Marş anti-avort la Cluj. „În România, azi poţi beneficia de chiuretaj chiar dacă nu eşti însărcinată“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujenii îşi dau întâlnire sâmbătă, 25 martie, de la ora 15.30, în Piaţa Unirii la un marş, de data aceasta, antiavort. Organizatorii manifestării susţin că, în fiecare zi, în România sunt avortaţi 213 copii. Acţiuni similare au loc în peste 130 de oraşe din ţară.

Şi Clujul se alătură în această după-amiază oraşelor unde au loc „Marşuri petru viaţă". Peste 400 de persoane s-au strâns pe Bulevardul Eroilor, unde manifestaţia va debuta cu un spectacol susţinut de corul de copii "Betel Zorilor", asociaţie penticostală. 

image

FOTO Mircea Barbu 

image

Organizatorii „Marşului pentru viaţă“ au explicat, într-o conferinţă, la Cluj, de ce s-au implicat în această iniţiativă care creşte de la an la an.

Doctorul David Ille, preşedintele Fundaţiei ProVita Cluj, declară că „schimbarea de macaz din 1990 s-a produs în modul cel mai iraţional posibil“:

„În România, astăzi poţi beneficia de chiuretaj uterin chiar dacă nu eşti însărcinată, doar pentru că te prezinţi la ginecolog şi îi spui că eşti însărcinată. Guvernele care s-au perindat de-a lungul timpului nu au avut politici demografice care să încurajeze natalitatea şi să menţină populaţia. Abordarea revanşardă a avortului a avut rădăcini adânci şi în statisticile României, începând cu anii 90. La sfârşitul anului 1990, România înregistra fabuloasa cifră de 992.256 avorturi, la o populaţie de 23 milioane. Sporul natural al României rămâne negativ din 90, el scade de la plus 348.635 în 1967, la -69522 în 2014. 

Populaţia României a scăzut în ultimii 24 de ani de la 23 milioane în 90, la 19,9 milioane în 2014. Indicele fertilităţii conjugale, adică al copiilor născuţi de femeile fertile e de 1,4, mult sub limita de menţinere a populaţiei, care ar trebui să fie 2,2-2,5. Această realitate propulsa România în anii 90 pe primul loc în Europa şi pe locul 2 în Lume la numărul avorturilor raportate la populaţie. Era ca şi cum românii au înţeles că libertatea lor era libertatea de a-şi ucide pruncii nenăscuţi fără să înţeleagă că asta însemna şi ruinarea viitorului. Trendul proavort este acelaşi astăzi deşi se constată o scădere a numărului de avorturi, până la 77.806 în 2014. Am fi tentaţi să credem că s-a schimbat mentalitatea, dar în realitate s-a produs ceva mai dramatic: structura populaţiei pe grupe de vârstă a fost cea care s-a schimbat, aşa cum avertiza, din 2007, profesorul Vasile Cheţău, de la Centrul de cercetări demografice al Academiei Române. Am ajuns în stadiul în care populaţia feminină fertilă actuală e aşa de mică încât dacă ar avorta toţi copiii concepuţi, tot nu am ajunge la numărul de avorturi din 90“.

mars antiavort cluj foto organizatori mars

Imagine de la conferinţa ce anunţa marşul anti-avort de la Cluj  FOTO: organizatori 

Potrivit acestuia, în vremurile pe care le trăim, femeile fertile din România sunt în număr mic încât dacă toţi copiii concepuţi s-ar naşte, nu s-ar putea menţine populaţia actuală. 

„Cu un indice conjugal de 1,4, România este sortită îmbătrânirii şi morţii, ca rezultat al acelei libertăţi anunţate de premierul anului 90, Petre Roman. O societate care are o uriaşă populaţie pasivă - bătrâni, bolnavi, copii -, care va trebui să fie întreţinută de o populaţie productivă, care e din ce în ce mai mică, e sortită eşecului. Cine va plăti pensiile decreţeilor lui Ceuşescu, ajunşi pensionari în următorii 5-10 ani? Chiar şi o economie în creştere raportată la o populaţie în scădere, înseamnă o imposibilitate care nu poate fi rezolvată decât prin admisia masivă a imigranţilor, care sigur că vor aduce schimbări masive culturale şi sociale. Lipsa unor măsuri coerente de stimulare a natalităţii e o problemă de siguranţă naţională a României, care a fost abordată trecător în discursul de instalare al preşedintelui Klaus Iohannis. Dar în spatele acestor cifre se ascund tot atâtea drame umane care se consumă în tăcerea fiecărei zile“, este de părere preşedintele Fundaţiei ProVita Cluj. 

Organizatorii - mai multe ONG-uri şi asociaţii din Cluj (inclusiv Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi Români din Cluj) - susţin că, din nefericire, în România sunt avortaţi zilnic 213 copii.  

Tema marşului din acest an e „ajută mama şi copilul“.

„Fiind propovăduitori ai Cuvântului lui Dumnezeu de la amvoanele bisericilor, am găsit potrivit ca alături de cei care s-au implicat în viaţa oraşului nostru, ONG-uri şi alte biserici, că este nevoie să ne implicăm şi noi, în sensul de a promova viaţa. E frumos să promovăm viaţa de la amvoanele bisericilor, dar cred că este important ca noi, cei care propovăduim Evanghelia, să spunem şi oamenilor, în stradă, că suntem promotori ai vieţii. Suntem pentru viaţă, iar Dumnezeu şi preceptele Scripturilor ne spun că El este pentru viaţă“, afirmă Costel Dolean, unul dintre organizatori.

Mai puteţi citi:

Marş pentru viaţă. Preşedintele unei clinici din Cluj: „În ultimii 50 de ani, România a avortat 21 de milioane de copii!“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite