având în vedere faptul că nivelul de trai în România este unul destul de scăzut, satisfacerea nevoilor de bază primează. Nu există încă disponibilitatea de a investi în partea de dezvoltare personală şi prevenţie decât ca studiu individual, fără a plăti un specialist”, a spus Valentina Băjan, psiholog.

Terapeutul, însă, înseamnă mai mult decât noţiunile de teorie pe care singuri le putem citi acasă. În demersul de recuperare, acesta foloseşte cu pricepere numeroase pârghii de cunoaştere şi de interacţiune cu adevărat importante în recăpătarea încrederii în sine.

Când trebuie să te programezi la un psiholog:

  • atunci când eşti în dezacord ori în conflict cu tine şi cu cei din jurul tău;
  • atunci când suferi de o boală incurabilă;
  • atunci când esti suprasolicitat şi traversezi o perioadă stresantă;
  • atunci când ai pierdut pe cineva drag;
  • atunci când ai pierdut casa, locul de muncă;
  • atunci când treci printr-o perioadă mai lungă de tristeţe sau depresie;
  • atunci când ai fobii şi temeri existenţiale;
  • atunci când te confrunţi cu vicii (consumul de alcool, ţigări, droguri, mâncat în exces);
  • atunci când nu găseşti soluţii pentru problemele care te macină zi de zi, fie ele sociale, ori profesionale.

Dacă ştii că ai nevoie de ajutor, nu amâna! Psihologul te va ajuta să descoperi chiar şi cele mai ascunse probleme de care nici nu mai ştiai şi te va ajuta să priveşti viaţa cu alţi ochi.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite