Importanţa mişcării fizice: zece minute de plimbare pe zi fac diferenţa
0
Un stil de viaţă sedentar este asociat cu riscuri pentru sănătate, cum ar fi diabetul şi bolile cardiovasculare. Chiar şi o plimbare vioaie pe zi poate scădea riscul apariţiei acestor afecţiuni, susţine studiul realizat de Universităţii Örebro, din Suedia.
Nu timpul pe care-l petrecem făcând activităţi sedentare contează, ci esenţială pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare este cantitatea de activitate fizică, zilnică, pe care o facem, arată un nou studiu al Universităţii Örebro, din Suedia publicat în revista ştiinţifică PLOS ONE.
"Am studiat femeile de peste 65 de ani, deoarece acestea se numără printre grupurile cele mai puţin active ale populaţiei şi în acelaşi timp cu risc ridicat de a dezvolta boli cardiovasculare", spune Fawzi Kadi, profesor la Universitatea Örebro, citat de Scicencedaily. Un stil de viaţă sedentar este asociat cu riscuri pentru sănătate, cum ar fi diabetul şi bolile cardiovasculare. Dar studiul universităţii Örebro arată că esenţială pentru sănătatea unei persoane este cantitatea zilnică de activitate fizică.
„Studiul arată cât de important este să-i încurajăm pe oameni să aibă mai multă activitate fizică. Nu vorbim aici despre o mişcare în ritm lent, ci cel puţin despre o plimbare vioaie sau altă activitate fizică ce necesită efort", spune Andreas Nilsson, cercetător la Universitatea Örebro. 120 de femei au luat parte la studiul Örebro. Ele au efectuat un examen medical şi, timp de o săptămână, activitatea lor fizică a fost măsurată cu ajutorul unui accelerometru.
Jogging sau activităţi intense
Rezultatele ar putea fi valabile şi pentru alte grupuri, deoarece sunt în conformitate cu o meta-analiză a cercetărilor anterioare bazate pe un milion de bărbaţi şi femei adulţi, ceea ce a arătat că activitatea fizică, mai degrabă decât comportamentul sedentar, afectează riscul de mortalitate. „Studiul nostru indică acelaşi rezultat - că efectele negative ale unui stil de viaţă sedentar asupra sănătăţii scad odată cu amploarea activităţii fizice", spune Fawzi Kadi.
Aceasta înseamnă că o persoană care practică jogging are un risc mai scăzut de a dezvolta boli cardiovasculare decât o altă persoană face doar activităţi mai puţin intense, indiferent de amploarea activităţilor lor sedentare de pe parcursul zilei. "Să faci mişcare din când în când este un lucru bun, dar să faci sport regulat este mai benefic pentru sănătatea noastră", concluzionează Andreas Nilsson.
Citeşte şi