Victimele căsniciilor distruse cu pumnul, ajung la „Familia”. „Sâmbetele venea beat şi începea scandalul din orice"
0Schilodite, traumatizate psihic şi demoralizate. Aşa trăiesc sute de femei din judeţul Galaţi, după ce sunt agresate fizic şi psihic de bărbaţii cu care convieţuiesc. Doar 20 dintre ele au posibilitatea să se adăpostească la una din fundaţiile specializate în acordarea ajutorului femeilor abuzate.
O uşă de termopan şi un gardian. Asta le separă pe beneficiarele Fundaţiei „Familia" din Galaţi de lumea exterioară, o lume în care multe speră să nu se mai întoarcă. Marcate de suferinţă, femeile abuzate de către soţi găsesc aici siguranţa şi protecţia de care, poate , n-au avut parte vreodată.
Deşi a trăit nouă ani lângă bărbatul pe care-l iubea, Doriana, o tânără dintr-o comună gălăţeană, nu s-a simţit niciodată ocrotită lângă el. Dimpotrivă, devenise buretele care absoarbe toate frustrările sale, de multe ori transpuse în pumni. A acceptat să ne istorisească cum viaţa ei şi a celor trei copiii s-a transformat într-un coşmar, doar cu condiţia că nu-i vom dezvălui adevărata identitate. Dorianei îi este frică să nu fie găsită de soţul răzbunător.
„Sâmbetele venea beat şi începea scandalul din orice. Ba că nu e mâncarea caldă, ba că nu e bună. Am încasat nenumăraţi pumni", îşi mărturiseşte amarul, printre suspine, femeia, care şi-ar dori să scape de amintirile de coşmar, dar nu reuşeşte.
Nopţile în care nu se refugia pe la vecini s-au ţinut lanţ. Ar fi vrut să pună capăt relaţiei, dar n-a avut unde să se ducă, pentru că e orfană.
„De la atâta băutură, are vedenii. I se părea că sunt o străină. Nici pe mine şi nici pe copii nu ne recunoaşte. Când mă ia la bătaie, copiii se sperie şi se rup de plâns. El, în schimb, se răsteşte şi mai mult la ei", spune Doriana.
Îndemnată de naşa sa, tânăra de 27 de ani şi-a luat lumea-n cap şi a venit la Galaţi, unde a fost adăpostită la „Familia". Este unul din cele mai complicate cazuri de aici, spune conducerea centrului.
„Ne va fi greu să o integrăm în societate. În primul rând, are copiii prea mici. Plus la asta, nu are experienţă de muncă. N-a lucrat niciodată şi nici n-a avut studii", spune Mariana Robea, directoarea fundaţiei.
Victimele, neprotejate de lege
În şapte din zece cazuri, agresorii vin după soţiile lor cu intenţia de a se împăca. Nu întotdeauna cu flori şi dulciuri.
„Am avut un caz când unul dintre soţi a venit la centru, a spart geamul , a prins soţia şi a înjunghiat-o", îşi aminteşte Adriana Blaj, coordonatoarea adăpostului, al cărei adresă este ţinută în secret.
Femeile agresate speră că în România va fi adoptat un act normativ care să le protejeze de agresori. Modificarea Legii 217 din 2003 privind prevenirea şi combaterea violenţei în familie este blocată în Camera deputaţilor de mai bine de jumătate de an. Prevederile ar permite poliţistului să intre în casa unde are loc actul de violenţă şi să-l reţină pe agresor pentru 24 de ore. Instanța va putea să interzică agresorului să revină în locuința comună dacă victima violenței domestice îl reclamă.
Fundaţia Familia a trimis un demers pentru urgentarea adoptării noii legi, iniţiate de deputatul gălăţean Bogdan Liviu Ciucă.
„Tragem un semnal de alarmă parlamentarilor să-şi aducă aminte de legea uitată. S-a depus praful pe ea", a spus Mariana Robea.
N-au încăput şapte femei bătute
La centrul „Familia" pot fi cazate doar 20 de victime ale violenţei domestice, inclusiv copii. Pe lângă hrană şi pat, femeile primesc aici asistenţă psihologică şi juridică pentru a se putea reintegraîn societate. Anul acesta şapte femei au primit refuz de cazare, pentru că nu mai erau locuri. „În 2011 avem înregistrate 20 de cazuri de femei agresate, însă numărul acestora este cu mult mai mare. Din experienţa anilor trecuţi, numărul sesizărilor va deveni mai mare toamna şi iarna. Deşi copiii nu sunt abuzaţi fizic direct, agresiunea emoţională există datorită mediului în care se află", a declarat Tania Calcan, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Galaţi.
În anul 2010, au fost înregistrate 70 de cazuri de violenţă domestică.