Martorul-cheie în dosarul preşedintelui CJ Cluj a cerut să fie audiat în altă sală pentru a nu da ochii cu Uioreanu. Judecătoarea a scos afară presa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Pop a colaborat cu DNA în dosarul Uioreanu. FOTO: Arhivă personală
Răzvan Pop a colaborat cu DNA în dosarul Uioreanu. FOTO: Arhivă personală

Consilierul ex-preşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, care ţinea evidenţa mitei pe care acesta o încasa, a depus astăzi mărturie în şedinţă secretă. El a cerut să fie audiat în altă sală de judecată prin intermediul mijloacelor audio-vizuale. Istanţa a respins cererea, având în vedere şi opoziţia avocaţilor apărării, însă a ales o soluţie de compromis: scoaterea ziariştilor din sală.

Răzvan Pop s-a prezentat în această dimineaţă la Tribunalul Cluj unde urma să fie audiat în dosarul în care fostul preşedinte al CJ Cluj este judecat pentru luare de mită. Înainte de a începe şedinţa, judecătoarea a informat procurorul de caz şi avocaţii apărării despre solicitarea lui Răzvan Pop: „Martorul solicită audierea prin mijloace tehnice de comunicare”. Astfel, Pop urma să se afle într-o altă cameră a instanţei, iar mărturia sa şi întrebările avocaţilor urmau să fie transmise cu ajutorul camerelor video şi a  microfoanelor, la fel ca în cazul martorilor care doresc să-şi protejeze identitatea. Pop urma să răspundă nu numai întrebărilor avocaţilor, ci şi a inculpaţilor în acuzarea cărora a avut o contribuţie decisivă, el fiind cel care practic a explicat procurorilor traseul mitei, având ca dovadă un document în care ţinea evidenţa tuturor banilor. Chiar Horea Uioreanu, care a fost în cursul audierii celorlalţi martori foarte activ, urma să-i pună întrebări fostului om de încredere.     

Martor vulnerabil?

Noul Cod de Procedură Penală prevede la Articolul 130 că martorii care au suferit o traumă ca urmare a săvârşirii infracţiunii sau a comportamentului inculpatului sunt consideraţi vulnerabili şi au dreptul să fie audiaţi fără să fie prezenţi, „prin intermediul mijloacelor audiovideo de transmitere, cu vocea şi imaginea distorsionate”. Martori vulerabili sunt consideraţi şi minorii. Avocaţii apărării s-au arătat contrariaţi de faptul că Răzvan Pop nu a făcut o cerere scrisă pentru a motiva solicitarea menţionată.   

Avocaţii au respins cererea 

Procurorul de caz a fost de acord cu solicitarea lui Răzvan Pop, însă avocaţii apărării au criticat-o vehement. Tiberiu Ban, avocatul lui Horea Uioreanu, a susţinut că articolul 130 cu privire la martorul vulnerabil precizează limitativ situaţiile în care se aplică  această procedură specială. „Obligaţia generală a martorului este să se prezinte în faţa instanţei. Noi considerăm că nu e justificată calitatea de martor vulerabil. S-ar încălcat astfel principii de bază precum cel al nemijlocirii şi contridactorialităţii”, a concluzionat Ban. Avocatul lui Ioan Bene, om de afaceri acuzat că i-a dat mită lui Uioreanu, Mihai Neamţu a susţinut necesitatea prezentării lui Pop în faţa înstanţei. „Cred că e mai important ca martorul să fie în faţa dumneavoastră decât în faţa mea pentru că doar astfel judecătorul poate observa elementele de comunicare nonverbale ale acestuia. Se pot deduce din aceste elemente semne de întrebare cu privire la credibilitatea martorului. O astfel procedură de audiere, chiar dacă este şi vizuală, ar afecta aceste elemente care sunt foarte importante. În ciuda argumentelor pe care le-ar aduce, care sunt probabil de natură emoţională şi psihică, nu justifică această calitate de martor vulerabil. E o mărturie pe care şi-a asumat-o. Cred că trebuie să fie bărbat şi să-şi susţină mărturia”, a concluzionat Neamţu. 

Audiere în şedinţă secretă

Judecătoarea de caz a cerut o pauză de 10 minute pentru deliberare. Magistratul s-a întors cu o decizie pe care a numit-o " de compromis".

Audierea urma să se desfăşoare în şedinţă secretă. Avocaţii apărării au acceptat varianta care le dădea posibilitatea să stea faţă în faţă cu Răzvan Pop. A urmat audierea publică a trei martori, iar apoi ziariştii au fost scoşi din sală pentru audierea în şedinţă secretă.   

Ce spune legea
 

Articolul 130: Martorul vulnerabil

(1) Procurorul sau, după caz, instanţa poate decide acordarea statutului de martor vulnerabil următoarelor categorii de persoane:

a) martorului care a suferit o traumă ca urmare a săvârşirii infracţiunii ori ca urmare a comportamentului ulterior al suspectului sau inculpatului;

b) martorului minor.

(2) Odată cu acordarea statutului de martor vulnerabil, procurorul şi instanţa pot dispune măsurile de protecţie prevăzute la art. 126 alin. (1) lit. b) şi d) sau, după caz, art. 127 lit. b)-e), care se aplică în mod corespunzător. Distorsionarea vocii şi a imaginii nu este obligatorie.

Articolul 126 alinuatul d prevede

d) audierea martorului fără ca acesta să fie prezent, prin intermediul mijloacelor audiovideo de transmitere, cu vocea şi imaginea distorsionate, atunci când celelalte măsuri nu sunt suficiente.

Cheia dosarului Uioreanu 
 

În lumina informaţiilor din referatul DNA, rezultă că un personaj cheie în dosarul Uioreanu este Răzvan Pop, şful de cabinet al lui Uioreanu. Numele acestui a apărut,în luna mai, în dosarul firmei de transport  Fany. Procurorii DNA au precizat în acest dosar: „Inculpatul Ieronom Cadar (patronul firmei –nr) a apelat la acest funcţionar, i-a solicitat să intervină la membrii comisiei paritare de la nivelul Consiliului Judeţean Cluj, promiţându-i suma de 10.000 de euro dacă va reuşi să persuadeze pe aceştia pentru a emite propunerea de atribuire a licenţelor în forma în care actele veniseră de la Bucureşti în prima etapă a licitaţiei, care după cum am arătat fusese deja aranjată de maniera la care au convenit inculpaţii. Se reţine că din această sumă de 10.000 de euro, inculpatul a plătit acestui suspect-funcţionar în cadrul CJ Cluj, suma de 6.000 de lei până în prezent”, susţin procorurii DNA Cluj. Deşi acest suspect-funcţionar era Răzvan Pop, el nu se afla printre inculpaţii trimişi în judecată în luna mai în acest dosar.    

Interceptări   

În referatul prin care DNA Cluj cere arestarea preventivă a preşedintelui CJ Cluj, Horea Uioreanu, apare mai multe discuţii dintre acesta şi şeful cabinetului său Răzvan Pop, din care rezultă că cel din urmă ţinea contabilitatea strictă a mitei încasate. 

„POP RĂZVAN MARIUS: Deci ai avut aşa, în 2012 arierate la Fizeş, 1200, în  2013 la Câţcău OG 28, 200, la Fizeş 1000 şi aşa... 

UIOREANU HOREA DORIN: Da. 

POP RĂZVAN MARIUS: La arie....OG 28 a doua tură, la Câţcău atâta... 

UIOREANU HOREA DORIN: Astea s-au încasat deja. UIOREANU HOREA DORIN: Bun, şi el o dat... 

POP RĂZVAN MARIUS: El o plătit... 

UIOREANU HOREA DORIN: Şi total cât îi? Îmi spunea că ...un miliard şi ceva până la urmă. 

POP RĂZVAN MARIUS: El o plătit un miliard... 

UIOREANU HOREA DORIN: Da. 

POP RĂZVAN MARIUS: O sută până acuma. 

UIOREANU HOREA DORIN: Bun, deci îi... 

POP RĂZVAN MARIUS: Şi mai are ... 

UIOREANU HOREA DORIN: Deci trei. 

POP RĂZVAN MARIUS: Aproape trei. 

UIOREANU HOREA DORIN: Cu varianta 10 ? Cu varianta 10?   

Din alte discuţii rezultă că discuţiile cu privire la mita dată de Vasile Pogăcean erau intermediate de Răzvan Pop, şeful cabinetului preşedintelui CJ Cluj.    

POGĂCEAN VASILE - Mă, spune-i la Horea, ascultă ce îţi spun eu, că dacă se mişcă lucrurile rapid şi ăsta, mă ocup în avans de tăt…   

POP RĂZVAN MARIUS -Da   POGĂCEAN VASILE - ….neinteligibil îmi bag pu……., de socoteala asta tăt ce trebe, numa să apuc la primadecontare, înţelegi? După aia le „băgăm" noi pe facturi, ştii ce zic?.."   

De ce este acuzat  Uioreanu

 Potrivit de DNA, preşedintele suspendat al CJ Cluj, Horea Uioreanu, a comis trei infracţiuni de luare de mită, din care două în formă continuată (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii ca instigator, în formă continuată (2 acte materiale) şi complicitate la spălare de bani. Alături de Uioreanu au fost trimişi în judecată şi oamenii de afaceri Ioan Bene,  Procurorii DNA l-au trimis în judecată în acelaşi dosar, în stare de libertate, pe consilierul judeţean din partea PNL Ioan Petran pentru dare de mită.  Potrivit comunicatului DNA, a mai fost trimis în judecată în stare de libertate omul de afaceri Gabriel Davidescu, director de dezvoltare în cadrul SC Uti Grup SA Bucureşti, pentru săvârşirea a două infracţiuni concurente de dare de mită.   

Luare de mită   

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu “a pretins de la inculpatul Pogăcean Vasile suma totală de 693.224 lei din care, în perioada aprilie 2013 - mai 2014, în mod repetat, a primit în zece tranşe suma totală de 134.500 lei pentru ca, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit sau prin mecanismele de finanţare reglementate de OUG nr. 28/2013 către unităţi administrativ teritorial din judeţul Cluj, în vederea finanţării contractelor pe care respectivele entităţi le aveau cu societatea Sinai Compimpex SRL, deţinută de inculpatul Pogăcean Vasile”. Potrivit procurorilor anticorupţie, Uioreanu “a pretins de la inculpatul Ioan Bene suma totală de 300.000 lei, din care în perioada octombrie 2012 - martie 2014, în mod repetat, a primit în şapte tranşe suma totală de 278.000 lei pentru ca, în exercitarea funcţiei sale, să direcţioneze alocări bugetare din bugetul CJ Cluj nemijlocit în vederea plăţii contractelor derulate de SCC Napoca SA deţinută de inculpatul Ioan Bene”

Citeşte şi


Primul termen în „dosarul Uioreanu”: inculpaţii au ales să tacă. Avocaţii au cerut reaudierea martorilor

La primul termen în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, este acuzat de luare de mită, acesta a ales să nu dea declaraţii în faţa instanţei. Singurul care a vorbit a fost Gabriel Davidescu, care a susţinut că nu a luat mită de la fostul preşedinte al CJ.

Procesul lui Horea Uioreanu, fostul preşedinte al CJ Cluj, a început cu o amânare

Procesul lui Horea Uioreanu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, a început joi, 12 februarie, cu o amânare pe 2 martie.

Un nou dosar penal pentru Horea Uioreanu, preşedintele CJ Cluj. DNA a pus sub acuzaţie un fost subofiţer SRI şi pe fostul subprefect Anca-Elena Albu, fost subofiţer în cadrul SRI, a fost pusă sub urmărire penală de către DNA fiindcă că i-a permis lui Horea Uioreanu, preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, să aibă acces la informaţii care nu erau destinate publicităţii.

UPDATE Preşedintele CJ Cluj, Horea Uioreanu, rămâne în arest preventiv. El este cercetat de DNA într-un nou dosar Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Horea Uioreanu, rămâne în continuare în arest, după ce magistraţii Curţii Supreme au decis să respingă contestaţia.

VIDEO Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a fost reţinut. Este acuzat de luare de mită, complicitate la spălare de bani şi fals Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj Horia Uioreanu a fost reţinut după şase ore de audieri. El a părăsit sediul DNA într-o maşină a instituţiei, însoţit de doi anchetatori. 

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite