Exponatul lunii mai la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi– Fragmente fosilizate de mamut lânos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fragmente fosilizate de mamut Foto: CMSNG
Fragmente fosilizate de mamut Foto: CMSNG

Exponatul  constă în două fragmente fosilizate de mamut lânos (Mammuthus primigenius), respectiv un fragment fosilizat de molar şi unul de femur.

Mamuţii sunt mamifere extincte aparţinând familiei Elephantidae, din ordinul proboscidienilor (adică “animale cu trompă”), care au trăit în timpul perioadei numite de geologi Pleistocen, ce a început în urmă cu 1,8 milioane de ani şi s-a încheiat în urmă cu circa 10.000 de ani.

Pe teritoriul României fosilele de mamuţi (în principal molarii lor rezistenţi, dar şi resturi scheletice) apar frecvent în prundişurile râurilor din Oltenia, Muntenia şi sudul Moldovei. Mamutul lânos a fost aproximativ de aceeaşi mărime ca şi elefanţii africani moderni. Masculii atingeau la umăr o înălţime de 2,7 şi 3,4 metri şi cântăreau până la 6 tone (6,6 tone maxim).

Femelele de dimensiuni medii măsurau 2.6 – 2.9 metri în înălţime şi cântăreau până la 4 tone (4,4 tone). Mammuthus primigenius putea ajunge, probabil, la o vârstă maximă de 60 de ani. Mamutul lânos a coexistat cu oamenii timpurii, care s-au folosit de oasele şi colţii săi pentru a-şi face instrumente şi construi locuinţe, dar a fost şi vânat pentru hrană.

A dispărut din arealul continental la sfârşitul Pleistocenului, acum 10.000 de ani, cel mai probabil din cauza schimbărilor climatice şi contracţiei ulterioare a habitatului, vânatului, sau a unei combinaţii a celor două cauze.

Fragmentele fosilizate expuse, de femur şi de molar, fac parte din patrimoniul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi. Femurul de mamut lânos, cu o lungime de 78 de centimetri, a fost colectat în anul 1968 pe dealul Fântânele, sat Nărteşti (din zona Tecuci). Molarul, cu o lungime de 19 cm, a fost colectat de profesorul de biologie Paşa Paul, în anul 1954 şi donat ulterior muzeului gălăţean.

Exponatul lunii mai – Fragmente fosilizate de mamut lânos (molar şi femur) - va putea fi văzut la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi în perioada 3-31 mai 2017.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite