Craiova: Avem vinuri şi cereale la standarde europene
0O delegaţie formată din membri ai Organizaţiei Europene a Producătorilor Agricoli a ajuns pe pământ oltenesc, la acest sfârşit de săptămână.
Oaspeţii au mers să viziteze crama de la Segarcea, o fermă de cereale de la Drănic, dar au avut parte şi de o plimbare cu bacul pe Dunăre. Preşedintele GEOPA-COPA-Grupul organizaţiilor profesionale agricole din Uniunea Europeană, Bernard Levacher, a declarat că în anumite regiuni agricultura este înfloritoare, dar şi că unii fermieri au făcut eforturi pentru a se putea adapta la cerinţele europene. „Pot spune că se vede cu ochiul liber că unii agricultori au investit sume mari pentru a putea face treabă. La noi, în Franţa, se pune mare accent pe agricultură şi aşa ar trebui să se facă şi în România. Vinul pe care l-am gustat aici, în cramă este bun şi cred cu tărie că peste câţiva ani poate intra cu succes pe piaţa de peste graniţe“, a spus Levacher.
„Facem agricultură pe bani puţini“
Din păcate, la noi în ţară, imediat după Revoluţie, toate construcţiile agricole au fost puse în vânzare, iar nimeni nu a mai investit în domeniu. „În România clima este atipică, verile sunt foarte secetoase, motiv pentru care tot mai multe ferme au dispărut în timp. Putem spune că facem agricultură pe bani puţini, iar subvenţia pe care o primim de la stat nu acoperă cheltuielile pe care le avem. Am preluat ferma de la Padea în 1994 şi am făcut investiţii mari, unele şi prin programul SAPARD“, a spus Constantin Iancu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli din Dolj şi proprietar al fermei de cereale din comuna Drănic, satul Padea.
Delegaţia de la Bruxelles s-a interesat şi de preţul terenurilor din judeţul Dolj. Oaspeţii au declarat că vor reveni cu drag în Oltenia, impresionaţi şi de croaziera făcută pe Dunăre, cu pornire din Portul Bechet.