Povestea unei peruchiere care munceşte pentru cauze umanitare. Face peruci pentru cei bolnavi de cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Deleanu Diana
Foto: Deleanu Diana

Au trecut 25 de ani de când gălăţeanca Stela Chiriloiu a realizat pentru prima dată o perucă. Îşi aminteşte şi acum satisfacţia pe care a avut-o atunci când a îmbinat cu măiestrie vechea meserie de stylist cu cea nouă - de peruchier. Ideea i-a venit după ce a constatat că deşi existau multe cereri pe piaţă, oferta lipsea.

În 2000, Stela Chiriloiu, o gălăţeancă de 58 de ani, a început o mică afacere de familie. Deşi era mai puţin obişnuită, cea de peruchier, şi-a făcut rapid loc pe piaţă. Nu de altceva, dar cererile existau de mult, deşi nimeni nu părea dispus să se ocupe de asta.

A fost coafeză timp de 25 de ani dar a decis că e momentul unei schimbări. „Este un lucru de migală, iar eu am fost mereu pasionată de acest gen de muncă. Cred că cele două meserii – stylist şi peruchier merg mână-n mână, se potrivesc ca o mănuşă. Iar asta mi-a confirmat şi experienţa mea”, ne-a declarat Stela Chiriloiu. Realizează peruci doar din păr natural, în primul rând pentru că astfel de produse se procură mai greu în România.

peruca

 

A învăţat să confecţioneze peruci de la o peruchiară care lucra la Teatrul Muzical din Galaţi. Părul natural îl cumpără fie din saloanele de coafura, fie de la persoanele fizice sau în urma unor anunţuri date la ziar. Cel mai scump este părul lung, cu fir aspru, care nu a fost vopsit niciodată. Patru codiţe mai mari pot ajunge şi patru, cinci milioane, în funcţie de lungime şi calitate. „O perucă din păr natural poate rezista între 3 şi 5 ani. Ea se întreţine la fel ca şi o podoabă capilară naturală: se spală cu şampon, cu balsam şi se poate usca cu foehnul. Mai mult decât atat, pot fi vopsite şi făcute permanent. Doamnele care au cumpărat peruci cu fir tratat se plâng că părul se încurcă la ceafă şi nu poate fi coafat”, ne-a explicat Stela Chiriloiu.

peruci


De-a lungul anilor a reuşit să vină cu mai multe îmbunătăţiri care să crească atât calitatea cât şi durata de viaţă a perucii. Potrivit Stelei Chiriloiu, „am inventat caloţele croşeate manual din bumbac, care nu irită pielea capului. Aceste caloţele croşetate au la bază un elastic cu silicon care nu permite nici alunecarea”.

peruci

De curând, Stela Chiriloiu a fost contactată pentru a participa la o campanie umanitară - „Donează-ţi părul copilaşilor bolnavi de cancer.” "DPC este un concept nou în România, iniţiat în cadrul Societăţii Studenţilor Medicinişti Iaşi, după un model britanic. Acesta presupune donarea de păr pentru a confecţiona peruci, ce vor fi apoi oferite copilaşilor bolnavi care şi-au pierdut părul în urma tratamentelor”, este descrierea campaniei iniţiată de studenţi din Iaşi. Pentru a face o perucă pentru un copil, Stela Chiriloiu are nevoie de 5-7 codiţe, adică aproximativ 350 de grame de păr şi de 3 zile de muncă, de la orele 07:00 la 22:00.

image

„La o perucă intră cam 10 metri de metraj, se lucrează foarte migălos. Totul este pe aţă de pielărie, foarte rezistentă la pieptănat, placă, bigudiuri. La copiii se pune firul netratat, firul natural, aşa cum îl tundem de la alţi copii sănătoşi, unii îşi donează părul, alţii îl comercializează. Şi eu execut orice, după poza respectivă a unui copil sau a unei doamne eu pot executa identic peruca respectivă”, ne-a explicat Stela Chiriloiu.

Preţul unei peruci pleacă de la 850 de lei, cele mai scurte, de 15 cm. Pentru această campanie însă, costurile pentru fiecare perucă vor fi cu 20% mai mici. Pentru Stela Chiriloiu cel mai emoţionant moment este cel în care un client, de cele mai multe cu probleme de sănătate, îşi pune pentru prima dată peruca. „ Unii le dau surâsul pe faţă, ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, sunt persoane care încep să plângă, depinde de starea psihică”, ne-a mărturisit femeia.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite