Jaf în pădurile din Vrancea, unde sute de copaci au fost abandonaţi pentru că nu au eficienţă economică. "Cu lemnele de aici se încălzea un sat întreg, un an"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Obştea Păuleşti, care administrează aproape 4000  de hectare de pădure, se află în mijlocul unui scandal. Oamenii acuză conducerea obştii că face afaceri cu pădurea  în interes personal.

În Vrancea,  jaful în păduri este arhicunoscut de ani întregi, inclusiv de autorităţi, fără să fie însă stopat. Cei care taie arbori fără milă susţin că o fac cu acte în regulă, chiar dacă în aer pluteşte un puternic miros de nelegalitate.

Este şi cazul Obştii Păuleşti ocol silvic privat care are în grijă aproape 3800 de hectare de pădure care aparţine localnicilor. Oamenii sunt nemulţumiţi de ceea ce descoperă mereu, cioate şi trunchiuri retezate de copaci, la mare distanţă de orice zonă în care poate ajunge cineva şi au suspiciuni cu privire la legalitatea tăierilor, mai ales după ce au descoperit arbori doborâţi care nu fuseseră marcaţi, plus o mare risipă.

“Sunt lemne care le-au rămas şi nu au vrut să le mai scoată. Am fost la inginerul de la Ocol şi a zis că rasa este curăţată, dar după cum puteţi vedea nu este curăţată. Peste tot este la fel şi nici la populaţie nu vor să le dea lemne”, spune Ionică Haliciu, membru al obştii.

image

“Peste 20 de ani, nu cred că o să mai fie vreun copac aici. Tot ce este zob aici ei numesc regenerare”, intervine şi Nicuşor Haliciu, un alt membru al Obştii Păuleşti.

Localnicii susţin că se aleg copacii cei mai buni din punct de vedere economic, indiferent de cadrul legal.

Cei care exploatează pădurea, în speţă conducerea obştii şi societăţile comerciale, taie copacii la rând şi-i ridică doar pe cei mai buni. Un copac sănătos, de peste 50 de ani, poate aduce un profit, la exploatare, între 5.000 şi 9.000 de lei. Asta în timp ce membrii obşteni nu sunt lăsaţi să adune crengile şi pomii abandonaţi în zonele defrişate.

image

“Trăieşte comuna un an de zile cu lemnele de acolo, dar dacă te duci să-i spui asta preşedintelui nostru sare cu bâta la bătaie. Lemnele sunt lăsate înadins acolo. Taie de la un capăt. Sunt nişte bandiţi şi hoţi. Am venit aici să-mi cer drepturile, dar nu o să le văd”, spune Gheorghe Popa, localnic în vârstă de 67 de ani.

De cealaltă parte, preşedintele Obştii Păuleşti neagă acuzaţiile şi susţine că totul se desfăşoară legal. Din punctul său de vedere, nu are nimic a-şi reproşa iar acuzatorii săi nu au dreptate.

image

“Avem o partidă acolo nedefinitivată, pentru că am lucrat pe timp de iarnă şi după ce se duce zăpada şi apele o să băg oameni la curăţenie, la strâns crengi şi să mai recuperăm nişte lemne, care vor fi expediate la populaţie. Pe marginea drumului sunt doar lene de răşinoase, care nu poate fi folosit doar la foc şi este refuzat de populaţie. De fag cred că nu mai există lemne la marginea drumului”, precizează Bogdan Culiţă, preşedinte la Obştea.

Toate reclamaţiile membrilor obşteni au fost infirmate de instituţiile statului deşi, iniţial, funcţionarii silvici le dăduseră dreptate. Anul trecut, un şofer al Obştii Păuleşti s-a sinucis, familia sa acuzând presiuni din partea conducerii obştii pentru acoperirea unor afaceri ilegale.

image
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite