UPDATE FOTO VIDEO Cel mai mare pelerinaj din Transilvania. Mitropolitul Clujului: "Familia tradiţională se află în criză"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Credincioşi din toată ţara, în jur de 60.000, au venit în pelerinaj la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj. Acolo se află icoana făcătoare de minuni a Fecioarei Maria despre care teologii şi istoricii spun că a lăcrimat aproape o lună, între 15 februarie până pe 12 martie 1699.

UPDATE 13.07 După slujbă, Mitropolitul a binecuvântat mulţimea. Ca şi în alţi ani, după Liturghie, mănăstirea a oferit o masă caldă - sarmale şi cozonaci - la care lumea s-a înghesuit. Însă, unii credincioşi au preferat să ia prânzul adus de acasă pe pătura de unde au ascultat predica Mitropolitului. 

Apoi şi-au strâns păturile şi genţile şi au plecat spre casă.

Întrebaţi cum li s-a părut predica lui Andreicuţ, aceştia au spus că prelatul a pus punctul pe "i" şi că a arătat o tristă realitate. "Păcat că nu prea sunt tineri veniţi la mănăstire să-l şi audă pe Mitropolit", a zis un pelerin. 

"Stresul e mare la serviciu, tinerii au salarii mici şi lipsurile sunt cât casa. Iar când nu sunt bani e scârbă în familie", zice credincioasa Maria Rodnean (63 de ani) din Beclean, oraş din judeţul Bistriţa-Năsăud.

image

UPDATE 10.30 În predica sa, Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ a vorbit despre importanţa familiei şi a întărit afirmaţiile citate din Biblie şi din poeţii români Octavian Goga şi Ion Alexandru.

“Familia este celula de temelie a societăţii. Familia are un rol esenţial în societate (…) Familia tradiţională suferă. Trebuie să fim realişti şi  să vedem că familia intră într-o criză. Divorţurile nu doar că s-au dublat, ele s-au triplat. Mă doare sufletul când văd cererile de oficiere a unei a doua căsătorii. Patriarhul României spune şi el că familia tradiţională se află în criză, în mutaţie, în toată Europa. Această criză este un simptom al societăţii moderne. 

Se vorbeşte tot mai des de uniuni consensuale şi căsătorii între persoane de acelaşi sex, dar Biserica Ortodoxă atenţionează că familia este formată dintr-un bărbat şi o femeie. 

Vrem ca normalitatea sa fie subliniată. 

Familia respectă modelul Sfintei Treimi, Tatăl, Mama şi Copilul, de aceea o rugăm pe Maica Domnului să mijlocească pentru ca noi să avem familia puternică şi pentru ca România să nu se prăbuşească” a afirmat Mitropolitul Clujului.

image

Andreicuţ a spus din nou că pentru  o familie puternică toţi membrii ei trebuie să se roage atât seara cât şi dimineata, să meargă la biserică duminica, şi să se distreze împreună.

“Televizorul este o mare ispită. Adormim uitându-ne la el şi uităm să ne rugăm” adaugă Andreicuţ.

image

Liturghia va începe astăzi, 15 august, de la ora 9.00 şi va fi oficiată de Mitropolitul Clujului, Andrei Andreicuţ.
Alături de el vor fi şi prelaţi din Peninsula Iberică – Episcopul Timotei al Spaniei şi Portugaliei şi Episcopul vicar Ignaţie Mureşanul al Spaniei şi Portugaliei.

După slujbă, mănăstirea va oferi o masă caldă, obişnuitele sarmale, 16.000 la număr, şi cozonac.

Imagini de la pelerinajul din 2012, AICI.

Imagini de la pelerinajul de acum 66 de ani, AICI.

Imagini de la pelerinajele din anii trecuţi de la Nicula. foto: Caius Raţiu

Mai puteţi citi:

Au apărut primele corturi în curtea Mănăstirii Nicula. Ultimele pregătiri la cel mai mare centru de pelerinaj din Transilvania

CFR suplimentează numărul de trenuri spre Gherla cu ocazia Sărbătorii Sfintei Maria de la Mănăstirea Nicula

Marii credincioşi versus marii atei ai României. Ceauşescu conducea „imperiul lui Satana”. Arsenie Papacioc, duhovnic pentru o lume întreagă

FOTO VIDEO Nicula îşi aşteaptă pelerinii. Sute de credincioşi au dormit sub cerul liber pe nylon, saltele şi în corturi

15 august sau 8 septembrie: când spun românii „La mulţi ani!“ de Sfânta Maria?

Nicula şi poveştile ei. Două Mării, mamă şi fiică, pelerine de-o viaţă, cer Fecioarei Maria un prunc

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite