Cel mai iubit profesor de filozofie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenţii îl apreciază pentru metoda inedită de predare, care presupune discuţii interactive şi evaluări făcute la o cafea.

Face parte din prima promoţie de absolvenţi ai Facultăţii de Istorie şi Filozofie de la Galaţi iar profesorii l-au rugat să se alăture corpului didactic din Universitate pentru că are valenţe de dascăl.

Ion Cordoneanu s-a specializat în sociologie, chiar dacă a terminat filozofia. În 1999 era angajat ca preparator la Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos", pentru a deveni apoi asistent universitar şi lector.

Tânărul s-a făcut remarcat aproape imediat prin metodele inedite de predare. Cursurile clasice, care presupun ca profesorii să vorbească iar studenţii să asculte cuminţi în bănci, sunt învechite. Ion Cordoneanu preferă să vină în mijlocul studenţilor şi să discute cu ei liber.

Important este să te relaxezi şi să le transmiţi informaţiile prin viu grai, pentru că studenţii nu prea mai citesc în ziua de azi", ne explică profesorul metoda prin care a ajuns cunoscut în toată Universitatea.

Cursuri la cafeneaua din colţ

Modul neobişnuit de predare nu se opreşte aici. Lui Ion Cordoneanu îi place să facă evaluările la o cafenea, unde poate vorbi lejer cu studenţii şi îi poate cunoaşte mult mai bine decât în cadrul formal dintr-o sală de curs.

O parte dintre ei i-au devenit prieteni şi se întâlnesc în oraş pentru a se relaxa la o partidă de baschet.

Unii studenţi chiar m-au surprins plăcut", ne dezvăluie profesorul de filozofie. Ion Cordoneanu s-a făcut remarcat şi prin specificul celor două cărţi pe care le-a scris până acum. De fapt, sunt tezele de doctorat şi masterat ale tânărului lector, pe care profesorii săi le-au apreciat atât de mult încât i-au cerut să le publice.

Ion Cordoneanu va face acelaşi lucru şi cu teza de licenţă, care va fi revizuită. Profesorul se numără astfel printre puţinii studenţi din România, ale cărui lucrări s-au transformat în cărţi, modele, de fapt, pentru generaţiile viitoare.

Cimitirele, loc de pelerinaj cultural

Este fascinat de Mircea Eliade, care a şi fost obiectul său de studiu în studenţie. Ion Cordoneau se face din nou remarcat prin modul în care înţelege să pătrundă operele sale, dar şi ale altor autori celebri.

„Îmi place să merg la mormintele scriitorilor celebri: Cioran, Monica Lovinescu. În străinătate cimitirul este un parc unde lumea se plimbă cu bicicleta. Este altceva când stai lângă monument, pe o băncuţă, şi îţi aminteşti de ce a scris autorul. Este un sentiment deosebit", ne declară profesorul.

Are o mare pasiune, şahul. Pierde nopţi întregi jucând şah şi citind din cărţi de specialitate. Jocul îi permite să fie opusul a ceea ce este în realitate.

Şahul este ordine, raţionalitate, dar eu joc violent, îmi place să atac, să fac sacrificii", concluzionează Ion Cordoneanu.

Întrebări şi răspunsuri

Cum ai vrea să fie studenţii tăi?

Îmi place dacă sunt curioşi. Adică să nu stea în bancă fără să pună întrebări. Inerţia de genul ăsta mă lasă fără reacţie. Unii dintre studenţii mei ştiu de la început ce vor. Vin la mine şi îmi spun unde vor să ajungă şi ce fac ca să realizeze asta.

Ce trebuie făcut pentru a scoate învăţământul din starea de inerţie actuală?

În afară, învăţământul se bazează foarte mult pe studii şi mai puţin pe teoria din cărţi. S-au făcut totuşi paşi importanţi în ultima vreme. Înainte nu aveam acces la baze de date internaţionale. Acum putem citi ce au scris şi autorii din străinătate.

Ce îi place

Apreciez oamenii inteligenţi, cu care nu te plictiseşti, chiar dacă ai discuţii contradictorii. Important este să existe argumente. Îmi place să am o relaţie deschisă cu oamenii, dar mai ales una relaxată.

Ce nu îi place

Nu îmi place că muncesc pe bani puţini. Nu sunt genul de intelectual ipocrit, care susţine că aspectul financiar nu este important în viaţa unui om.

Profil

Născut: 19.02.1975-Galaţi

Studii: Facultatea de Istorie şi Filozofie Galaţi (1997)

Stare civilă: căsătorit, un copil

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite