„Comorile României”, expuse la Biblioteca „V.A. Urechia” din Galaţi de Zilele Europene ale Patrimoniului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudorel Ilie şi arta sa FOTO turda.info
Tudorel Ilie şi arta sa FOTO turda.info

Evenimentul se deschide marţi, 18 septembrie 2018, de la ora 14,00, cu un spectacol de canto. Expoziţia va fi disponibilă publicului din Galaţi până pe 30 septembrie.

Marţi 18 septembrie 2018, de la ora 14,00, Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia“ din Galaţi organizează un amplu eveniment pentru a marca cea de a XXVI-a ediţie a Zilelor Europene ale Patrimoniului.

Acţiunea este organizată în parteneriat cu Centrul Europe Direct Galaţi , Direcţia Judeţeană de Cultură Galaţi, Centrul Cultural „Dunărea de Jos” Galaţi şi Itdor Company SRL Baia Mare.

Programul manifestării are ca punct central vernisajul expoziţiei de fotografie „Comorile României” - expoziţie itinerantă dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi Anului European al Patrimoniului Cultural. Autor: Tudorel Ilie (Baia Mare, Maramureş).

De asemenea, evenimentul include distribuirea gratuită a broşurii „Galaţi - vocaţie europeană” realizată de Centrul Europe Direct Galaţi, dar şi un moment artistic susţinut de Clasa de canto muzică populară a Şcolii de Arte din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos”. 

Expoziţia este găzduită de sala „Mihai Eminescu”, sediul central, etajul 1 şi va fi deschisă în perioada 18 - 30 septembrie 2018.

Despre expoziţia „Comorile României”

Expoziţia de artă fotografică „Comorile României” este o expoziţie-eveniment care îşi propune să promoveze în rândul iubitorilor de cultură din ţară şi din străinătate cele mai importante valori ale patrimoniului cultural din România.

Turneul naţional al expoziţiei va parcurge toate regiunile istorice ale României, până în prezent expoziţia fiind expusă în regiunile Banat, Bucovina, Crişana, Maramures, Oltenia şi Transilvania în muzee şi alte instituţii de cultură.În regiunea istorică Moldova  expoziţia va fi expusă în perioada 18 - 30 septembrie 2018 în sala „Mihai Eminescu” de la Biblioteca Judeţeană „V. A.Urechia”din municipiul Galaţi, judeţul Galaţi, având vernisajul marţi 18 septembrie 2018 orele 14.00.

Obiectivul expoziţiei este ca în anul aniversar al Centenarului Marii Uniri de la 1918 să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil,intangibil şi natural ale României. Este vorba despre acele valori patrimoniale româneşti care ne diferenţiaza cultural de alte popoare şi ne fac mândri că suntem români, mai ales acum când are loc un proces de globalizare şi de nivelare a valorilor pe plan mondial. Patrimoniul este o componentă esenţială a identităţii noastre româneşti !

Uniunea Europeană încurajează iniţiativele prin care cetăţenii să se implice în ampla cunoaştere a patrimoniului cultural şi de aceea anul 2018 a fost declarat Anul European al Patrimoniului  Cultural, prilej cu care se va consolida sentimentul de apartenenţă la un spaţiu cultural european comun ,desigur cu respectarea diversitaţii culturale şi elementelor de unicitate ale fiecărui popor în parte.

Expoziţia de fotografie „Comorile României” prezintă într-un număr de peste 70 de lucrări de artă fotografică înrămate , unele de mari dimensiuni, cele mai valoroase locaţii, monumente sau sit-uri arheologice ale patrimoniului tangibil recunoscute pe plan mondial (aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO): fortăreţe dacice din Munţii Oraştie, biserici de lemn din Maramureş, biserici pictate din nordul Moldovei, sate cu biserici fortificate din centrul Transilvaniei, centrul istoric al oraşului Sighişoara şi Manăstirea Hurezi. În imagini mai este prezentat şi patrimoniul natural (locaţii aflate pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunării, pădurile primare şi bătrâne de fag din Carpaţi ( Strâmbu-Baiuţ şi Groşii Ţibleşului).

Patrimoniul intangibil este reprezentat prin imagini despre tradiţii şi meşteşuguri tradiţionale româneşti prezente pe Lista Patrimoniului Imaterial UNESCO, cum sunt: colindatul de ceată bărbătească, doina, tehnicile de prelucrare a ceramicii de Horezu, jocul fecioresc din România, tehnicile de ţesere a scoarţelor româneşti tradiţionale, ritualul căluşului, practicile culturale asociate zilei de 1 martie.

Pentru a completa imaginea de ansamblu, în cadrul patrimoniului tangibil mai sunt prezentate şi câteva din locaţiile aflate pe lista tentativa (preliminară) UNESCO: bisericile bizantine şi post-bizantine de la Curtea de Argeş, biserica Densuş, Ansamblul sculptural Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu, oraşul istoric Alba Iulia, centrul istoric al oraşului Sibiu, culele din Valahia Mica (Oltenia), Masivele Retezat si Rodnei ,etc. 

Toate aceste fotografii color realizate la un înalt nivel artistic se constituie într-o oglindă vie a bogaţiei culturale de care dispune poporul român în anul Centenarului şi pot  fi un important vector de promovare a turismului cultural din România.

Despre artistul Tudorel Ilie

Ilie Tudorel este un artist fotograf din Baia Mare, judeţul Maramureş, România, născut în 9 octombrie 1961 la Ardud, judeţul Satu Mare, România. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici (U.A.P.) sucursala Baia Mare şi al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”. Este preşedinte al Clubului Foto-Video din cadrul O.N.G. Asociaţia „Millennium” din Baia Mare. 

Artistul a fost prezent în 89 de expoziţii de arta fotografică, din care 40 de expoziţii personale şi 49 expoziţii de grup în diverse aşezaminte de cultură din România, Belgia, China, Polonia, Ungaria şi Ucraina. Aceasta intensă activitate expoziţională a fost reflectată în numeroase publicaţii scrise din ţară şi din strainătate precum şi în presa on-line. În anul 2015 a primit „ Premiul de Excelenţă ” acordat de revista „Gazeta de Maramureş ”.

Fotografiile sale au fost publicate în albumele de arta fotografică „Stilul de viaţa european în Transilvania de Nord”, „Fotoetnografica”, „Dialog…”.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite