Învăţătorul din Vrancea ajuns expert în comunicare la Comisia Europeană: „Suntem într-un proces acut de revizuire a comunicării online“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Dumitru este angajat la Comisia Europeană
Petru Dumitru este angajat la Comisia Europeană

Petru Dumitru a plecat să lucreze la Bruxelles în anul 2000, iar în anul 2007 este angajat al Direcţiei Generale pentru Buget, Informaţii şi Comunicare la Comisia Europeană.

Petru Dumitru, un fost învăţător din Focşani, lucrează de mai bine de 10 ani la Comisia Europeană şi este editor şef în cadrul Direcţiei Generale pentru Buget, Informaţii şi Comunicare a Comisiei Europene, unde conduce o întreagă echipă de webmasters, care oferă prin intermediul site-ului EU Results cele mai importante informaţii despre proiectele şi finanţările Uniunii Europene. 

În săptămâna care tocmai se încheie, Petru Dumitru a dat curs unei iniţiative mai vechi a Comisiei Europene, care se numeşte "Back too school",  (Înapoi la şcoală), participând în Vrancea la o serie de întâlniri cu elevii şi profesorii la şcolile în care s-a format ca om. Potrivit Comisiei Europene, tinerii reprezintă noua generaţie de europeni şi ei trebuie să cunoască valorile din această zonă a continentului intrând în contact cu personalităţi ele Uniunii Europene.

Este un program care are o vechime de zece ani, iar în anul 2019, când România va deţine preşedinţia Comisiei Europene, vor fi organizate astfel de întâlniri în şcoli la cel mai înalt nivel.

Petru Dumitru s-a întâlnit cu elevi şi cadre didactice de la şcoala din localitatea sa natală, Tătăranu, de la Şcola "Duiliu Zamfirescu" din Focşani, unde a predat 18 ani ca învăţător, de la Liceul Pedagogic "Spiru Haret" din Focşani, pe care l-a absolvit în urmă cu patru decenii, de la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau", unde a funcţionat o perioadă ca pedagog şcolar, dar şi de la Şcoala Nr. 3, la invitaţia unei foste eleve, astăzi cadru didactic în şcoală. Despre aceste vizite a relatat pe larg pe blogul personal.

Elevilor cu care s-a întâlnit le-a vorbit despre oportunităţile pe care le au de a studia în Europa, dar a dorit să afle de la ei şi ce aşteptări au de la Europa. Acesta  a avut amabilitatea să ne acorde un scurt interviu.

Reporter: - Cum au decurs întâlnirile cu elevii şi profesorii?

Petru Dumitru: - Unităţile de învăţământ pe care le-am vizitat sunt şcoli care au jucat un rol în viaţa mea. M-au impresionat copii, cadrele didactice pentru că ştiau foarte multe lucruri despre Uniunea Europeană. Eu gândeam că această noţiune, a Uniunii Europene, era un concept departe de preocupările lor. 

Rep. –Ce întrebări vi s-au adresat la aceste întâlniri?

P.D. - Profesorii m-au întrebat în special de ce educaţia nu este o politică a Uniunii Europene. Cred că au fost oarecum dezamăgiţi de răspunsul meu, dar am explicat că educaţia nu este o politică a UE tocmai pentru că statele membrie îşi realizează singure politicile în funcţie de tradiţii, cultură, limbile pe care le folosesc în comunicare. Tocmai de aceea Uniunea Europeană vine în întâmpinare cu aceste programe Erasmus+, pentru a sensibiliza tineretul cu privire la tradiţiile Europei, diversitatea culturală şi ceea ce este patrimoniul cultural european.

elevi

Rep. Cum percepeţi sistemul de educaţie din România?

P.D. - Sunt mulţi elevi din Vrancea care participă la programe şi încerc să ajut o clasă de la Liceul Pedagogic să vină într-o vizită la Bruxelles. În acea clasă sunt copii care vin din mediul rural şi într-un fel m-am revăzut în ceea ce exprimau în dialogul cu mine. Sunt copii sinceri, care încă au acea abordare ţărănească, candidă. Se percepe un progres şi la nivelul mentalităţii oamenilor şi este un semn foarte bun. Poate că din interiorul sistemului, lucrurile se văd altfel, dar sunt multe lucruri care s-au schimbt peste ani, în bine.

Rep. –Cum sunt văzuţi românii la Bruxelles?

P.D. -În Bruxelles am ocazia să văd mulţi români, fie care vin pentru un stagiu, fie pentru studii de masterat iar aceştia sunt foarte apreciaţi. Mulţi din ei rămân acolo pentru că primesc oferte de lucru. La instituţia în care lucrez eu sunt foarte mulţi români, pentru că sunt muncitori, serioşi, capabili să mânuiască foarte bine limbile engleză şi franceză.

Rep: -Explicaţi în câteva cuvinte cu ce vă ocupaţi la Comisia Europeană?

P.D. -Sunt editor şi conduc o echipă de web masters, pentru că la nivelul Comisiei Europene este un proces acut de revizuire a comunicării online, bazată pe ce vor şi ce solicită utilizatorii. A existat un sondaj la care au participat peste 100.000 de repondenţi din Europa, şi pe baza răspunsurilor primite la chestionare restructurăm conţinutul online şi îl adaptăm să fie accesibil. Cel mai bine se vede acest lucru accesând site-ul EU Results. Este o muncă titanică, în care structurăm materiale cu tot ce se produce la nivelul Comisiei Europene. Facem în aşa fel încât informaţia să fie înţeleasă cât mai uşor, publicul să o găsească foarte rapid, într-un limbaj comun, simplu, nespecializat. Suntem familiarizaţi cu toate politicile pe care le derulează Uniunea Europeană, pentru că noi trebuie să comunicăm esenţa. Nu a fost uşor să înţeleg conţinutul comunicării, pentru că bugetul Uniunii Europene este un concept foarte complicat, care implică foarte multe etape pe perioada unui an. Din acest motiv, citesc foarte mult ca să înţeleg toate mecanismele.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite