Care sunt bolile care se ascund în spatele dulciurilor consumate în exces
0Medicii susţin că pofta de dulciuri poate ascunde o afecţiune sau o creanţă de crom. Zahărul este unul dintre cele mai periculoase alimente, dar cu toate acestea este consumat în cantităţi mari.
Medicii ne avertizează că, în momentul în care simţim nevoia de a consuma tot timpul dulciuri, trebuie să ne facem neapărat un set complet de analize. Obezitatea şi diabetul zaharat sunt afecţiunile care se ascund în spatele acestor pofte.
„Zahărul consumat în exces creează întotdeauna o dependenţă. Tot ce nu reuşim să procesăm sau să ardem se depozitează sub formă de trigliceride, iar acest lucru cu siguranţă duce o îngrăşare. Poate să fie şi un factor de risc important în apariţia diabetului. Obezitatea şi bolile de inimă sunt în acest moment bolile cele mai des întâlnite, iar aceste afecţiuni sunt puse pe seama consumului excesiv de zahăr sau dulciuri”, a declarat consultantul în nutriţie, Alexandra Săceanu.
Ce boli ascunde pofta de dulce:
- Consumul excesiv de dulciuri poate duce la obezitate, diabet şi alte boli metabolice.
- Pofta de dulciuri poate ascunde şi disfuncţii tiroidiene, iar pentru a evita astfel de probleme este indicat să beţi apă şi să încercaţi să consumaţi cereale, pâine şi paste integrale.
- Stresul duce întotdeauna la o poftă mai mare de dulciuri, iar în momentul când suntem sub presiune glandele suprarenale eliberează adrenalină. Din cauza stresului aceste glande devin lente şi cer în permanenţă zahăr. Este indicat în astfel de cazuri să mâncaţi proteine (carne slabă, nuci, ouă, lacate).
- Femeile care trec de vârsta de 38 de ani şi se apropie de menopauză dezvoltă rezistenţă la insulină, iar din această cauză simt să consume mai mult zahăr.
Medicii ne sfătuiesc să scoatem brusc din alimentaţie dulciurile şi să încercăm timp de câteva săptămâni să numai consumăm nimic ce conţine zahăr. „În acest mod putem regla nivelul glucozei din sânge şi nu vom mai simţi nevoia să mâncăm ceva dulce odată la o oră. Pofta de dulce înseamnă deficienţă de crom, iar de ciocolată - deficienţă de magneziu. Un mic dejun sănătos şi bogat în proteine şi carbohidraţi ajută la menţinerea unul flux constant de de zahăr în sânge”, a mai spus consultantul în nutriţie Alexandra Săceanu.
Cum putem stăpâni pofta de dulce:
- Puteţi mânca câte o bomoboană în momentul în care simţiţi nevoia de dulce. Nu trebuie să depăşească niciodată nivelul de 150 de calorii zilnic.
- În momentul în care simţiţi nevoia de dulce, puteţi înclocui ciocolata cu o banană sau cu o porţie mică de nuci.
- Mestecaţi gumă în momentul în care apare pofta de dulce. O să vedeţi că ameliorează pofta de dulce şi are şi mai puţine calorii.
- Mâncaţi fructe, iar cele mai recomandate sunt: nucile, seminţele sau fructele confiate.
- O mică plimbare poate înlătura pofta de dulce. În momentul în care ieşiţi din mediul în care staţi cea mai mare parte a timpului, dispare şi gândul care constituie pofta de dulce.
- Este indicat să mâncaţi regulat la un interval de 3-5 ore. De fiecare dată când reuşit să vă controlaţi pofta de dulciuri este bine să vă oferiţi o mică recompensă.
Mai citeşte şi: