FOTO Peste 100 de covoare olteneşti, selectate pentru a intra în patrimoniu UNESCO
0Peste 100 de exponate din colecţia de covoare a Muzeului Olteniei din Craiova au fost selectate de Ministerul Culturii în vederea depunerii dosarului de candidatură pentru înscrierea în Patrimoniul UNESCO.
România şi Republica Moldova au început un demers comun, prin care se urmăreşte cuprinderea pe lista UNESCO a acestui meşteşug deosebi. „O echipă de specialişti a ajuns în judeţul Dolj, pentru a realiza o documentare care să evidenţieze felul în care această veritabilă artă a ţeserii scoarţei tradiţionale, ce ne-a adus faimă în toată lumea, a dăinuit până în zilele noastre. Au fost realizate în jur de 300 de fotografii şi un film.Nu mai puţin de 120 de covoare olteneşti, din cele peste 250 de aflate la Secţia de Etnografie, au fost propuse pentru includerea în patrimoniul UNESCO”, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.
O parte din covoarele şi scoarţele tradiţionale care compun colecţia Secţiei de Etnografie a Muzeului Olteniei, provine dintr-un fond constituit în perioada 1930 - 1936.
Dosarul de candidatură privind „Tehnicile tradiţionale de realizare a scoarţei în România şi Republica Moldova“ va fi finalizat şi înaintat Secretariatului Convenţiei UNESCO până la sfârşitul acestui an, decizia finală urmând să fie luată la începutul lui 2015.