Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei, profit de 580.000 lei în anul 2014. Administraţia judeţeană a contribuit din plin la bunăstarea bisericii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eparhia condusă de ÎPS Ciprian a raportat profit din activităţile economice de peste 130.000 de euro. Profitul raportat în 2014 este de 4 ori mai mare ca în anul precedent.

ANAF a publicat veniturile obţinute în 2014 de eparhiile din România, dar şi de Patriarhia Română. Iar, cu mici excepţii, acestea s-au dovedit a fi cele mai mari din ultimii ani, semn că afacerile cu cele sfinte au mers destul de bine.

Chiar dacă nu se află în top, Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei se poate lăuda cu un profit de 580.000 de lei în anul 2014, adică de patru ori mai mult decât în anul precedent.

Ce-i drept, la profitul înregistrat a contribuit şi bugetul judeţul Vrancea. Astfel, ConsiliulJudeţean Vrancea a virat în conturile Arhiepiscopiei 100.000 de lei pentru tipărirea unor cărţi, dedicate anului Constantin Brîncoveanu.

De altfel, aparatul neclerical din Vrancea, respectiv cântăreţi bisericeşti, îngrijitori etc a fost finanţat de către Consiliul Judeţean cu peste 500.000 de euro, reprezentând contribuţii la nivelul salariului minim pe economie.

Plata are ca şi cadru legal HG 1470/2002 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 82/2001 privind stabilirea unor forme de sprijin financiar pentru unitatile de cult apartinand cultelor religioase recunoscute din Romania, republicată în 2013.

Aceasta spune că din  bugetele locale ale judetelor si al municipiului Bucuresti se aloca lunar sumele necesare pentru plata contributiilor in vederea completarii drepturilor salariale ale personalului neclerical.

Potrivit Codului Fiscal, veniturile realizate de unităţile bisericeşti din donaţii şi din activităţi economice, precum producerea şi vânzarea de lumânări, calendare, carte religioasă, vin cultic şi alte obiecte bisericeşti  sunt scutite de impozit dacă sunt folosite în scopuri precise.

Reprezentanţii BOR spun că majoritatea eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române au avut un excedent financiar la sfârşitul anului 2014 iar acest lucru denotă administrarea corectă şi înţeleaptă a veniturilor realizate de acestea.

“Veniturile realizate de eparhiile Bisericii Ortodoxe Române sunt folosite pentru  cheltuielile curente cu plata salariilor personalului deservent, a impozitelor şi contribuţiilor la asigurările sociale aferente fiecărui salariat, plata facturilor la utilităţi, întreţinerea imobilelor bisericeşti, inclusiv pentru construirea de noi locaşuri de cult, precum şi pentru susţinerea instituţiilor, programelor şi activităţilor misionare, sociale, educaţionale şi culturale. Faptul că majoritatea eparhiilor Bisericii Ortodoxe Române au avut un excedent financiar la sfârşitul anului 2014 denotă administrarea corectă şi înţeleaptă a veniturilor realizate de acestea. Pentru a nu se crea însă falsa impresie că Biserica Ortodoxă Română are un excedent financiar pe care nu poate să-l cheltuiască, menţionăm că excedentul de la sfârşitul fiecărui an nu constituie profitul eparhiei respective, ci este reportat în bugetul pe anul următor cu scopul susţinerii activităţilor bisericeşti în derulare sau altele noi”, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.
 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite