Galaţi: Ţeapa „Raiffeisen” te lasă în contul gol

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galaţi: Ţeapa „Raiffeisen” te lasă în contul gol
Galaţi: Ţeapa „Raiffeisen” te lasă în contul gol

Mai multe persoane s-au trezit că nu mai au niciun ban după ce au completat un formular primit pe adresa de email, aparent, din partea băncii. De fapt, datele ajungeau să fie folosite de hackeri. Care aveau apoi o singură grijă: golirea conturilor.  

Începute în primăvară, atacurile electronice mascate sub sigla băncii continuă.

În septembrie, gălăţeanul Emil Fătu (30 de ani) a primit un email de la adresa „Raiffeisen Bank” online@rzb.ro ( email oficial, n.r.). Documentul părea original deoarece purta antetul şi datele de contact ale instituţiei.

“Pentru a evita suspendarea temporară a conturilor tale, datele de identificare înregistrate în evidenţele băncii trebuie actualizate până pe 09 septembrie 2009. Găsiţi ataşat formularul”, se arăta în email. Singura problemă: destinatarul nu avea cont la Raiffeisen!

“Nu am completat nimic pentru că mi s-a părut cel puţin ciudat să mi se ceară aşa ceva, atât timp cât nu sunt clientul băncii”, ne-a declarat bărbatul.

Nu acelaşi lucru l-a făcut Adriana Simonescu (28 de ani). Pe 30 aprilie primea o solicitare similară de la adresa online@raiffeisen.ro. "Am crezut că e vorba chiar de un formular prin care era actualizată baza de date a băncii”, ne-a declarat victima.

Cu toate că nu avea niciun leu în cont, pe 12 iunie s-a trezit că datorează băncii 2.600 de lei, bani luaţi de infractori din credit, deoarece avea un tip de card ce permitea acest lucru.

“Am făcut plângere şi la bancă, şi la poliţie. După aproximativ două luni, am primit înapoi întreaga sumă. Am înţeles că băncile ar fi asigurate pentru astfel de situaţii”, susţine Simonescu. 

Conform datelor prezentate de Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, cinci gălăţeni s-au plâns în ultima perioadă că au fost victimele unor atacuri electronice, toate în numele Reiffeisen.

Încercând să limiteze pagubele, banca a afişat pe site-ul ei un mesaj de avertizare.

„Aceste tipuri de mesaje vin de la adrese de mail contrafăcute sau inexistente, cu scopul de a fura informaţii confidenţiale sau în scop de fraudă. Cea mai sigura măsură este să nu daţi curs solicitărilor dintr-un asemenea mesaj”, susţin reprezentanţii băncii.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite