Mecanismele psihologice care ne împing spre răzbunare. Ce substanţe chimice produce răzbunarea în organism şi cum ne afectează sănătatea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răzbunarea este declanşată întotdeauna de orgoliul celui în cauză. Asta îl împinge să caute tot soiul de modalităţi pentru a-i întoarce ”adversarului” cu vârf şi îndesat tot ce a pătimit el. Este vorba de un program mental ce alimentează emoţii negative puternice, care în timp produc grave dezechilibre în organism.

Pentru a înţelege cum funcţionează răzbunarea, e necesar să înţelegem ce o caracterizează. Răzbunarea este un act prin care cel care se simte jignit sau nedreptăţit caută să se revanşeze faţă de persoana care i-a făcut aceste lucruri.

Specialiştii spun că există mai multe modalităţi prin care o persoană se răzbună. De pildă, îşi face singur dreptate, atacă persoana vizată fizic sau verbal pe motiv că a vrut să-şi spele ruşinea şi exemplele pot continua. Există chiar şi o istorie a răzbunării. De pildă, pe vremea lui Moise se aplica Legea Talionului, care se baza pe principiul ”ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”.

”Dacă analizăm o persoană care se răzbună, constatăm că face asta pentru că aşa simte la acel moment, însă nu ştie dacă acel sentiment este al lui sau i-a fost transmis de alte persoane. Familia sau anturajul îi pot implanta un program de răzbunare şi el poate acţiona în baza lui fără să conştientizeze”, explică psihologul Stelian Chivu.

Pentru a intra şi mai profund în mecanismele psihologice care declanşează dorinţa de răzbunare, este necesar să amintim că studiile ştiinţifice au demonstrat că anumite genuri de filme şi cântece provoacă acest răspuns la unele persoane.

Tot aici intră şi memele, acel gen de informaţii care tind să devină adevăr dacă sunt repetate de mai multe ori. Un exemplu ar fi ”dacă nu te răzbuni, eşti prost”. ”Mulţi dintre noi sunt hrăniţi cu un anumit tip de informaţie şi o energie care susţine starea de răzbunare. Răzbunându-ne, considerăm că ne-am făcut dreptate şi a fost bine ce am făcut. De fapt, ne facem rău singuri pentru că acel sentiment de răzbunare crează puternice dezechilibre în organism”, precizează psihologul Stelian Chivu.

Cum funcţionează răzbunarea la copii, adolescenţi, adulţi şi bătrâni

Foarte interesant este modul cum funcţionează răzbunarea la copii, adolescenţi, adulţi şi persoane de vârsta a treia. La copii, aproape că nu există răzbunare, iar în cazurile în care ea se manifestă, nu durează mult şi se încheie cu gesturi de afecţiune între micuţi.

Adolescenţii îşi analizează adversarii şi în funcţie de cât de puternici se dovedesc a fi, gândesc diverse modalităţi de a le face rău, spun specialiştii. Adulţii acumulează sentimentele negative, dar în paralel construiesc şi un plan pentru răzbunare, care va prinde viaţă când se umple paharul. Bătrânii se împart în două categorii când vine vorba de răzbunare. Cei care au ajuns la înţelepciunea de a ierta aproape orice şi cei care se duc în mormânt cu dorinţa de răzbunare, mai spun specialiştii.

Vindecarea de răzbunare în paşi simpli

”Fiecare stare pe care o avem produce o reacţie chimică în organism. De pildă, starea de răzbunare face ca organismul să secrete acid gastric în exces, ce poate duce la ulcer. Şi ficatul este afectat când ne lăsăm dominaţi de gânduri de răzbunare. Corpul unei astfel de persoane va secreta adrenalină şi cortizon mai mult decât este necesar, iar organismul va avea serios de suferit”, punctează psihologul Stelian Chivu. Cei care aleg să se răzbune pe cei care le-au făcut rău acţionează de multe ori din reflex, fără a mai trece prin filtrul gândirii ceea ce urmează să facă.

Ca să depăşim o astfel de stare, este important mai întâi să devenim conştienţi de ea, precizează specialiştii. Un pas mai greu, dar nu imposibil de făcut, este iertarea. Pentru mulţi care au ales să se lase dominaţi de răzbunare ani de zile este iniţial de neconceput că ar putea să-şi ierte adversarul, chiar dacă acesta este de multe ori un membru al familiei. Înţelegerea şi acceptarea situaţiei, aşa cum este ea, sunt ultimii paşi pe care trebuie să îi parcurgem pentru a depăşi sentimentele ce ţin de răzbunare. 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite