FOTO Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Focşani, în pericol din cauza săpăturilor pentru introducerea reţelei de termoficare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul şi proiectanţii au venit astăzi în zonă
Primarul şi proiectanţii au venit astăzi în zonă

Primarul Decebal Bacinschi a venit astăzi din nou cu proiectanţii în zona bisericii, pentru a căuta variante prin care să nu fie afectat lăcaşul de cult de introducerea reţelei de termoficare.

Autorităţile locale încearcă să găsească soluţii la problema semnală de preotul paroh al Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constanţin şi Elena” din Focşani, aflată pe Bulevardul Unirii, locaş de cult care ar putea avea de suferit din cauza săpăturilor pentru introducerea canalizării.

Primarul Decebal Bacinschi şi o armată de proiectanţi şi specialişti din partea constructorului s-au aflat astăzi din nou în zonă pentru a vedea care va fi traseul conductelor, după ce preotul Costică Popa a interzis muncitorilor să sape încă 50 de centimetri în faţa bisericii, în condiţiile în care s-a constatat deja că gardul împrejmuitor s-a deplasat deja din loc, iar săpăturile care s-au făcut la baza lăcaşului de cult ar putea afecta clădirea aflată în patrimoniu naţional.

„Este monument istoric şi dacă se întâmplă ceva eu nu răspund de pagube. Gardul a costat 30.000 de lei ca să îl facem şi există pericolul să se dărâme”, a precizat preotul Costică Popa.

image

Tot în zonă lucrările sunt încurcate de un stâlp de electricitate care va trebui mutat.

„Eu am atras atenţia de când am început proiectul că foarte multă lume o să fie nemulţumită. Este foarte greu să lucrezi cu 30.000-40.000 de beneficiari. Unii sunt mulţumiţi, alţii nu sunt mulţumiţi”, a spus primarul Decebal Bacinschi. 

Biserica “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Focşani  este o ctitorie din anul 1815 a familiei boierilor Robescu, care deţineau întinse moşii în zona Vrancei şi a Buzăului. 

Ca urmare a seismelor deosebit de puternice de la începutul sec.XIX, biserica a fost supusă la numeroase intervenţii de consolidare locală, care nu au reuşit să stopeze procesul de avariere, astfel încât, în jurul anului 1900, au fost executate, de către geniştii militari din garnizoana Focşani, lucrări importante de consolidare, prilej cu care vechii biserici i-a fost schimbată arhitectura faţadelor într-un stil pseudo-neoclasic, ce era la modă în acele vremuri.

4

După cutremurele foarte puternice din anii 1940 şi 1977, au fost efectuate alte lucrări de consolidare de către parohie, la fel de neperformante ca şi cele anterioare. În afară de intervenţiile asupra structurii, au fost eliminate decoraţiile clasicizante adăugate la 1900 şi a fost redusă înălţimea turnului clopotniţa din motive de stabilitate a acestuia.

Cutremurele din 1986 şi 1990 au accentuat, în modul cel mai grav, avariile anterioare, astfel încât stabilitatea monumentului istoric era grav ameninţată, impunându-se efectuarea de lucrări de expertizare – proiectare – consolidare – restaurare în vederea salvării acestui important monument istoric al municipiului Focşani.

image

Lucrările de consolidare propriu-zise au început în anul 1997, fiind deosebit de dificile, datorită atât gradului înalt de avariere, cât şi faptului că biserica a trebuit să fie menţinută în cult pe toată durata şantierului.

Lucrările de consolidare au fost încheiate în anul 2006.

Mai puteţi citi:

Preotul Costică Popa este duhovnicul de la Capela Militară

Cooperativa „Munca în zadar”: Trotuarele făcute acum doi ani, stricate pentru a face loc conductelor de termoficare

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite