Autostrada Unirea Principatelor va fi finalizată până în 2024. De ce este optimist ministrul Transporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul crede că în acest mandat va duce la bun sfârşit proiectul A7 FOTO: Arhivă
Ministrul crede că în acest mandat va duce la bun sfârşit proiectul A7 FOTO: Arhivă

Nu mai puţin de 430 de kilometri ar urma să se construiască de la Ploieşti până la Vama Siret. Autostrada Unirea Principatelor A7 este în stadiu avansat de lansare a licitaţiilor, fiind posibil ca unele lucrări să înceapă chiar anul acesta.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, susţine că, până în anul 2024, ar putea fi gata lucrările la Autostrada A7, care ar urma să lege Ploieştiul de Paşcani, trecând prin Focşani.

Drumul a fost împărţit pe loturi, între Ploieşti, Buzău, Focşani, Bacău şi Paşcani. Cele patru segmente de drum sunt: Ploieşti – Buzău, Buzău – Focşani, Focşani – Bacău şi Bacău Paşcani.

„Pentru autostrada A7 avem totul făcut, inclusiv proiectul tehnic. Îi dăm constructorului doar schiţele. Nu mai pasezi acea responsabilitate. În mai se lansează la licitaţie de execuţie până la Buzău, Ploieşti-Buzău. După 3 luni urmează Buzău-Focşani, după 2-3 luni urmează Focşani-Bacău şi sper să intre tot anul ăsta Bacău-Paşcani. Aş vrea anul acesta să încheiem contractele efectiv. Lucrările ar trebui să dureze în zona mai uşoară doi ani, în unele se duc spre doi ani şi jumătate. Până în 2024 ar trebui să avem mare parte din această autostradă gata, dacă nu chiar pe toată”, a arătat ministrul Transporturilor.

Pentru sectorul Ploieşti-Buzău se lucrează la studiul de fezabilitate (SF), ce are avize de la Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Avansată este şi situaţia pe sectorul Buzău-Focşani, unde studiul geotehnic va fi finalizat la începutul lunii martie. 

Pentru sectorul Focşani-Bacău, proiectanţii trebuie să identifice soluţii pentru confortul optic, apreciindu-se că până în luna iulie se va obţine şi acordul de mediu. Pe sectorul Bacău-Paşcani s-a depus documentaţia pentru avizul de mediu, au fost transmise studiile arheologice la Arii Protejate, studiul geotehnic va fi depus pe 1 aprilie, iar SF-ul pe 30 aprilie.

Proiectat prima dată ca drum expres, autostrada A7, numită şi Unirea Principatelor, ar urma să fie în lungime de  429 de kilometri. Costurile pentru autostrada care leagă Muntenia de Moldova sunt estimate la 1,7 miliarde de euro, bani care se doresc a fi obţinuţi prin Programul de Rezilienţă.

Vă mai recomandăm:

Asociaţia Pro Infrastructură, despre o anomalie absurdă în proiectul autostrăzii Moldova. „A apărut o cocoaşă pe A7, sub presiunea intereselor imobiliare“

Drum expres sau autostradă? Un studiu de fezabilitate va stabili tipul şoselei de mare viteză ce va lega sudul de Moldova 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite