Urgenţa falsă care i-a blocat pe medicii clujeni ore în şir pe coclauri. A sunat la 112 pentru a ajunge gratis la oraş
0Un apel la 112 din Valea Fânaţelor, Cluj-Napoca, anunţa că un bărbat de 60 de ani se află în stare gravă. Pe drumul spre stâna unde se afla aşa-zisul pacient, Ambulanţa s-a împotmolit, astfel că a fost nevoie de mutarea aparaturii medicale în două maşini de teren pentru a ajunge la bărbat. Acesta nu avea nimic, însă.
Întâmplarea a fost povestită pe pagina de Facebook a ISU Cluj.
„Ieri, pe la ora 15:00, o ambulanţă SMURD a fost solicitată să intervină la un caz medical în Valea Fânaţelor. Cel care a sunat la 112 a anunţat că un bărbat de 60 de ani se află în stare gravă. Paramedicii s-au mobilizat şi au încercat să ajungă la victimă cât mai repede cu putinţă. Fiind nevoiţi să străbată un drum accidentat, plin de noroi, au solicitat sprijinul celor de la CERT Rescue. Ambulanţa n-a mai putut înainta. Astfel, salvatorii şi voluntarii au încărcat aparatura medicală în două maşini de teren şi l-au găsit, după un efort considerabil, pe bărbatul care a cerut ajutor. Probabil că ştiţi povestea «Băiatul care a strigat lupul». Ei bine, ne-am simţit ca sătenii din poveste când am aflat că persoana în cauză nu suferea de vreo afecţiune gravă. Din contră, s-a gândit că ar putea să folosească ambulanţa ca un mijloc de transport gratuit spre Cluj-Napoca”, au scris medicii.
Misiunea a durat 4 ore
ISU Cluj a precizat că misiunea descrisă a durat în jur de patru ore. „Întorşi la unitate, paramedicii au curăţat ambulanţa, deoarece nu putea fi trimisă la alte cazuri. Apoi şi-au continuat activitatea cu empatie, devotament şi rigurozitate”, scriu oficialii instituţiei.
ISU Cluj subliniază că fiecare secundă contează atunci când este în joc viaţa oamenilor: „Acelaşi echipaj a intervenit, în urmă cu exact o lună, la un eveniment rutier petrecut pe strada Păstorului din Cluj-Napoca. Din primele informaţii, nu părea un eveniment grav. Totuşi, noi tratăm fiecare misiune cu maximă seriozitate. Imediat ce au sosit la faţa locului, colegii şi-au dat seama că şoferul implicat în accident este blocat în maşină şi inconştient. Fiind salvatori cu experienţă, l-au extras de urgenţă pe bărbat şi l-au transportat la spital. Acesta a supravieţuit, iar medicii l-au externat de curând. Şi în a doua situaţie prezentată, fiecare secundă a contat. Ce s-ar fi întâmplat dacă apărea un caz medical critic în timp ce ambulanţa noastră rămânea blocată în mocirlă?”.
Concluzia oficialilor ISU Cluj după această misiune la o stână din Cluj: „Vă rugăm să sunaţi la 112 doar în cazul unei urgenţe reale!”
Nicio amendă pentru „pacient”
Cazul a fost comentat pe reţelele sociale. „Amendă maximă la nesimţit”, a susţinut Mircea.
„Păcat că unii gândesc aşa, zic că un drum până la Cluj cu 3500 roni nu ar fi prea scump mai ales cu girofar! 2-3 cazuri şi s-ar linişti lumea”, a sugerat Marius. „Păcat ca Smurd/Pompierii Cluj au doar o maşină de teren şi aceea nu cred ca poate duce bolnavi”, a comentat Radu.
Chestionaţi dacă îl vor amenda pe „pacient”, poliţiştii clujeni au răspuns: „Poliţiştii nu au fost direcţionaţi la respectivul apel, însă aspectele de natură medicală nu pot fi analizate decât de personal calificat în acest sens, astfel că detaliile acestea pot fi clarificate cu reprezentanţii ISU.”
Vă mai recomandăm: