Lupii din Carpaţii Orientali, monitorizaţi video
0Agenţia pentru Protecţia Mediului Vrancea a obţinut o finanţare de un milion de euro de la Comisia Europeană pentru derularea unui proiect privind protejarea lupilor.
Proiectul Wolflife a pornit la start la începutul lunii iulie şi are ca obiectiv menţinerea unei populaţii viabile de lupi în Munţii Carpaţi.
Zona vizată de proiect constă în partea centrală şi de sud a Carpaţilor Orientali, care cuprinde 18 situri din reţeaua Natura 2000 în care lupii sunt protejaţi.
Datele obţinute în cursul proiectului vor constitui punctul de plecare pentru elaborarea unui plan de acţiune eficace pentru menţinerea unei populaţii viabile de lupi.
Specialiştii de la agenţiile de protecţie a mediului vor instala camere de supraveghere în păduri şi vor trasa rutele principale, astfel încăt pot afla câţi lupi trăiesc în zonă.
În total vor fi monitorizate video 18 zone din Vrancea, Covasna, Harghita, Bacău, Neamţ şi Mureş.
În România, datele oficiale indică o populaţie cuprinsă între 2.000-2.700 de exemplare de lup, iar cazurile în care aceştia atacă gospodăriile sunt des întâlnite.
Se speră că prin acest proiect atacurile lupilor vor scădea.
„Conflictul generat de prezenţa lupilor şi convieţuirea alături de fermierii din zonele montane şi subcarpatice, acolo unde lupii pradă animalele domestice şi din acest conflict rezultă şi o mortalitate ridicată", spune Silviu Chiriac, managerul proiectului Wolflife APM Vrancea.
Proiectul ajunge la un milion de euro, iar banii care vin integral de la Comisia Europeana se vor împărţi între cele şase judeţe.
Mai puteţi citi:
Urşii de la Centrul de Îngrijire pentru Animale Sălbatice şi-au făcut pagină pe Facebook!
Pelicanul Paul, pacient la cabinetul medicului radiolog GALERIE FOTO-VIDEO