Detalii revoltătoare despre cauzele exploziei ce a îngrozit Galaţiul. La origine stă un lung şir de ilegalităţi
0Verificările derulate până acum de autorităţi au scos la iveală o mulţime de probleme legate de zona în care s-a produs explozia: clădiri ridicate fără autorizaţie, activităţi clandestine, acte dubioase, sfidare normelor de siguranţă.
Explozia produsă luni, 9 decembrie 2019, la intersecţia străzilor Prelungirea Brăilei şi Frunzei a generat mai multe anchete legate de împrejurările evenimentului, iar primele concluzii au darul de a provoca revoltă cu privire la modul cum legile au fost sfidate de cei implicaţi.
Din fericire, nu există victime umane ale deflagraţiei, însă acest lucru se datorează doar unui noroc extraordinar. Pagubele materiale mari produse de suflul exploziei indică faptul că incidentul putea să se soldeze cu o catastrofă, ca urmare anchetatorii vor să stabilească toate detaliile necesare.
Trebuie spus că la capitolul pagube nu se află doar avarierea celor cinci maşini din apropierea locului exploziei şi clădirea învecinată (în care funcţionează – ilegal! – un hotel şi o spălătorie auto), ci şi distrugerile produse infrastructurii publice.
În zonă încă este oprită circulaţia rutieră, dat fiind că deflagraţia - produsă în subteran, la nişte rezervoare de carburanţi – a provocat fisuri mari în sol, care pun în discuţie o posibilă avariere a fundaţiei carosabilului, a liniei de tramvai, dar şi a reţelele de utilităţi ce trec prin apropiere.
Una peste alta, Poliţia a confirmat deschiderea unui dosar penal pentru distrugere din culpă, o lucrare penală fiind în derulare şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Verificări fac şi Primăria Galaţi (prin departamentele specializate), precum şi Inspecţia în Construcţii.
Deocamdată, este sigur că la dezafectarea fostei benzinării (care a aparţinut firmei Petrol Plus SRL Galaţi) şi la ridicarea în zonă a hotelului „Grandly” şi a spălătoriei auto învecinate au fost încălcate aproape toate prevederile legale în domeniu.
Pompierii au confirmat că dezafectarea s-a făcut (în 2012-2014) fără autorizaţie şi fără a respecta normele legale obligatorii pentru astfel de cazuri. Pur şi simplu, patronul firmei amintite (care a decedat în 2017) a pus muncitorii să demonteze pompele şi să toarne o placă de beton peste terenul unde rămăseseră îngropate rezervoarele de carburanţi, peste care s-a amenajat parcarea.
Între timp, clădirile şi terenul au ajuns, ca urmare a lichidării judiciare a Petrol Plus SRL, la un alt proprietar, care a declarat anchetatorilor că nu ştia despre dezastrul moştenit sub pământ, însă nici el nu a făcut prea multe demersuri pentru a intra în legalitate cu construcţiile aferente.
Despre care ştia că nu-s autorizate încă de când le-a cumpărat. Hotelul nu are autorizaţie de la Primăriei (dar funcţionează ca hotel), iar pompierii îl amendaseră pe proprietar cu 10.000 de lei, recent, pentru lipsa avizului stabilit de lege. Interesant este că există aviz de Mediu pentru funcţionare, deşi nu există autorizaţiile celelalte, cumva preliminare.
Momentul maxim al ignorării legii a fost atins în data de 9 decembrie 2019, atunci când nişte muncitori puşi să demonteze nişte conducte aflate în subsolul hotelului au reuşit să dea foc vaporilor de benzină rămaşi în rezervoarele îngropate. Niciunul nu era instruit pentru astfel de intervenţii şi există chiar suspiciunea că lucrarea se făcea „la negru”.
Explozia subterană a fost teribilă, placa de beton grea de peste 200 de tone fiind dislocată ca o foaie de hârtie (se pare că s-a ridicat câţiva centimetri, apoi a căzut la loc), iar mii de oameni au fost îngroziţi.
Măsurile de urgenţă dispuse de autorităţi
Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, întrunit miercuri, în şedinţă extraordinară, a adoptat o hotărâre privind măsurile ce se vor aplica în urma exploziei care s-a produs în data de 9 decembrie 2019, pe strada Frunzei.
Astfel, s-a decis menţinerea restricţiilor de circulaţiei pe strada Frunzei, în zona exploziei, de către Poliţie, până la îndeplinirea tuturor măsurilor impuse proprietarului, în vederea demarării lucrărilor de consolidare a terenului. De asemenea, furnizorii de servicii vor verifica reţelele administrate.
Lichidatorul/proprietarul imobilului va asigura neutralizarea conţinutului rezervoarelor şi va verifica instalaţiile fostei staţii de carburanţi. De asemenea, s-a solicitat consolidarea terenului de către proprietar, conform măsurilor dispuse de către expertul autorizat, precum şi realizarea unui studiu geo care să reflecte starea de afectare a structurii rutiere, în zona limitrofă exploziei.