Craiova: Dansuri populare şi bucate româneşti, pentru oaspeţi din străinătate (GALERIE FOTO)
0Liceul Teoretic Tudor Arghezi şi-a răsfăţat astăzi oaspeţii din Spania, Polonia, Grecia, Turcia şi Bulgaria, ţări partenere în proiectul „Is There Anyone Hearing Me?!“, cu teatru, muzică, joc şi voie bună, toate încununate cu o masă bogată, plină de preparate culinare gătite de elevele dintra-a XI-a. (GALERIE FOTO)
În plină zi de grevă generală, în Liceul Arghezi era forfotă mare. Deşi nu s-au ţinut cursuri, elevii, sub ochiul atent al profesorilor, au dat viaţă unor activităţi artistice şi sportive. Toate menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării mediului înconjurător, care este de fapt scopul proiectului Comenius „Is There Anyone Hearing Me?!“, în care sunt implicate şase ţări.
Pentru o viaţă sănătoasă
Startul l-au dat copiii şi clasele primare, cu sceneta „Fructele“. Cătălin Toboş, elev într-a treia, a fost pepenele, fruct care-i place pentru că „este dulce şi bun“, iar colegul lui Denis Dragomir a interpretat Soarele, care aduce căldură şi lumină.
Paradă de haine reciclabile
Elevi de gimnaziu au făcut dovada că poţi pune orice pe tine şi poţi artă bine, fără să faci rău naturii. „Port o fustă dintr-un sac menajer reciclabil, iar pe cap am o coroană din carton biodegradabil. Sunt floarea-soarelui“, a spus Andra Giubegeanu, din clasa a VII-a. Ciuperci, fluturi, papagali sau pomi au fost ceilalţi colegi de podium.
Folclor şi sport de performanţă
Alexandra Păianu, din clasa a V-a C, a făcut o demonstraţie de Kata Jion, Shotokan modern. Fetiţa este posesoarea centurii maro şi campioană naţională. Un exemplu de talent şi pasiune a fost şi Eduard Bârcan care a cântat din tot sufletul „M-a făcut mama oltean“. Grupul Accapela a încins hora, în care au intrat în cele din urmă şi persoane din public.
Gospodine la 17 ani
Finalul le-a lăsat tuturor gura apă. Ospăţul cu sarmale, papară moroşană, pâine de casă, ciorbă de burtă, plăcinte braşovene, papanaşi cu brânză, cozonac şi zeci de prăjituri, a fost pregătit de elevele clasei a XI-a A. „A fost iniţiativa lor. fiecare a decis să gătească ceva deosebit. Nu am făcut altceva decât să le susţinem ideea“, au mărturisit profesoarele Daniela Florescu şi Maria Gheorghiţoiu.
Vizite prin România
Mâine, profesorii de la Arghezi îi vor duce pe oaspeţi din străinătate la Primărie, apoi îi vor însoţi în vizite la casa Băniei, Muzeul de Artă, iar miercuri vor merge la Porţile de Fier. Joi şi vineri vor vizita Castelul Bran şi Peleşul, urmând ca sâmbătă să mergă în capitală, unde o oprire va fi la Casa Poporului. Proiectul este coordonat de Anca Bărbulescu. „Prin acest proiect copiii au învăţat să se implice mai mult în acţiuni ecologice. Chiar am observat că şi-au schimbat atitudinea. nu mai aruncă gunoaie la întâmplare, nu mai risipesc apa, hârtia“, a afirmat profesoara.