Apărătorii animalelor ameninţă cu boicotul turismului din Mamaia, „scump şi necompetitiv“. Mesaj către Murad: „Aţi făcut avere uriaşă, respectaţi ţara“
0Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului dă o replică investitorilor din turism care au dat vina pe câinii maidanezi că strică turiştilor sejurul, ameninţând cu neplata taxelor locale.
În dreptul la replică, Federaţia pentru Protecţia Animalelor şi Mediului (FPAM) arată că maidanezii sunt ultimul motiv pentru care hotelierii de pe litoral ar trebui să facă grevă.
Redăm comunicatul FPAM, care îi este adresat lui Mohammad Murad, patronul Phoenicia Hotels, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism din România:
„Stimate domnule Mohammed Murad,
Referitor la afirmaţia dumneavoastră din comunicatul emis în data de 21.06.2019 „dacă până luni mai există în vreo staţiune de pe litoral un singur câine vagabond şi dacă primăriile nu intervin de urgenţă ca să-i ia din locurile în care se relaxează turiştii, noi, operatorii de hoteluri şi restaurante suntem hotărâţi să nu mai plătim taxele locale", dorim să facem următoarele precizări:
1. Încă din 2001, există o lege care obligă autorităţile locale să înfiinţeze servicii de gestionare a câinilor fără stăpân. Această lege a fost încălcată sistematic, în schimb, în judeţul Constanţa, în ultimii ani au fost cheltuite sume nejustificat de mari pe contracte ilegale cu firme de casă, care au tot „luat” câinii de pe litoral şi i-au ucis în condiţii crunte, despre care cu siguranţă aţi aflat, pentru că au fost intens mediatizate. Una dintre firmele de casă este Puppy Vet SRL, ai cărei administratori au primit de curând sechestru pe bunurile personale pentru fraudele comise prin contractele ilegale cu Primăria. O altă firmă este celebra Green Life Recycling, căreia un contract ilegal pe o sumă uriaşă şi nejustificată cu Primaria Constanţa îi este în curs de anulare. Aţi auzit cu siguranţă şi de Felina Vet SRL, firma cuplului Istrate, veterinari hingheri abonaţi la contracte cu statul, care încasează, tot ilegal, de la Primăria Constanţa, 1.000 lei + TVA pentru fiecare câine capturat (firmă abonată la contracte oneroase pe bani publici şi la Mangalia, acolo unde dumneavoastră aţi concesionat de curând, fără licitaţie, un teren limitrof plajei cu avizul primarului supranumit „Juma-juma”!). Ca plătitor de taxe şi impozite, nu vă deranjează că în ciuda sumelor nejustificat de mari plătite ilegal acestor firme de casă în ultimii ani, problema câinilor fără stăpân de pe litoral nu s-a rezolvat nici până acum?
2. Majoritatea turiştilor români preferă litoralul din Grecia, Bulgaria şi Turcia. De ce? Calitatea serviciilor este net superioară celei din ţara noastră, iar preţurile sunt rezonabile. Nu ştim cât de des vizitaţi destinaţiile turistice estivale concurente pe care le menţionaţi, însă dorim să vă informăm că în nici una dintre cele 3 ţări susmenţionate nu se aplică măsura strângerii şi uciderii câinilor în 48 de ore. Nu se practică măsura uciderii animalelor fără stăpân deloc, iar milioanele de turişti continuă să îşi petreacă vacanţele în acele locuri. Vă sfătuim să amelioraţi calitatea serviciilor şi să oferiţi preţuri rezonabile dacă doriţi să atrageţi clienţi.
3. Apreciem spiritul dumneavoastră antreprenorial şi valoarea investiţiilor făcute. Însă vă aducem la cunoştinţă că toţi operatorii economici din România, dar şi persoanele fizice, clienţii dumneavoastră, plătesc taxe şi impozite. Vă rugăm să aveţi în vedere că potrivit unui studiu independent publicat de Mercury Research, majoritatea românilor se opun măsurii uciderii animalelor fără stăpân. Din respect pentru clienţii dumneavoastră, dar şi pentru cultura ţării unde aţi acumulat o avere uriaşă, vă rugăm să nu mai instigaţi la masacrarea animalelor.
4. După cum probabil ştiţi deja, greva fiscală este ilegală în România. Ştim că există probleme la nivelul colectării taxelor de la operatorii economici din domeniul hotelier şi sperăm ca bietele animale fără stăpân să nu fie doar un pretext din partea dumneavoastră pentru eludarea fiscală. Respectaţi-vă obligaţiile legale şi plăţiţi-vă taxele şi impozitele corect, aşa cum o fac şi ceilalţi operatori economici, precum şi clienţii dumneavoastră.
5. Vă plângeţi că prezenţa câinilor fără stăpân pe litoral ar descuraja turiştii să apeleze la serviciile dumneavoastră şi v-ar periclita investiţiile. Ar trebui să puneţi în balanţă acest aspect cu boicotul la nivel naţional şi internaţional. Nu cred că vă doriţi o hingheriadă în staţiunile de pe litoral şi nici imagini ale lagărelor de exterminare canină din Ovidiu sau Constanţa care să circule pe internet însoţite de textul „Boicott Mamaia”, preluate de celebrităţi din România şi din întreaga lume.
În concluzie, rugămintea noastră este să nu faceţi din animalele fără stăpân motiv de neplată a datoriilor către stat sau pretext pentru servicii necompetitive la tarife usturătoare.
Onoraţi-vă obligaţiile legale faţă de Statul Român şi faţă de autorităţile locale şi respectaţi ţara unde aţi făcut avere! Dacă doriţi să atrageţi mai mulţi turişti, puteţi să o faceţi oferind servicii de calitate şi preţuri competitive, nu ameninţând autorităţile statului“.
Patronatele din turism ameninţaseră vineri, 21 mai, că nu vor mai plăti taxele locale dacă până luni, 24 iunie, primăriile nu strâng toţi câinii vagabonzi din staţiuni.
Investitorii estimau că pe litoralul românesc umblă liberi peste 5.000 de câini vagabonzi, care periclitează siguranţa turiştilor.
„Dacă până luni mai există în vreo staţiune de pe litoral un singur câine vagabond şi dacă primăriile nu intervin de urgenţă ca să-i ia din locurile în care se relaxează turiştii, noi, operatorii de hoteluri şi restaurante suntem hotărâţi să nu mai plătim taxele locale. Au apus vremurile în care tăceam şi în care autorităţile locale făceau ce voiau ele", a mai spus Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
El a afirmat că hotelierii de pe litoral plătesc, anual, la stat, pe unitate zeci de mii de euro sau chiar mai mult, şi nu primesc în schimb nimic, nici măcar condiţiile minime de siguranţă şi curăţenie de care beneficiază concurenţii din străinătate.
Din estimările patronatelor din turism, în acest început de sezon umblă liberi pe litoral mai mult de 5.000 de câini vagabonzi, iar numărul lor creşte de la an la an. Practic, nu există nicio staţiune de pe litoralul românesc care să nu aibă cel puţin câteva sute de câini vagabonzi, care pun în pericol siguranţa turiştilor.
„O singură întâmplare nefericită cauzată de un astfel de câine poate strica imaginea întregului litoral unde, în fiecare an, se investesc zeci de milioane de euro în noi unităţi de cazare şi în renovarea celor vechi. Ca să strângă aceşti câini, firmele private ne cer în jur de 100 de euro de animal, dar nu e treaba noastră să ne ocupăm cu aşa ceva, ci obligaţia autorităţilor locale cărora le plătim în fiecare an taxe", a adăugat preşedintele FPTR.
Patronatele cer public Ministerului de Finanţe să aprobe această grevă fiscală şi ameninţă cu măsuri similare în curând dacă autorităţile locale nu vor rezolva şi alte probleme elementare, de bun simţ, precum iluminatul public şi curăţenia.
„Primăriile vor trebui să se obişnuiască de acum încolo cu ideea că nu le vom mai plăti atât de uşor taxele dacă nu îşi fac treaba. A început sezonul grevelor pe litoral şi nu va mai fi suficient, ca până acum, ca autorităţile locale să stea cu mâna întinsă şi să le pice banii fără să facă nimic. E timpul să treacă la treabă, pentru că noi, hotelierii, riscăm, investim şi punem suflet, în timp ce primăriile au rămas cu aceleaşi vechi mentalităţi şi cu aceeaşi lipsă de chef de muncă", a mai spus Mohammad Murad.
Recent, patronatele din turism au ameninţat că nu mai plătesc taxele dacă lucrările la autostradă se mai desfăşoară în plin sezon, îngreunând accesul turiştilor către mare, iar Ministrul Transporturilor şi-a luat public angajamentul că va rezolva această problemă. Ministrul Răzvan Cuc s-a şi ţinut de promisiune şi a deschis Autostrada A2 pe ambele sensuri, iar turiştii au putut circula fără probleme către mare. FPTR apreciază modul în care Ministrul Transporturilor şi-a asumat să rezolve această problemă.
Pe aceeaşi temă: