Încep şcoala tot în „capcana morţii”. Un liceu din Galaţi funcţionează de câţiva ani într-o clădire cu risc de prăbuşire în caz de cutremur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale de la Galaţi au eşuat din nou – a şaptea oară la rând – în tentativa de a găsi un sediu adecvate pentru unitatea şcolară. Construcţia noului campus şcolar a fost abandonată din lipsă de fonduri, iar relocarea în unul dintre liceele care au spaţiu excedentar a fost amânată din motive de „prestigiul şi onoare”.

Una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din judeţul Galaţi, Colegiul Naţional Alexandru Ioan Cuza, începe anul şcolar, pentru al şaptelea an consecutiv, într-o clădire închiriată de la Comunitatea Evreiască, căreia îi plăteşte 9.000 de euro pe lună.

Mai grav este că imobilul (construit în 1864) este expertizat cu risc seismic ridicat, iar vieţile celor 900 de elevi care învaţă acolo sunt în pericol în cazul unui cutremur de peste 5,5 grade pe scara Richter.

În ultimii ani, autorităţile nu au găsit nicio soluţie pentru liceu, deşi există mai multe variante la îndemână, inclusiv construirea unui sediu nou (care a şi început în 2009, dar a fost abandonat la stadiul de fundaţie, din lipsă de fonduri) sau cumpărarea şi consolidarea actualului sediu (cei la comunitatea evreiască ar fi dispuşi să-l vândă).

O altă soluţie ar fi relocarea unităţii şcolare. Spre exemplu, există cel puţin două licee gălăţene care şi-au redus drastic activitatea (respectiv Grupul Şcolar Traian şi Liceul de Marină) şi pot găzdui, fiecare dintre ele, întreaga activitate a Colegiului „Cuza”.

Mutarea în una dintre cele două locaţii a fost respinsă însă de cadrele didactice şi de o parte dintre părinţii care au copiii la amintitul colegiu, pe motive uşor încifrate, dar care conduc la ideea că ar la mijloc o chestiune de „prestigiu şi onoare”. Adică, mai pe româneşte, nu le place ideea de a se muta din centrul urbei către periferie.

Negocieri cu Universitatea

Reprezentanţi Primăriei şi ai Inspectoratului Şcolar spun că nu au abandonat varianta mutării colegiului, fiind în acest moment în negocieri cu Universitatea Dunărea de Jos, care are un spaţiu disponibil, la Facultatea de Chimie Alimentară.

Mutarea nu se va putea face însă mai devreme decât anul viitor, dat fiind că spaţiul amintit trebuie igienizat şi, în plus, universitatea pretinde la schimb o serie de avantaje, cum ar fi reabilitarea de către Primărie a stadionului „Portul Roşu”.

„La fostul sediu al Facultăţii de Chimie Alimentară spaţii libere sunt foarte multe disponibile, avem cam 50% din toată clădirea nefolosită, deci nu spaţiile reprezintă o problemă. În privinţa ajutorului pe care îl speram de la Primărie pentru reamenajarea stadionului Portul Roşu, ne-am fi mulţumit dacă primăria ne ajuta măcar să dărâmăm tribunele, că are Ecosalul şi putea căra cu el tribunele, dar, din păcate, nu s-a concretizat nimic”, a precizat Adrian Lungu, decanul amintitei facultăţi.

Liceu de elită cu WC în fundul curţii

Până când lucrurile se vor rezolva cumva, cei de 900 de elevi de la „Cuza” sunt nevoiţi să înveţe în continuare în imobilul care de-abia se mai ţine în picioare şi a cărui închiriere costă bugetul local circa 108.000 de euro pe an.

Clădirea şubredă nici măcar nu are WC-uri, elevii fiind nevoiţi să meargă la o toaletele amenajate în fundul curţii, ca la ţară.Cazul de la Colegiul „Cuza” nu este singular. În judeţul Galaţi, 100 dintre unităţile de învăţământ (un sfert din total) nu au obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare pentru anul şcolar 2015-2016.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite