Probleme la spitale în prescrierea electronică a reţetelor medicale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Erorile de sistem sunt descoperite la farmacii
Erorile de sistem sunt descoperite la farmacii

Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon” a fost nevoit să apeleze la o firmă specializată pentru a afla de ce nu funcţionează softul instalat pe calculatoarelor medicilor.

De la 1 ianuarie prescrierea reţetei medicale în sistem electronic a devenit obligatorie, însă nu toată lumea este pregătită pentru noul sistem.

Probleme a întâmpinat şi Spitalul de Urgenţă „Sf. Pantelimon” unde codul de bare le-a făcut zile negre medicilor care sunt obligaţi să prescrie reţete.

„Ştiu că au chemat o firmă de soft, pentru că existau probleme cu codul de bare, care nu putea fi citit la farmacii. În mediul rural, unde nu există internet, reţetele sunt eliberate off-line, adică se listează în sistem electronic şi se completează de mână, iar farmaciştii au obligaţia să le înregistreze până la sfârşitul lunii”, ne-a declarat Mihai Copaci, directorul Casei Judeţene pentru Asigurări de Sănătate.

Potrivit reprezentanţilor CJAS, până acum majoritatea furnizorilor de servicii medicale aflaţi în relaţie contractuală cu C.A.S. Vrancea s-au aliniat cerinţelor tehnice pentru implementarea prescrierii electronice, excepţie fiind zonele în care nu există condiţii tehnice pentru realizarea conexiunii la internet.

„Dintre avantajele de care beneficiază pacientul odată cu intrarea în vigoare a reţetei electronice, amintim:se respectă confidenţialitatea înscrierii diagnosticului – pe reţetă nu se mai scrie diagnosticul in extenso ci numai codul de diagnostic; prescriere mai corectă - asistată de programul de prescriere medicamente; corelări între diagnostic/ diagnostice şi medicaţie/ medicaţii; eliminarea posibilelor erori datorate introducerii datelor manual - prin scanare cod bare  sau preluare din sistem”, ne-a precizat Iustina Papuc, purtător de cuvânt al CAS Vrancea.

În opinia autorităţilor, noua metodă de prescriere a medicamentelor va contribui la creşterea calităţii actului medical de prescripţie deoarece medicul este ajutat de programul de ''prescriere asistată a medicaţiei'' care face automat corelări între diagnostice şi medicaţie, semnalizează interacţii, supradozări, contraindicaţii.

Practic, sistemul informatic va permite medicilor să aleagă, în functie de diagnostic, dintr-o bază de date complexă cu medicamente, tratamentul pe care îl consideră corespunzator afecţiunii respective. 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite